next -index- prev

Draadloze verbindingen:Van PC-devices tot weerstations

Branchevervaging of vervreemding (4)

Draadloze toepassingen zijn hard in opkomst. Naast PC-hardware als toetsenborden, randapparaten en netwerken zonder kabeltjes en de GSM's, zijn andere `business en consumer electronics' wellicht een aardige aanvulling op het huidige assortiment.

Bij de draadloze elektronica zijn er zowel branche-eigen als branche-vreemde producten. Net als elders in de elektronica valt ook hier een vergaande convergentie van systemen, prijsdaling en verhoogd gebruiksgemak te constateren.
Op het vlak van de PC-accessoires komen er steeds meer draadloze producten op de markt. Het begon allemaal met infarood, gevolgd door RF en binnenkort (tweede helft van het jaar) gaat het ook via de universele Bluetooth-chip (de goedkoopste, low-end radio-chip). Draadloze muizen en toetsenborden zijn al gemeengoed en menig notebook communiceert al draadloos met de printer of het locale netwerk.
Voor de consument of zakelijk gebruiker met meerdere PC's en een krap bureau zijn een draadloze muis en keyboard (IR of RF) een must. Ook infarood-gestuurde printers geven veel kabel- en bewegingsvrijheid. De hogere prijs voor IR- randapparatuur vormt nog een aanloop-probleem maar die zal gaan dalen. Zeker als straks de Bluetooth-chips voor enkele guldens algemeen toegepast gaan worden in notebooks / handhelds, mobiele telefoons en audio/video-apparatuur.

IR en RF
Om apparaten draadloos met elkaar te laten communiceren is er een zend/ontvang-constructie nodig. De zender/ontvangers kunnen daarbij werken met infarood of radiosignalen (RF). Infarood is een relatief goedkope verbinding met vele commando-mogelijkheden. Als bezwaren gelden de beperkte afstand en de storing die door voorwerpen in de IR-straal ontstaan. Infarood kan ook niet om een hoekje of door muren heen. Radiosignalen (RF) is een wat duurdere en verder reikende techniek die wel om een hoekje en door muren gaat. Het aantal frequenties dat zonder vergunning gebruikt mag worden is beperkt. Een bekende vrije frequentie is de 433 MHz FM band. Tegenover het comfort van de voordelen van draadloos ten opzichte van vaste kabelverbindingen staan enkele beperkingen. In de eerste plaats is de overdrachtssnelheid (in Megabits per seconde) vaak een stuk lager dan bij bijvoorbeeld een parallelle, USB- of FireWire-kabelverbinding. Ten tweede kosten de zenders en ontvangers extra geld. Beide nadelen worden echter langzaam door nieuwe technologische ontwikkelingen ondervangen.

Remote control
Er is veel vraag gekomen naar met name universele afstandsbedieningen voor consumenten-elektronica.
Een reden is dat nogal wat afstandsbedieningen voortijdig aan hun einde komen. Een vervangend exemplaar van het eigen merk is nogal eens lastig te krijgen. De belangrijkere oorzaak is het grote aantal afstandsbedieningen dat de doorsnee gebruiker in huis krijgt. Eentje voor de tv, een voor de video, als het tegen zit drie of vier voor de hifi-set (wellicht ook nog DVD, game-console of Internet-box). Als leek zie je dan al snel door de bomen het bos niet meer. Ook moeten er overal verschillende batterijen in. De universele afstandsbediening is een oplossing voor dit soort problemen, dat wil zeggen een afstandsbediening waarmee men de veel gebruikte functies van alle aanwezige apparaten kan aansturen. Vereisten voor een dergelijk universeel product zijn een eenvoudige lay-out waarmee op overzichtelijke en logische wijze de aanwezige elektronische apparatuur bediend kan worden. Bijvoorbeeld een wip- of muisschakelaar voor het volume en numerieke druktoetsen voor TV-programma's en tracks op de CD of MiniDisc-speler. De prijs ligt, afhankelijk van de specificaties, tussen de ¦ 50,- en ¦ 200,-.

Draadloos schakelen
Naast de populariteit van GSM-telefoontjes is er een stijgende vraag naar budget-portofoons te bespeuren, bijvoorbeeld in sectoren als magazijnwerk, surveillance, horeca, instructie, opbouwwerkzaamheden. Gewoon voor het plezier zijn de nieuwe Low Power Devices (LPD) op de vrije 433 MHz FM-band gewild. Dergelijke LPD-portofoons kosten tussen de ¦ 100,- en ¦ 350,-. Daarnaast kunnen er nog accessoires als accu's, headsetjes (PTT en/of Vox), tasjes of draagriemen bij verkocht worden. De kleine budget-modellen die op enkele penlights werken zijn zowel geschikt voor privé als zakelijk gebruik. Tot nu toe werden ze voornamelijk in speciaalzaken verkocht, maar er valt via dealers in de consumenten-elektronica een veel bredere doelgroep aan te boren.
Relatief nieuw zijn de geavanceerde AV-afstandsbedieningen die tevens andere huishoudelijke apparatuur in het hele huis kunnen bedienen (o.a. van Marmitek). Na de op afstand bedienbare garagedeur zijn er tal van draadloze schakelmogelijkheden voor thuis of op het werk op de markt gekomen. Samen met de universele afstandsbediening lijkt dit een veelbelovende accessoire-tak te worden.
Een dergelijk draadloos schakelsysteem bestaat uit een zender en een ontvanger. Populair voor thuisgebruik zijn bijvoorbeeld de 8-kanaalssystemen op de vrije 433 MHz FM-band met een bereik tot circa 30 meter (ook door de muur heen). De door een microprocessor gestuurde ontvangers (met eigen voeding) zijn met een enkele toetsaanslag voor maximaal zes apparaten te programmeren. Elke gebruiker krijgt een zender om via de afstandsbediening de zonwering, het licht, keukenapparatuur, de garagedeur, het tuinpoortje, de PC etc. te bedienen.
Een andere mogelijkheid is het eveneens op 433 MHz FM-band werkende contactdozen-systeem. De op de contactdoos/ontvanger aangesloten apparatuur wordt via een universele afstandsbediening/zender geactiveerd.
Een demonstatie van een dergelijke draadloze schakel-set doet echt verkopen! Zeker als daaruit blijkt hoe eenvoudig het allemaal te installeren is, hoe het werkt en dat er simpel combinaties te maken zijn zoals het gelijktijdig inschakelen van CD-speler en versterker.

Alarminstallaties: geen vakwerk meer
Een oude bekende uit het draadloze circuit is de alarm-installatie, tegenwoordig ook al op de 433 MHz FM-band.
Een draadloze alarmset bestaat uit een centrale ontvanger en een aantal sensor-zenders, desgewenst aangevuld met een codeslot en optische of akoestische signalen. De sensoren zelf kunnen reageren op: het verbreken van magneet- of elektronische contacten; het onderbreken van stralen (IR, laser); geluid; trillingen en druksensoren (o.a. onder de deurmat); alarmmelding (op een drukknop); warmte, rook en/of vocht.
Kortom alles wat een woning of bedrijfspand kan bedreigen wordt er mee waargenomen. Het codeslot voorkomt dat anderen via de 433 MHz-band kunnen proberen het geïnstalleerde alarmsysteem uit te schakelen. Een eigen batterij voeding is een must en een vertraging om zelf het pand te kunnen verlaten voorkomt dat de alarmbellen onnodig afgaan. Diverse installaties kunnen door de gebruiker ook gecodeerd op afstand aan/-uitgeschakeld worden. Een compleet draadloze alarmset is vaak al voor onder de ¦ 400,- verkrijgbaar. Heel geschikt om bijvoorbeeld de winkel of computerruimte te beveiligen.
Een stap verder gaat de koppeling van een draadloos alarmsysteem aan de GSM-telefoon. Via een standaard ingebouwde telefoonkiezer kunnen de alarminstallatie, de verlichting en andere apparatuur in/-uitgeschakeld worden.
Draadloze beveiligings- en alarmsets vinden gretig aftrek bij de zich steeds minder veilig voelende burger. Het installeren is geen vakwerk meer en er zijn diverse verbindingsopties naar de PC en draadloze telefonie.

Meet- en weerapparatuur
De bij de draadloze alarmsystemen gebruikte technieken zijn ook heel bruikbaar voor andere vormen van meet & regeltechniek. Met name als de daarbij gebruikte sensoren ook aan de PC gekoppeld kunnen worden. Ook hier worden de radiografische (RF of FM) verbindingen toegepast waarbij het meetinstrument op afstand afgelezen kan worden. Al deze toepassingen zijn al voor enkele honderden guldens of minder te koop. Populair zijn de draadloze weerstations. De Nederlander wil nu eenmaal graag alles over het weer weten. In deze sector zijn volledige sets met temperatuur, luchtdruk, vochtigheid, wind- en regenmeters leverbaar. Een aantal systemen voorziet zelfs in waarschuwingen bij regen, afwijkende temperaturen en wind. Voor meer industriële doeleinden zijn meetinstrumenten ter bewaking van fabricage- of productieprocessen interessant. Sensoren van rond de 100 gulden kunnen daarbij dure rampen of mislukkingen voorkomen. Er zijn allerlei draadloze sensoren voor detectie van temperatuur, IR, geluid, licht, gas, trilling etc. te verkrijgen. Een aparte categorie vormen nog de meetapparatuur voor lekken, tochten, verstoppingen en leidingen in de muren. Nuttige hebbedingetjes die al vanaf ¦ 200,- te koop zijn.
Voor de computerhandel kan het aardig zijn om deze weer- en meetapparatuur mogelijkheden in een soort proefopstelling onder de aandacht van de doelgroep te brengen. Met name demonstratie van weerstations spreekt tot te verbeelding. Voor zakelijk meetgebruik dient de handel meer in oplossingen op maat gezocht te worden.

Draadloos PC-gebruik en video
Voor draadloze video-verbindingen zijn er momenteel twee toepassingen gangbaar. In het consumenten-segment is er een gestadig aanbod van betaalbare 2,4 GHz RF-links voor het koppelen van de camcorder aan de TV. Dat scheelt in het voortdurende rotzooien met kabeltjes en plugjes.
De tweede toepassing is `video op afstand', onder te verdelen in:

Sets voor gebruik binnenshuis kosten circa ¦ 350,- en robuustere waterdichte RF-videolinks circa ¦ 900,-.

U.S.


© NetInfo