next -index- prev

Uit in Thailand: One night in Bangkok

Insider Column

Een week of twee geleden ging ik een hapje eten met Bert Hilhorst, mijn oude vriend en voormalig mede-directeur bij Tornado. Op voor ons zo bekende wijze, kwam er van eten weinig, het diner werd vervangen door grote hoeveelheden bier en wat bitterballen. Tijdens die avond, kwamen er weer allerlei herinneringen boven van `de goede oude tijd', avonden, nee, hele nachten stappen in het Verre Oosten, en vooral in Thailand. De meeste mensen die voor zaken naar Taiwan gaan maken een tussenstop in Bangkok, tenminste als je met China Airlines of KLM vliegt. Wat hulp bij een tussenstop zou dan wel nuttig kunnen zijn. Neem op de terugweg eens een paar dagen vrij, in Thailand, om je batterij weer wat op te laden.
Allereerst de do's and don't s in Thailand. Er zijn maar gelukkig maar een paar dingen die je beter kunt laten. Thais houden over het algemeen niet erg van handtastelijkheden. Handen schudden gebeurt, onder invloed van ons westerlingen is dat wel ingeburgerd, maar zeker niet noodzakelijk. Thais houden niet van schouderklopjes, en vooral niet het aanraken van het hoofd. Dus niet gezellig over het bolletje aaien van de kids.

In het gevlei
Ondanks het imago van Thailand, is prostitutie er niet wijder verspreid dan in Nederland. En net als hier geconcentreerd in bepaalde wijken (daarover later meer). Net als niet alle Nederlanders drugsgebruikende, hoerenlopende boeren op klompen zijn, is ook niet elke, vriendelijk lachende Thaise jongedame een prostituee.
Ook als dames je complimentjes maken als "you look like moviestar", betekent dat meestal helemaal niets. Voel jezelf gestreeld maar doe het af met een vriendelijke glimlach. Het is waarschijnlijk alleen een manier om vriendelijk te zijn. Mijn staf op kantoor in Thailand waren meesters in het vleien. Ik zag er altijd tien jaar jonger uit dan mijn leeftijd, en ik was altijd een `moviestar'. Lariekoek natuurlijk, maar het klinkt wel leuk. Er staat me nog bij dat ik in een bar zat, ik was toen 35, en tegen wat dames zei dat ik 45 was. Dat geloofden ze niet, ik zag er ` geen dag ouder uit dan 40'! Au, maar ja, eigen schuld. Als ik had gezegd dat ik 30 was, had ik er geen dag ouder uitgezien dan 25.

Tuk Tuk's
Pas op bij aankomst op het vliegveld. Je hebt airport-taxi's die je tegen een fixed fee naar een bestemming brengen. Dit is voor Thaise begrippen ontzettend duur, maar voor ons westerlingen redelijk betaalbaar. Wanneer je een auto wil huren, in Terminal 2 is een vestiging van Avis.
Ik raad overigens iedereen af om in Thailand te rijden. Het verkeer is verschrikkelijk. Bangkok is een grote parkeerplaats, zo weinig beweging zit er in het verkeer, en er zijn jaarlijks meer dan 55.000 verkeersdoden. Je kunt beter gebruik maken van taxi's, die hebben tegenwoordig allemaal een meter. Gebruik zo min mogelijk Tuk Tuk's, die kleine schilderachtige motordriewielertjes. Ze zijn duur, en de bestuurders zijn levensgevaarlijk. Ook kun je tijdens files onderhand buiten bewustzijn raken van de luchtvervuiling in Bangkok.
Voor lange afstanden kun je met de bus of met een hotel minibus gaan. Naar verre bestemmingen als Phuket, Chiang Mai, kun je beter per vliegtuig of trein gaan. Neem een fatsoenlijk hotel. De meeste goede hotels zijn bespottelijk goedkoop als je ze vergelijkt met Taiwan of Europa. Goede hotels zijn in Bangkok volop te vinden. Voorbeelden zijn The Landmark, Imperial Queens Park, Sheraton, Dusit Thani en natuurlijk het wereldberoemde Oriental wat in prijs ver onder het Amstel Hotel blijft. Als je voor een paar dagen in Thailand bent, dan is het de moeite waard eens om je heen te kijken.
Ga eens naar Phattaya (Sin City) of Phuket. Phattaya is buitengewoon gezellig, zwem er echter niet in de zee, het water is smerig en de kans om overvaren te worden door jetscooters is levensgroot. Hotels hebben prima zwembaden, en dat is zowiezo heel wat prettiger dan het lauwe zeewater. Phattaya heeft voor reizigers op een budget het Tulip House hotel, wat gerund wordt door een stel Nederlanders.

Hollandse pot of Heet!
Een advies om naar Thailand te gaan is natuurlijk niet compleet zonder wat uit-tips. Bangkok zit bomvol buitengewoon goede restaurants. Als je van Thais houdt is Thumnak Thai een prachtig restaurant, het grootste restaurant van de wereld, met obers op rolschaatsen en veel verschillende regionale Thaise gerechten.
Let op, het eten hier is vaak echt heel heet! Ook de Food Stalls langs Sukhumvit Road hebben heerlijk en goedkoop eten. In dit genre is er ook het Ambassador Food Court, waar je coupons koopt, en die dan weer inruilt bij allemaal verschillende voedselstalletjes. Voor Hollands eten als erwtensoep in de tropen is er The Old Dutch, op de hoek van Soi Cowboy. Delaneys op Convent Road is een Irish Pub, waar ze naast bier, ook best wel aardige pub-food hebben.
Voor wat ondeugender vermaak kun je 's avonds naar een van de vele body-massage tenten. Bekende massage-huizen zijn Chao Phraya I en II (beter) en Darling (de naam zegt al genoeg). Voor aardige gogo-bars zijn er het aloude Patpong, Soi Cowboy, en het Nana Entertainment Plaza NEP (om de hoek van het Landmark hotel - misschien een redenen waarom ik daar zo vaak slaap?). Leuke bars in de wijken zijn Hollywood, Vixens Baren Pretty Lady Bar op NEP, The King's Group bars in Patpong, en de Tilac en Black & White bars in Soi Cowboy. Allemaal met een hoog gehalte mooie dames. Een aanrader is de Thermae coffee shop. Dat zit tegenwoordig onder het Ruam Chit Plaza hotel op Sukhumvit Road. De Thermae, de `T' of `The HQ' zoals hij wordt genoemd is een overblijfsel uit de Vietnam oorlog. Ik vertel er niet teveel over, maar het is zeker de moeite van een bezoeken waard. Wel na twaalf uur 's avonds, want voor die tijd is er geen mens. Elke taxi chauffeur kent de Thermae, dus je hoeft alleen de naam te zeggen.
Ook Phattaya heeft niet te klagen over restaurants. Ruen Thai en PIC Kitchen voor traditioneel Thais eten, seafood is goed bij Nang Nual op de strip en in Jomtien. Voor indonesisch kan je goed terecht bij Dolf Riks (jawel, een Nederlander). Hollands eten is er bij het Tulip House op Beach Road in Jomtien. Mexicaans bij de Blue Parrot. Dit heeft de beste Margarita's die ik ooit heb gedronken, en je kan ze per liter bestellen. Zoals ik al zei, Phattaya's bijnaam is Sin City en voor vermaak is er dan ook een ruime keus. Voor massage heb je de keuze tussen de `nette' echte Thaise massage physical massage- en de Body Massage, waarbij de dame haar lichaam gebruikt voor massage. Ik laat dat verder maar aan de fantasie over. Bekende tenten: Sabai Room en Sabai Di voor Body Massage en het Palladium voor physical massage. Phattaya heeft talloze barretjes met animeerdames. A go-go bars waar dames in bikini's ronddansen nog wat minder, maar langs de strip (zuid Phattaya) zijn er een stuk of tien. De Marine Bar Disco is een prachtige plek om na twaalf heen te gaan. Deze blijft druk tot in de ochtend.
Al met al redenen genoeg om na een druk bezoek aan Taiwan een tussenstopje te maken. China Airlines vliegt zes keer per week van Amsterdam, via Bangkok naar Taipei. KLM gaat elke dag.

Rob van Cutsem


© NetInfo