next -index- prev

Hans Bergman verlaat Dunnet

Nog niet toe aan z'n pensioen, maar op z'n 58-ste ook niet meer bereid z'n handelsgeest in de computerfles van SAP te stoppen, dat is een van de redenen waarom Hans Bergman Dunnet gaat verlaten. De Rotterdamse super-store heeft nu een vestiging in Amsterdam, maar ook een logistiek systeem dat weliswaar perfect werkt, maar voor regelaar en handelaar Bergman te formeel, te bureaucratisch is. Hij heeft gezorgd dat het er kwam en werd ingevoerd, maar met die logistieke professionalisering kwam er ook te veel structuur, te veel schermgebonden procedures, droeg hij een half jaar geleden de leiding over aan John van der Lee, en dus stapt hij er nu uit en gaat verder met LeBox, de groothandel met Internet en partij-ambities. We kunnen speculeren over andere redenen, mogelijk was Bergman het zelf niet eens met de Amsterdam-expansie, misschien was het gewoon tijd om weer eens voor eigen rekening op avontuur te gaan. Met W. Kabbedijk als commerciële partner en B. Blankert als inkoopdirecteur gaat Hans het (als grootste aandeelhouder) weer eens voor zichzelf proberen, met LeBox als voertuig.
Jaren geleden verkocht hij, na veel ups en downs, Dunnet aan de Engelse Compart groep en maakte sindsdien van de restpartijen handelaar aan de Kipstraat een van de meest veelzijdige computer-outlets. Een aggressief marketing en advertentiebeleid, niet bang voor grote media en grote aantallen, maar fysiek geconcentreerd op de locatie in Rotterdam.

Daar werd Dunnet ook de magneet voor andere retailers zoals Vobis die zich in de buurt vestigde en er ontstond een computerboulevard met een sterke aantrekkingskracht op klanten ook buiten Rotterdam. Op tijd zag Dunnet ook de groeiende account-markt en heeft samen met Correct toch wel bewezen, dat Rotterdammers groot kunnen denken. Vorig jaar, na veel zoeken, veel aarzelen over locaties en eigenlijk wat te laat opende Dunnet z'n Amsterdamse vestiging, vlak naast Smart aan de Ringweg. Na een start waarbij volgens Hans in eerste instantie eigenlijk de winkelverkoop te veel aantrok en de account-telemarketing last had van de millennium-dip is het nu toch vooral de account-groep die in Amsterdam voor omzet zorgt. De tegenvallende omzet in de zakelijke markt de laatste maanden van 1999 had wel degelijk te maken met de millennium-angst, zegt Bergman, maar de laatste week van januari begon dat weer te lopen. Bergman voorziet overigens geen echte Windows-2000 rally in het zakelijke segment, daar wordt toch voornamelijk NT gebruikt en men wil niet weer de conversie in.
LeBox gaat naast de groothandelsfunctie natuurlijk wat meer Bergman kleur krijgen, wat meer grote restpartijen, wat meer Internet en dus iets meer publieksgerichte verkoop. Er is een nieuw pand in Rotterdam NW en te verwachten valt dat er iets meer concurrentie voor Dunnet en Correct zal komen, de contacten van Hans in de wereld van de grote faillissementen, de uitloopseries en de missers zullen vast resulteren in aanbiedingen voor de koopjesjagers, al wil Hans daarin vooral de professionele systeembeheerders bereiken. Ook voor advies en steun aan retailers ziet Bergman wel een toekomst, in een tijd waarin de producenten steeds meer de marges dicteren ziet hij behoefte groeien aan service-activiteiten, technische aflevering, diensten waar de retailer dan nog wat aan kan verdienen.

L.S.


© NetInfo