next -index- prev

iBook best verkochte notebook in de VS

In de VS is Dell de grootste, houdt Compaq stand en zakt IBM steeds verder weg, maar wel is duidelijk dat er nog steeds een stevige groei in afzet is. PC's blijven hot, mobiliteit blijkt in Europa, waar we iets meer met de zak-handy in de weer zijn, belangrijker dan in de VS. Vreemd, en betekent dat ook dat de organizer-pocket meenemers in Europa met mobiele Internetten als pluspunt wat sneller gaat groeien?
Maar hoe zit het met de wc-bril markt? Sorry, zo zien die iBooks er toch een beetje uit, nietwaar. Ook in het laatste kwartaal van 1999 was Apple's iBook de best verkochte draagbare computer in de Verenigde Staten. Dat heeft PC Data bekendgemaakt. In een rapport toont PC Data ook aan dat Apple met de verkoop van iBook en PowerBook G3 samen in dezelfde periode op de Amerikaanse markt van draagbare computers een marktaandeel behaalde van 10%.
Is Apple daarmee terug? De optieregeling van een paar miljard voor Steve Jobs lijkt het vertrouwen in verdere groei te onderstrepen. Nu is het wel Steve en niet Bill (Gates) die wordt toegejuicht en terecht, Jobs haalde Apple bijna van de vuilnisbelt terug. Stephen Baker, hardware-analist bij PC Data zegt. `Apple zit nu op kruissnelheid en heeft dus alle kansen om het succes van deze producten voort te zetten. 'Steve Jobs stelde met veel vreugde vast dat de iBook inderdaad de best verkopende draagbare computer is in de VS. `De iBook is duidelijk geliefd bij het grote publiek én in het onderwijs door zijn fraaie design, ongeziene kracht én talrijke interessante functies.'
Mooi, maar nu is het de vraag of men wel kan doorstoten naar de professionele gebruikersmarkt en een eigen gebruiksidentiteit kan bewaren. Mooi, anders, hot en hip, maar wordt het echt een gebruiksmachine voor bijvoorbeeld de 'graphics' professional. Voor DV en video was de iMac ook pas in de zoveelste incarnatie echt geschikt. Als Apple geen specifieke applicaties (Visicalc voor de Apple II, DTP voor de Mac) aan haar ontwerp weet te koppelen blijft het een 'andere' PC. Misschien dat lokaal draadloos (dus binnen het kantoor vrij overal kunnen werken) zo'n killer-ap is. De iBook is de eerste draagbare computer die, met de draadloze netwerkvoorziening AirPort meteen is afgestemd op draadloos Internetten en draadloze netwerken. Het heeft twee ingebouwde antennes en een interne sleuf voor de optionele AirPort-kaart. Met AirPort kunnen tien computers, uitgerust met een AirPort-kaart, éénzelfde Internetverbinding delen en een LAN-snelheid van 11 megabits per seconde over een afstand van vijftig meter. Geen enkele Internet-provider biedt je overigens die 11 mbps. Deze functionaliteit past goed bij de nieuwe kantoorvormen, waar je eerder een karretje of kastje hebt dan een vaste werkplek.

L.S.


© NetInfo