next -index- prev

Mobiele P-III: tandje erbij, tandje eraf

Intel Speedstep

Intel heeft na de 500 MHz mobiele Pentium III processor de snelheid weer wat opgevoerd. De nieuwe notebook-chips met kloksnelheden van 600 MHz en 650 MHz maken bovendien gebruik van de Speedstep-technologie. In de batterij-stand gaan beide processoren automatisch terug naar een kloksnelheid van 500 MHz.

De Speedstep-techniek houdt in dat de processoren in staat zijn om in twee verschillende modes te werken. Een stand die maximale snelheid geeft als het notebook op het lichtnet werkt, en een stand voor werken op de batterij en een lagere kloksnelheid om wat stroom te besparen. De processor selecteert automatisch de juiste stand, afhankelijk of het notebook op het lichtnet zit of niet. De stekker eruit en de chip schakelt vanzelf een tandje terug. Met handmatig klikken op een icoontje onder het scherm, is het overigens ook mogelijk om op de batterij wel op de volle 600/650 MHz te werken (of op 500 Mhz op het lichtnet, maar daarvoor hoef je geen 600/650 MHz-chip aan te schaffen). De `spaarstand' heeft, bijvoorbeeld bij een draaiende grafische toepassing weinig zichtbaar effect op de performance, die loopt terug tot 80%. Het gaat om het stroomverbruik. . Het effect op het stroomverbruik (van de chip natuurlijk, niet van het hele systeem) bij 500 Mhz of 600/650 MHz is wel aardig, dat wordt bijna de helft teruggebracht. De chip bij 600 MHz zo'n 13,4 Watt en bij 650 MHz 14,4 Watt. Na terugschakelen tot 500 Mhz is dat 7,9 Watt. Intel levert er de aanpassing voor de systeem-BIOS en de software bij. Aanpassingen in het Windows-besturingssysteem zijn niet nodig. Alle fabrikanten hebben (of komen nog) met notebooks met de Speedstep-chips. Naast de 600/650 MHz-chip met de spaarstand heeft Intel ook een zuiniger 500 MHz versie op de markt gebracht. Die verbruikt eveneens 7,9 Watt en deze chip is vooral bedoeld voor mini-notebooks.
De processor-snelheid is in elk geval weer wat opgevoerd. Wat dat betreft gaat het bij de notebook-chips nog sneller dan bij de desktop-CPU's. De kloksnelheid van de mobiele chips is in een jaar tijd verdubbelt. Dat laat wel zien hoe belangrijk de mobiele markt geworden is. Intel zou er niet raar van opkijken als de verhouding mobiel/desktop snel op 50/50 ligt en blijft. Sommige grote bedrijven (als Intel zelf) drijven al voor 80% op notebooks. Ontwikkelingen als Bluetooth (die schuiven op naar het najaar) en andere draadloze verbindingen, GSM/PAD-combi's leiden allemaal tot meer mobiele gebruikers. Waren het vroeger de echte `road-warriors' nu kopen ook consumenten vaak een notebook als eerste PC. Voor Intel reden om dit jaar wat breder uit te pakken met de mobiele budget-chips (de mobiele Celeron). Er blijft echter wel een prestatie-gat tussen notebooks en desktops. Bij de notebooks is het continu schipperen tussen de drie kwaden gewicht, chip-performance (de hitte-ontwikkeling) en het batterij-verbruik. De SpeedStep-techniek is wat dat betreft een minieme verbetering. Wat stroom besparen op de chip, maar het effect op de batterij-tijd is onbekend. Het stroomverbruik hangt immers vooral af van het beeldscherm en de toepassingen.

Intel, 030-6001500, fax 030-6001501, http://www.intel.com


© NetInfo