next -index- prev

Traffic-jams, virtuele inkoopcombinaties, entertainment-content en GSM-telefonie

Internet-perikelen: convergentie of leiband

De ontwikkeling van nieuwe Internet-toepassingen gaan snel. Hieronder een paar zaken die het Internet-gebruik gaat beïnvloeden. Satelliet-verbindingen tegen file-vorming, voordelig gezamenlijk inkopen op Internet, content en de opkomst Internet op de GSM.

On satellite
Een vervelende eigenschap van nieuwe media is dat zij elk gaatje in de capaciteit van het Internet weten te vullen. Komt er een beetje meer bandbreedte beschikbaar dan zijn er gelijk toepassingen die dat weer gebruiken. Grote datastromen, steeds meer gebruikers en aanbieders, dragen bij tot complete opstoppingen. Dat geldt met name voor het volgen van live programma's op Internet. Regelmatig zijn er streaming nieuwsuitzendingen, modeshows, talkshows of sportwedstrijden op het Web te volgen, min of meer live, vaak schokkerig en soms met erbarmelijk geluid. Een 56k modem is in principe al voldoende voor streaming video en audio. Het probleem is echter dat een uitzending vele Internet-servers en backbone-providers moet passeren. Dat geeft vertraging en files. Volgens o.a. IBM is het daarom logisch om meer directe satelliet-verbindingen met providers in te zetten. In plaats van dat de media over tal van providers naar de uiteindelijke ontvangers gaat, wordt de content dan via een satelliet rechtstreeks naar de lokale providers gestraald. De organisatorische uitvoering is relatief simpel. Een content provider straalt via een up-link verbinding de streaming media naar een geschikte satelliet. Die straalt via een down-link het streaming signaal naar de Internet-provider waar de consument inbelt. In principe verschilt dit zend-proces, Satellite Webcasting genoemd, niet van de weg die de kabel-TV bewandelt.
De verwachtingen is dat op korte termijn streaming video en audio per satelliet op full screen beeldkwaliteit worden aangeboden. Dan wel liefst via een kabelmodem.

Online bying groups
Uit efficiency- en prijsoverwegingen koopt menig retailer in via een inkoopcombinatie. Samen kan men lagere prijzen bedingen en service en coop-acties worden eenvoudiger. De laatste tijd doet zich op Internet een vergelijkbaar verschijnsel voor. Online buying groups die grote hoeveelheden goederen aankopen.
Het principe van E-purchasing power (EPP) is toepasbaar op een aantal artikelen van puntenslijpers tot PC-supplies. Het vormen van elektronische marktplaatsen is momenteel nog in wording maar het ziet er naar uit dat er op korte termijn meerdere EPP-experimenten van start zullen gaan. Voor zowel leveranciers/distributeurs als detaillisten zitten er voordelen aan. De kopers kunnen een quantum-korting bedingen en de overhead voor het inkoopbeleid beperken tot een gezamenlijke inkoopcombinatie. Er zijn ook andere voordelen denkbaar. Bijvoorbeeld gezamenlijke logistiek, gezamenlijke campagne voor doorverkoop en het volledig sneller online zaken kunnen doen. De distributeur hoeft slechts een keer zaken te doen en zal per bedrijf een groter aantal artikelen afzetten. Het kan ook de afzetmarkt van een bedrijf vergroten. Uit de praktijk blijkt die met de grote van de inkoopcombinatie mee te groeien.

Content
In een bekend Amerikaans liedje deelt de Candyman snoepjes uit. Dat kunnen de nieuwe Internet-media ook. Grote elektronica-producenten zijn er net als de PC-bouwers al langer achter dat de hardware alleen steeds minder oplevert. Het zoveelste apparaat moet steeds weer opboksen tegen de concurrentie op een grotendeels verzadigde consumentenmarkt. Er moet dus een meerwaarde komen en die kan wel eens in de koppelverkoop van content zitten. Zoals bekend komen er van bijvoorbeeld Sony nieuwe game-consoles uit met Internet-connectie, ingebouwde set-tops en fotografische oplossingen. Met andere woorden: ingebouwde goodies die de link leggen tussen de hardware en entertainment-content. Dan kom je automatisch op het over Internet aanleveren van interactieve versies van films, muziek, videogames waarvan de hardware slechts de drager op de achtergrond is. Echter zonder game-console van Sony geen toegang tot al deze Net-pret. MP3 maakte van muziek over het Internet al een succes en de koppeling met de MP3-walkmans is al gelegd (bijvoorbeeld bij S3/Diamond). Een hardware fabrikant als Guillemot gaat de Internet-link leggen tussen grafische kaarten met online games. Het speerpunt van dergelijke `Netman'-concepten blijft gewoon puur amusement. Ondanks het feit dat er grotendeels gratis Internet-toegang is, is die moeilijke computer voor hele volksstammen nog een obstakel. Een gebruiksvriendelijke game-console met een modem of een draagbaar device met een modem kan voor die gebruikersgroep een oplossing betekenen.

Telefonie
De handheld/GSM zit in zo'n stroomversnelling dat de fabrikanten elk half jaar een nieuwe generatie uitbrengen. In feite is de GSM al geëvolueerd van een telefoon tot `business tool'. Daarbij komen steeds meer datastromen te pas. Naast spraak, cijfers, tekstberichten, icoontjes duiken op termijn via het Internet en satelliet-verbindingen ook audio en video-conferencing op. In de loop van dit jaar zal het gaan op allerhande diensten (bijv. van de Telegraaf) via het WAP-protocol waarvoor de huidige GSM-standaard vervangen moet worden door GPRS-netwerken. De koppeling van de handheld GSM aan Internet heeft uiteindelijk tot gevolg dat de handheld dan qua gebruiksgemak en multimedia kan concurreren met goedkope Internet-PC's.
De moderne manager maakt al kennis met multipoint conferencing via zogenaamde bridges. Via een distributie-server kunnen een groot aantal aangesloten personen een telefoon-conferentie volgen. Dat is al bijna net zo eenvoudig als gewoon telefoonverkeer. Is spraak niet genoeg dan komt video-conferencing om de hoek kijken. Tot voor kort was daarvoor een arsenaal aan hardware nodig. Nu lukt het via streaming video al op een relatief eenvoudige PC of via settops bij de TV's. Streaming videodata via de satelliet naar de GSM zal de volgende stap worden.

Streaming of jamming?
Er wordt nog al lacherig gedaan over de streaming media op Internet. Door de Internet-congestie is er eerder sprake van jamming dan streaming. Meer dan schokkerige beelden met matig geluid zit er bij dat consumentenspul niet in. Goed, technisch is het allemaal nog zeker niet volmaakt maar als het probleem met de transportcapaciteit wordt opgelost zijn er een aantal krachtige voordelen. Geen gedoe meer met het eerst downloaden van grote files naar kleine devices zonder grote harde schijf. Bij streaming kan er echter wel naar real-time videoverbindingen in S-VHS kwaliteit gekeken worden. U moet niet gek opkijken als over een jaar of twee op de GSM een touch screen zit om het laatste nieuws of een filmtrailer te bekijken. Streaming media hebben ook potentie voor zaken als interactieve trainingen of `web-collaboration' (in feite gewoon groupwork maar dan over het eigen Intranet). Bovendien kan men zelf rechtstreeks via PC, PDA, GSM, of ander device met een scherm contact maken met een aanbieder zonder eerst een videotape of CD-ROM te laten komen. Eenzelfde verhaal gaat op voor live-presentaties of het later downloaden daarvan.
Conclusie: als de satelliet-verbindingen en de bandbreedte er komen zullen dit soort toepassingen als een lopend vuurtje om zich heen gaan grijpen.

Convergentie of leiband?
Het aloude convergentie-verhaal van de versmelting van PC, TV, telefonie en Internet steekt te pas en te onpas de kop weer op. De een beweert dat deze convergentie al lang realiteit is. De ander zegt dat het er nooit van komt.
De zaak spitst zich momenteel - zie de opmerkelijke overname van content-producent Time Warner door provider AOL- toe op TV en Internet. De kabelbedrijven en TV-fabrikanten zijn druk bezig om Internet-links in hun pakket of apparatuur op te nemen. De vraag rijst wie nu eigenlijk wie opslokt of is er toch sprake van convergentie? Een praktisch antwoord op die vraag is dat het beeld en het geluid van de TV momenteel superieur is aan Internet. Alle komende streaming technieken ten spijt. De buis brengt het er anderzijds qua keus, informatie en zoekservice maar pover vanaf.
Voor de toekomst ligt in de lijn der verwachtingen dat de consument naar de vertrouwde TV mag blijven kijken maar dan echter wel in een netwerk-verband. Of dat nu een speciaal kabelnetwerk of aangepast internetwerk wordt doet er niet toe. De TV met al zijn nieuws, films en shows gaat aan de leiband van het informatie-netwerk lopen. Een situatie die door de komst van het thuisnetwerk nog meer versneld zal worden.

U.S.


© NetInfo