next -index- prev

Personeel-lokkertjes: employee benefits

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het een lastige zaak geworden om personeel te krijgen (en te behouden). Elk bedrijf wil het potentiële werknemers aantrekkelijker maken met zogenaamde employee benefits. In de Angelsaksische landen zijn dergelijke douceurtjes van de baas een algemeen geaccepteerd verschijnsel en een basis van onderhandeling bij menig sollicitatiegesprek.

Lokkertjes
Nog maar vijf jaar geleden was de doorsnee-sollicitant al blij met een `marktconform' salaris, met eventueel een degelijke pensioenverzekering. Inmiddels zijn deze arbeidsvoorwaarden niet meer de spil waar het bij werving en behoud van personeel om draait. Iedereen biedt immers al dat soort voorwaarden. De werknemer kan dan lekker kiezen voor iets wat beter bij hem past. Employee benefits kunnen de lokkertjes zijn om de schaarse kandidaten over te halen. Het gaat echter nooit om de lokkertjes alleen, de inhoud van het werk blijft natuurlijk een belangrijk aspect voor de werknemer. Werknemers kunnen tegenwoordig echter kiezen en dan kunnen extra voorzieningen net even de doorslag geven.

à la carte
Volgens een recent onderzoek blijken werknemers meer tevreden te zijn als ze via een keuzesysteem een deel van hun arbeidsvoorwaarden zelf kunnen invullen. Een variant op dit verschijnsel is de zogenaamde `total cash compensation': de werknemer krijgt zelf een totaal bedrag om het eigen arbeidsvoorwaardenpakket samen te stellen.
Op welke terreinen kan er nu met employee benefits gewerkt worden? Vakantiedagen, atv, overuren, salaris en winstdeling zijn zaken die een werkgever kan `verkopen'. Andere voorbeelden: een PC privé van de zaak, extra vakantiedagen en pensioenstortingen. Flexibel kunnen werken op zelf gekozen dagen en tijden spreekt menig werknemer aan. Dan valt het thuis allemaal goed te regelen met de kinderen, de partner en de hobby's. Het sparen voor vakantiedagen is daarop een aanvulling. Hetzelfde geldt voor studieverlof en sabbatical leave.
Extra (thuis-)service van de zaak begint helemaal in te komen. Is de werknemer onmisbaar en is de waterleiding lek? Stuur een bedrijfsconcierge die de loodgieter opvangt of het probleem zelf repareert. Wil de werknemer in de baas zijn tijd naar de kapper of de supermarkt? Laat hen gewoon op kantoor knippen of de bestelling opnemen. Zit er een hond thuis of is er geen kraamhulp? De werkgever huurt een particuliere service in. Verder liggen er nog aantrekkelijke opties op het gebied van (gratis) rechtshulp, financiële diensten en kinderopvang.
In de categorie (luxe) gebruiksgoederen vallen de auto, fiets, computer en GSM van de zaak en de personeelskortingen. Bij die personeelskorting valt veel te regelen. Van abonnementen en weekendjes in een vakantiepark tot extra pensioenvoorzieningen, hypotheken, geldleningen en verzekeringen. Andere prikkels zijn een ruime studiekostenvergoeding, het verstrekken van een creditcard en spaar/premiespaarloon zijn. Daarnaast zijn er nog tal van mogelijkheden bij winstdeling, dertiende maanden, aandelen in het eigen bedrijf of het contant uitbetalen van gespaarde vakantiedagen. Tot slot de mens zelf: eigen meubilair op kantoor, wat leuke plantjes of een goudvis, bedrijfsfitness? Allemaal zaken die de werknemer laten zien dat zijn baas net iets meer doet het personeel het naar de zin te maken. Smijten met dit soort douceurtjes is echter uit den boze. Dat geeft slechts gewenning. Het moet allemaal iets extra's blijven en niet vanzelfsprekend worden.

U.S.


© NetInfo