next -index- prev

Windows 2000: ge-Balsem-de laatgeboorte?

Op donderdag 17 februari was het kindje er officieel, maar wat een pijnlijke en uitgerekte verlossing. Bill zelf ging er mee af, al mocht hij het nog wel presenteren, maar het succes van Windows 2000 is nog vrij onzeker, en daarmee de toekomst van Microsoft zelf. Windows 2000 is nog steeds niet de grote brug tussen de gewone en de zakelijke desktop en dat is dan meteen het excuus voor als de verkoop toch wat tegenvalt of niet op gang komt, omdat de gebruikers nog even afwachten.
Dat is wat Forrester en andere market-researchers niet alleen verwachten, maar aanbevelen, nog afgezien van de 63.000 bugs (dat is ' normaal'). Wacht maar tot het eerste reparatie-pakket uit is en laat Windows 2000 dus maar liggen tot de zomer. Geen hype rond Windows 2000 Professional want, dat heeft Microsoft wel hard genoeg geroepen, is duidelijk niet de opvolger van '98, maar eigenlijk NT5 en dus niet gericht op de massa, maar op de zakelijke markt, en met de Server, Advanced Server en Datacenter edities eigenlijk alleen de echt grote multinatinals waar de dienst door Sun en andere Unix-leveranciers wordt uitgemaakt. Met wat klanten als de ABN AMRO is dat in Nederland al aardig gelukt.

Voor de massa komt er nog wel eens een personal of home-edite van 2000 gebaseerd op de NT-kernel, maar eerst komen er nog updates voor Windows '98 gebaseerd op de '95 kernel, een Millennium-editie (ME) eind dit jaar. (Wat doen al die jonge miljonairs daar bij Microsoft eigenlijk, had er geen extra miljard tegenaan gekund om eens een keer een foutloos stuk software te procuren?).
Voor zakelijke gebruikers van Windows '98 en vooral NT 4.0 Server is er natuurlijk wel een keuzemoment, maar is Windows NT 4 daar niet de logische keus en is ook daar afwachten niet het devies? Dan blijft als echte doelgroep dus de doorstroom vanaf NT 4.

Negatieve pers
De golf negatieve berichten over Windows 2000 moet de mensen van Microsoft toch enige zorgen baren. Leuk dat Microsoft Nederland even werd platgelegd door een DOS aanval, maar dat was dan ook de enige publiciteit. De Windows 2000 Challenge moest gestaakt worden, maar daagde men met zo'n kreet ook niet de hackers als het ware uit.
Misschien denken ze, op grond van de ervaringen met 3.1, 95 en 98 dat al dat rumoer over incompatibiliteit, over koppelverkoop van software of over platgelegde help-sites uiteindelijk positief zal uitpakken, maar wie heeft daarover zekerheid? De aandeelhouders, en dat zijn vrijwel allemaal ook Windows-gebruikers, zijn blijkbaar niet erg onder de indruk. Microsoft wordt qua beurswaarde nu al aardig benaderd door Cisco en hoe gaat het met al die rechtszaken aflopen? Nu is Europa weer bezorgd over de in het OS ingebouwde software en natuurlijk houdt dat de introductie-campagne van Microsoft niet tegen, maar het is weer een extra donkere wolk. Hoe lang blijft de Windows-trein nog rijden, hoe lang zullen klanten en gebruikers nog te lokken zijn met marginaal betere producten. Wanneer Windows 2000 met name in de zwaardere applicaties niet fors beter presteert, waarom dan overstappen?
Moeten we Ballmer - zegt die naam niet iets over het balsemen van een al overledene - maar geloven dat het `nieuwe' marketinggeloof van Microsoft de redding gaat brengen of is Windows 2000 het begin van de ineenstorting. In de media is na het terugtreden of wegsturen van Bill Gates ook het `sprookje' van Microsoft aan het tanen, het zijn nu clubs als AOL of mensen als John Chambers van Cisco en Jeff Bezos van Amazon.com die in de schijnwerpers staan. In hoeverre het succes-image van een bedrijf iets te maken heeft met de feitelijke afzet is natuurlijk het geheim van de PR- goeroe's en spin-dokters, maar dat het klanten kost is zeker. Het heeft, zeggen veel experts, al te lang geduurd en we zien dan ook dat beslissingen voor alternatieven voor Microsoft producten vaak op emotionele anti-monopolistische gronden genomen worden.

De Dealer
Het is ook voor de reseller en dealer een moeilijke beslissing. Gaat 'ie vol achter een upgrade-politiek hangen of adviseert 'ie de klanten om even af te wachten. Voor wie veel OEM of assemblage doet is er weinig keus, Microsoft weet goed wat haar machtspositie daarin is. Zo is uiteindelijk ook Windows 98 doorgesijpeld, wie een nieuwe PC aanschafte kreeg dat gewoon meegeleverd, het leveren van kale PC's zonder OS kwam niet veel voor, ook al omdat Microsoft daar wel wat marge liet voor de detaillist. Met W-2000 is het echter een nieuwe ronde, wie zit na de dip rond Y2K (zijn we er echt al uit?) te wachten op onrust, op problemen met conversie, op software die niet lekker draait? Er zijn weinig hardware-puntjes te scoren met W-2000, anders dan bij de grote upgrade-slag naar W-95. Veel, vooral zakelijke klanten hebben vorig jaar al de Y2K-stap genomen en het grootste deel van hun park vervangen, waarom dan nu overhaast met W-2000 meegaan? Een lekkere killer-ap ontbreekt, voor Internet heb je geen W-2000 nodig en hoe gaat dat allemaal met bijvoorbeeld kabel-modems en de inhaerente onveiligheid van vaste IP- adressen? De stap naar real-time video-bewerking lijkt aantrekkelijk, maar wie even wat dieper in bijvoorbeeld de specs van de nieuwste producten op dit gebied kijkt ziet dat bijvoorbeeld de stap naar real- time direct naar DV of MPG-2 niet eenvoudig is.
Internet moet de grote motor blijven, maar nu blijkt dat bijvoorbeeld de snelheid van zowel kabel als ADSL-verbindingen kunstmatig wordt kortgehouden. Het valt tegen dat je als would-be e-commerciant bijvoorbeeld het gebruik van stevige video-streams wel kunt vergeten omdat kabel-providers je per MB opgehaalde content tot 60 cent rekenen. En zolang de alternatieven ook maar mager zijn kun je geen kant uit. ISDN kent nog steeds geen flat fee voor lokaal gebruik en ADSL is zo problematisch dat zelfs de omroep er niet meer mee verder wil.

Geen killer-(W)ap
Het probleem voor Microsoft is dat ze geen applicatie (of brede set applicaties) klaar hebben om de vraag naar Windows 2000 mee aan te jagen. We hebben nu allemaal wel Office op de machine staan, daarvoor is geen nieuw OS nodig. Spelletjes, VR, video-bewerking, er zitten geen revoluties in de lucht. Zelfs de professionele applicaties als zware databases en ERP zijn min of meer stabiel aan het worden, het angstig lonken van Baan maar ook Informix naar de front-office Internet-interfacing is tekenend.
En de grote golf van het mobiele Internetten, dat wappert zo te zien aan Microsoft voorbij, tenzij ze snel een paar grote clubs als Nokia of Ericsson zouden overnemen. Maar daarin wordt Microsoft door de lopende en slepende anti-trust procedures in de VS van afgehouden, terwijl de bedragen waar het om gaat de pan uitrijzen, zoals de Vodafone/Mannesmann deal aan-geeft.
Microsoft heeft de laatste jaren te veel energie besteed aan gepruts, aan juridische procedures, interne strubbelingen en gepraat over marketing, nu zal men moeten bewijzen het spel nog te beheersen en dat lijkt geen gemakkelijke opgave. De komende week zal het met name de beurs zijn, die als tell-tale voor het Windows-2000 succes duidelijk zal maken welke kant het opgaat, valt het ball(etje) meer of minder.

Luc Sala


© NetInfo