next -index- prev

`Palm krijgt er een kleur van'

Nieuwe Palm III- en V varianten

Sinds de eerste PalmPilot in 1996 zijn de Palm-organizers een doorslaand succes. De tijd die het duurt voordat er weer een miljoen over de toonbank zijn gegaan wordt steeds korter (de 5 miljoen nadert). De Palm VII komt niet van Amerika naar Europa en ook geen Palm VIII. Vanaf 20 februari wel de Palm IIIc (de eerste Palm met een kleurenscherm), de Palm IIIe en Palm Vx. Verschillende versies voor verschillende doelgroepen. Web-clipping is Palm's tegenhanger van het WAP-protocol.

Zelfs de Amerikaanse presidentskandidaat Al Gore heeft een Palm V in zijn binnenzak en geen Windows CE-machientje. Die krijgen, ondanks de groei in de verkoop van PDA's en handheld's nauwelijks een poot aan de grond. Philips stopte er al weer mee, net als Texas Instruments en Everex. Palm zelf komt wereldwijd bij de PDA's tot een marktaandeel rond de 70%, de IBM Workpad en de Handspring palmtops (beide met licentie op het PalmOS) nog niet meegerekend. Die andere concurrent Psion met het Epoc-besturingssysteem zal het ook niet lekker zitten dat Sony, Ericsson en Nokia voor PalmOS kozen als het besturingssysteem voor toekomstige smart-phones. Weliswaar niet exclusief, Ericsson en Nokia blijven met Motorola en Psion in het Symbian-consortium verder werken aan Epoc, maar er stapten toch twee grote partijen naar de concurrent over.
Rond de Palm is ook een heuse `Palm-economie' ontstaan, niet alleen met heel veel shareware/freeware en commerciële software, accessoires als tasjes en etuitjes van (zelfs van modehuizen als Gucci), maar ook met professionele ontwikkelaars van zakelijke toepassingen voor het Palm OS, mobiele databases voor de enterprise-omgeving en zo meer (o.a. Oracle, CA, Sybase). Niet zo gek dus dat 3Com - dat nam Palm in 1997 over van US Robotics - eind deze maand als apart bedrijf naar de beurs brengt. De Nederlandse vestiging zal dan ook van het 3Com-kantoor in Maarssen naar Breda verhuizen. `Als je zelfstandig wordt is het beter ook fysiek apart te gaan zitten', zegt Palm country manager Henk Dinkelaar. Voorlopig zal 3Com de groot-aandeelhouder blijven. Ook Nokia en Ericsson nemen een aandeel. Bij de beursgang komt er eerst maar 20% van de aandelen vrij op de markt. Tegen het eind van dit jaar moeten alle aandelen vrij verhandelbaar zijn en dat levert 3Com dan veel geld op.
Dat Ericsson en Nokia zo geïnteresseerd zijn in het PalmOS heeft te maken te hebben met de gebruiksvriendelijke interface. Symbian schijnt van Epoc wel iets goeds te maken als communicatie-laag voor mobiele telefoons maar voor de gebruikersinterface ziet men meer in PalmOS. De betrokkenheid van Sony zal leiden tot meer entertainment-software op de Palm en een sleufje voor de Sony memory-stick.

Palm IIIe: transparant
Zover is het nog niet bij de nieuwe Palm's die sinds eind februari zijn. Drie nieuwe varianten die met de bestaande Palm V een familie van vier modellen vormen waarmee Palm meer doelgroepen wil aanspreken. De `filosofie' is verder niet veel veranderd. Dat is een andere dan die van bijvoorbeeld Bill Gates die rond Windows CE tegenwoordig spreekt van een OS voor de PocketPC in plaats van voor palm-zise computers/organizers. Dat heeft toch de suggestie de hele desktop in een hand-apparaatje te willen proppen (het geheugen is bij sommige Windows CE-handhelds ook al 16 MB en met een kleurenschermen is de batterij na een paar uurtjes leeg). Bij Palm is dat precies omgekeerd, die hebben van het begin af aan een PDA gemaakt die gewoon doet wat-ie moet doen, waarbij qua hardware het formaat, gewicht, lange batterij-tijd, accessoires en data snel en simpel synchroniseren met de PC de hoofdmoot vormen, met eventueel een modem ad-on erbij voor mobiele communicatie. Bij de nieuwe Palm's is dat niet anders.
De Palm IIIe is als opvolger van de Palm IIIx (die wordt goedkoper en gaat er binnenkort uit) het nieuwe basis-model geworden voor de `first time buyer' die wel op een trendy design tippelt. Het heeft dezelfde vorm als de bestaande Palm III, maar is á la de iMac uitgevoerd in een groen/witte doorzichtige behuizing. Dit model heeft ook een transparant afsluitkapje die verwisselt kan worden voor een met een kleurtje. Verder is het een gewone Palm III, met de standaard agenda/adresboek-programma's, 2 MB geheugen, twee AAA-batterijtjes en zonder uitbreidingsleuf. Deze e-Palm zal een winkelprijs krijgen van ¦ 453,- inclusief BTW en bleek in een pilot bij Dixon's in Engeland al een hardloper.
De Palm IIIc heeft wel echt wat nieuws, het is de eerste Palm met een 256-kleurendisplay. Er zit dan ook een Lithium-Ion batterij waarmee deze Palm het bij gemiddeld gebruik (daarvoor wordt 40 minuten per dag genomen) twee weken volhoudt. Met de cradle voor het synchroniseren is de batterij weer op te laden en als de gebruiker dagelijks synchroniseert blijft de batterij eigenlijk continu op peil. Op deze Palm zit een `channel manager' waarmee web-content voor onderweg mee te nemen is , bijvoorbeeld beurskoersen uit de Telegraaf (de web-pagina's worden elke keer bij het synchroniseren meegenomen). Een Palm was zes maanden geleden met een kleurenscherm nog te dik geworden, maar dat bleek technisch gezien nu wel realiseerbaar. Kleur geeft toch een andere kijk-ervaring bij de spelletjes, de rekenmachine of bij Palm-applicaties met grafieken of een routeplanner. Standaard zit er 8 MB geheugen in. De winkelprijs is ¦ 1.257,- in de BTW.
De Palm V kreeg gezelschap van de Palm Vx. Het design is identiek maar de Vx is iets dunner en lichter. Om wat meer (meer professionele) applicaties te kunnen stallen is het geheugen nu 8 MB. De adviesprijs is ¦ 1.170,- en de batterij eveneens een lithium-ion. Die houdt het twee keer zo lang uit als die bij de Palm IIIc met het kleurenscherm (een maand).

Uitklapbaat keyboard
De Palm Vx is ook de eerste die draait op de nieuwe versie van het PalmOS (versie 3.5). De HotSync-synchronisatie gaat sneller dan bij eerdere versies. Met 3.5 is ook synchroniseren van data via de infarood-poort van een PC of notebook mogelijk. Bij de andere Palm's is de infarood-poort toch vooral voor het uitwisselen van visitekaartjes en applicaties met andere Palm-computertjes. Het besturingssysteem is verder niet veel anders. `Palm wil niet dat gebruikers bij elk nieuw model weer opnieuw moeten leren hoe het werkt, het besturingssysteem gaat met kleine stapjes vooruit. De gebruiker hoeft niet eerst weer een handleiding van 500 pagina's door te lezen.' In PalmOS heeft een agenda-view (agenda en notities zijn in hetzelfde scherm te zien) en de toegang tot de pull-down menu's is wat makkelijker en die zijn wat uitgebreid. Dit PalmOS ondersteunt ook kleur in de applicaties voor de Palm. Ontwikkelaars en hobbyisten kunnen dus nieuwe toepassingen gaan maken voor de Palm IIIc met het kleurenscherm. Handig is wel de nieuwe serial-port manager. Met deze software is makkelijk om het modem, de GSM-telefoon of de cradle te selecteren. Loskoppelen van de rand-apparatuur en de poort steeds weer opnieuw instellen is er niet meer bij. Voor de bestaande Palm-gebruikers is er een gratis flash-upgrade naar PalmOS 3.5 (op http://www.palm.com).
De accessoires zijn met de software een belangrijk onderdeel van de `Palm-economie'. Net als er nu diverse Palm's in verschillende smaken is dat ook het geval bij de tasjes en etuitjes. Voor iedere stijl is wel wat te vinden. Palm heeft zijn leren etuis voor de Palm en de accessoires van eigen makelij, de snap-on modems voor de Palm IIIx en Palm V.
Een handheld-PC (met toetsenbord) zit er bij Palm niet in, maar een extern uitklapbaar toetsenbord (¦ 242,-) is er nu wel. De cradle zit daar al op. Voor even een afspraak of adres noteren voldoet de handschrift-herkenning of het on-screen toetsenbordje op de Palm prima, echte lange lappen typen doet waarschijnlijk niemand maar voor snel invoeren van meerdere adressen is een apart keyboard wel handig. Verder zijn er een Hotsync-kabels voor de Mac (serieel), een USB-adapter en een nieuw 33 kbps modem voor de Palm IIIc. De snap-on voor de Palm V was er al.

Web-clipping of Wappen
Vanaf de Palm III en Palm V is het (mobiel) Internetten mogelijk geworden met een snap-on modem en verbindingskabeltjes naar de GSM. In de VS is er de Palm VII die via het Mobinet draadloos Internet-toegang heeft. Mobinet hebben we overigens ook in Nederland maar in Europees gezien is GSM de standaard, de Palm VII komt dus niet hier. Mobiel Internetten met een GSM is niet eenvoudig, elke telefoon heeft zijn eigen specifieke kabeltje nodig, en de resultaten zijn met de 9,6 Kbps snelheid niet best. Bluetooth-chips om PDA en notebooks draadloos met een GSM te verbinden komen ook niet zo snel als verwacht, Bluetooth schuift zeker een paar maanden op maar ook daar zijn bij het huidige GSM-net geen betere snelheden mee haalbaar. Voor Internet via het wireless application protocol geld hetzelfde, meer dan een paar tekstregeltjes op het display van de GSM is het nog niet.
Palm Computing heeft op de Palm Vx al wel een WAP-browser maar stelt er ook wat anders tegenover: web-clipping. Dinkelaar: `Wij kijken wel naar WAP en willen het beide doen. Web-clipping via het GSM-net is op dit moment onze tegenhanger van WAP. De informatie die je via WAP-diensten kunt binnenhalen vind ik arm. Bij Web-clipping werkt met het principe dat een stuk van de Internet-pagina al beschikbaar is op de Palm, in de vorm van een .pqa file. De gebruiker hoeft via zijn GSM dan alleen maar de ontbrekende informatie binnen te halen, de onderdelen die steeds kunnen wijzigingen. Het verschil met WAP is dat het beter is.'
Op het moment zijn op Internet al voor veel bekende (vooral Amerikaanse) Internet-pagina's dergelijke pqa-bestandjes voor de Palm beschikbaar. Ze zijn te vinden op dezelfde sites die vol staan met Palm-shareware/freeware (bijvoorbeeld op http://www.palmgear.com en andere sites die via http://www.palm.com te vinden zijn). Die shareware wordt meestal door enthousiastelingen gemaakt en is een van de redenen voor de populariteit van de Palm. De pqa-files moeten gemaakt en beschikbaar gesteld worden door makers van van de web-sites. Wellicht dat er dat er straks meer pqa-files als WAP-services zijn?

Palm Computing,
0346-586211,
0346-586222,
http://www.palm.com


© NetInfo