next -index- prev

`Pentium III ook in maart slecht te krijgen'

Grote OEM's als Dell en Gateway klaagden rond de kerst al steen en been dat ze te weinig Pentium-processoren van Intel konden krijgen en ook op de distributie-markt is de kraan sinds januari langzaam dichtgedraaid. De officiële Intel-distributeurs (Microtronica, Koning en Hartman, Actebis) krijgen nog wel partijtjes binnen maar dat zijn druppels op een gloeiende plaat. De officiële distributie ligt noodgedwongen praktisch stil. Het probleem in de gehele Pentium III-range met de kloksnelheden van 500 MHz tot 733 MHz, of het nu de nieuwere Coppermine's (0,18 micron) en flip-chip CPU's betreft of de oudere de Katmai (0,25 micron). De 500/550/600 MHz Pentium zijn de meest gevraagde chips en in die categorie is de nood dus het hoogst. Bij de Celerons zijn er geen grote tekorten.
De oorzaak van de schaarste is volstrekt onduidelijk, wel dat die tot in maart zal aanhouden. Chris de Gier van Microtronica: `We hebben geen idee waarom de beschikbaarheid de laatste tijd zo slecht is. Ik neem aan dat Intel wel produceert. De vraag is groot, misschien dat het daar mee te maken heeft. Ook voor OEM's zijn ze er niet of nauwelijks. De 500 MHz is passe. De 533 en 550 zijn nog niet gecanceld, die moeten weer gaan komen. We krijgen wel wat binnen maar dat stelt weinig voor. Voor bepaalde projecten is er wel support van Intel, dan komt er wel wat vrij. De verwachting is dat er in maart wat verbetering optreedt maar helemaal goed komt het nog niet. Mogelijk komt de prijs van de 600 MHz dan dicht bij die van de 500 MHz uit.'
Het kan zijn de in januari gelanceerde flip-chips (FCPGA, 5500/550 MHz) wat met de schaarste te maken heeft. Deze Coppermine-processoren (met 256 kb cache `on die', flexibele 100/133 MHz systeembus) gaan weer op een socket (is goedkoper te produceren). De flip-chip vraagt weer andere moederborden en ze hebben een ander behuizing en daar was al tekort aan. Intel schijnt vanaf april de hele Pentium-range in de flip-chip package uit te gaan brengen en voor begin maart was er een prijsverlaging gepland.
Bij schaarste in de Pentium-markt kunnen het goede tijden worden voor de internationale `traders' of voor AMD. Mensen hebben toch processoren nodig. Bij de handelaren die chips van de OEM's betrekken gaan de prijzen natuurlijk omhoog (een 550 MHz, die bij een officiële distributeur plusminus ¦ 545,- kost, doet in het grijze circuit al ¦ 700,-). Bij de officiële distributeurs gaan de prijzen door schaarste niet omhoog. Als er weer wat binnenkomt geldt de standaard-prijslijst.
Er zijn wel dealers die uitwijken naar AMD, maar wie voor Intel heeft gekozen stapt niet zomaar over. De Gier:' AMD doet het goed en plukt zeker vruchten van de Pentium-schaarste. Sommige dealers zeggen wel, doe me dan maar AMD, maar voor wie alleen Intel deed is dat nogal een ingreep. Je hebt niet alleen een andere CPU maar ook ander moederborden en voedingen.'

1 Ghz komt snel
De Pentium III op 750/800 MHz en de flip-chips zijn er nog nauwelijks maar na de zomer zal Intel bij de consumenten-CPU's al in GigaHerzen gaan tellen. De Pentium III-chip met de codenaam `Willamette' is net gedemonstreerd op een Intel-conferentie in Palm Springs en komt in de tweede helft van het jaar op de markt, net als de 64-bits IA-64 Itanium voor servers die al jaren is aangekondigd (voorheen Merced). De Willamette heeft een socket-aansluiting en is gebaseerd op een nieuw 32-bits ontwerp, het eerste nieuwe design sinds de PC-architectuur waar Intel in 1995 de Pentium-lijn mee begon. De bijbehorende chipset (`Tehama') gaat naar verluid systeembussen van 400 MHz ondersteunen, ver boven de huidige 133 MHz. Leuk voor breedband-Internetten live video op de PC. Intel-man van het eerste uur Andy Grove (nog altijd voorzitter) werd van stal gehaald om al een 1,5 GHz versie van de Willamette te demonstreren. Ander nieuws is de 'Timna', de voortzetting van Pentium III als low-cost chip met geïntegreerde video-chip en geheugen-controller. Deze aanvulling op de Celeron-processorlijn komt eveneens in de tweede helft van 2000 op de markt.
AMD zit ook niet stil en kan ook demonstreren. AMD zat met zijn socket 7-chips ook al op 800 MHz en kwam begin februari met een Athlon op 850 MHz ($ 849 bij duizend stuks). De demonstratie betrof een Athlon op 1,1 GHz, geproduceerd met de 0,18 micron-technologie in Dresden en met 256 kb level 2 cache aan boord.
Bij zowel Intel als AMD vonden de demonstraties plaats bij kamertemperatuur en zonder bijzondere koelingstechnieken voor de chips. AMD hoopt zijn 1,1 GHz eveneens medio 2000 te kunnen leveren.


© NetInfo