next -index- prev

Branche-vreemd: digitale fotografie

Van wie is nu het domein digitale fotografie, van de fotospeciaalzaak, de CE-ketens of de computerdealers? In het low-end en midden-segment is het degene die de handschoen oppakt.

3-megapixel
Nog maar een paar jaar geleden liepen de digitale camera's uiteen van goedkoop prutswerk tot peperdure professionele modellen. Prutswerk met een lage resolutie van 320 x 240 pixels die voor niet meer dan Internet-plaatjes geschikt waren. Eind 1998 kwamen de eerste megapixel camera's (vanaf 1280 x 1024 pixels) op de markt voor een gemiddelde prijs. Tegenwoordig koop je voor minder dan ¦ 3.000,- al een 2-3 megapixel model. Daarmee valt op een foto-inkjetprinter al een prima A4 en soms zelfs een A3-afdruk te maken. Nog altijd was de chemische fotografie beter. Inmiddels zijn er echter de eerste 4-megapixel digitale camera's in de middenklasse. Daarmee is de digitale fotografie op slag volwassen geworden. Een goede digitale fotocamera kost nu hetzelfde als een topklasse spiegelreflexcamera die met chemische rolletjes werkt.
Voor de computerdealer waren fotocamera's lange tijd een bijproduct of kassakoopje. Verschillende modellen waren vaak niet in huis. Dat trok uiteraard alleen computeraars en geen hobby-fotografen, laat staan professionele gebruikers. Een enkele dealer wist beroepsgroepen als makelaars of schade-experts voor digitale camera's te interesseren. De foto-vakhandel trok er beter aan. Ze selecteren op kwaliteit, prijs en de foto-hobbyist die eens wat anders wil. Het heeft geleid tot een stijgende vraag en een duidelijke markt voor goede middenklassers die met de klassieke spiegelreflex kunnen concurreren. Traditionele camera-merken als Olympus, Canon, Nikon, Ricoh, Minolta en Fuji volgen deze trend snel met vrijwel elk half jaar nieuwe en sterk verbeterde modellen. De fotovakhandel specialiseert zich ook in foto-printers, supplies, scanners en software. Een aantal ketens levert zelfs complete systemen uit. Omdat ook elektronicamerken zoals Sony zich op de markt gingen bewegen werd de bruingoed-sector via het eigen dealer-kanaal meegetrokken. Tussen de TV, hifi-set, video en DVD-spelers prijken nu ook digitale camera's van formaat in het schap. De PC-dealer liep in eerste instantie achter de feiten aan, maar er blijkt een flinke inhaalslag gemaakt te zijn. Beginner- en middenklassecamera's zijn ruim op voorraad, evenals papieren, inktpatronen, scanners en software. Een probleem is de snelle technische evolutie. Een traditionele spiegelreflexcamera met chemische fotorolletjes ging dik tien jaar mee. Een digitale fotocamera is na een jaar al achterhaald. Dat heeft een nadelig effect op de prijsontwikkeling (na een half jaar 50% minder waard, boze klanten), iets waar iedereen met een PC al mee heeft leren leven.

Eigenschappen
Behalve het aantal pixels tellen bij de aanschaf van een digitale camera tevens gebruiksgemak, cameratype en de leverbare accessoiresmee. In het onderste markt-segment vinden we voornamelijk de zogenaamde point & shoot-modellen. Richten met het fixed-focus objectief en op de knop drukken, meer is niet mogelijk. In de middenklasse duiken extra eigenschappen op zoals scherpstelling (AF of manueel), het kiezen van verschillende opnameprogramma's, diafragma- en sluitertijd-voorkeuze, regelbare filmgevoeligheid (ISO) en keuze uit meerdere flitstechnieken op. Handig als je dat als fotograaf nodig hebt. Een probleem is nogal eens de cryptische menu-info op een klein LCD-schermpje. Niet iedereen kan snel mee uit de voeten. Een TFT- of ander goed LCD-schermpje is een must om de foto's direct na de opname te kunnen beoordelen. Alleen blijken dergelijke viewers bij veel licht slecht leesbaar. Dat is met name vervelend als de fotocamera's niet over een optische zoeker beschikken en het TFT-schermpje daarvoor gebruiken. De opname is dan soms vooraf niet te beoordelen.
Oudere generaties en goedkopere cameramodellen hebben geen geheugenbuffer voor meerdere opnamen. Dat betekent wachten totdat de opname vanuit het Camera-RAM naar de geheugenkaart wordt weggeschreven. Tegenwoordig zijn er al digitale fotocamera's die op de snelheid van een motorwinder of –drive kunnen schieten. Voor het serieuze fotowerk hebben spiegelreflex-modellen de voorkeur boven de zoekermodellen. De fotograaf kan dan preciezer het beeld uitkaderen. Voor gewone kiekjes zijn de spiegelreflexen veelal te duur. Belangrijke accessoires zijn voorzet-objectieven voor groothoek- of telebereik en zwaardere externe flitsers. Daarmee worden de mogelijkheden aanmerkelijk vergroot. Sommige merken zoals Nikon en Olympus streven al naar complete digitale systeemcamera's met een keur aan objectieven en flitsers.

Geheugen
De popularisering van de middenklasse digitale fotocamera's heeft de vraag naar bijpassende geheugenmedia navenant doen stijgen. In de eerste instantie gaat het om de keuze tussen CompactFlash en SmartMedia geheugenkaartjes. De CompactFlash-kaarten staan steviger in hun marktschoenen dan de SmartMedia. Sommige camerafabrikanten zoals Olympus bieden slots voor beide geheugenformaten. De meeste digitale camera's accepteren echter slechts een type kaartgeheugen.
Kwalitatief en prijstechnisch ontlopen de SmartMedia- en CompactFlash-geheugenkaarten elkaar weinig. Zij zijn verkrijgbaar in de capaciteiten 4, 8, 16 , 32 en 64 MB. Het aantal foto's dat daadwerkelijk op zo'n geheugenkaartje kan hangt af van het aantal pixels bij de opname en de mate van compressie. In het algemeen geldt hoe groter het kaartgeheugen des te beter. Zit je in de praktijk niet gauw zonder ` digitaal fotorolletje'. Een afwijkende geheugenkaart is de MemoryStick-card van Sony, het kauwgumstaafje dat in de DV-videocamera's en digitale fotocamera's van Sony wordt gebruikt en nu ook in Sony foto-camera's, een laptop en de MP3-speler.
Voor het uitlezen op de PC zijn er meerdere opties: via een seriële kabel (tijdrovend), een USB-kabel (sneller), een diskette-adapter (geheugen-kaartje in een speciale floppy), speciale (snelle) card-readers op de parallelle of USB-poort of rechtstreeks inpluggen op een printer.
Een enkele fotocamera (Sony Mavica) gebruikt diskettes als opslagmedium. Uitlezen gaat snel maar een floppy blijkt voor het betere fotowerk te klein, je moet er dus meer bij je hebben. Beduidend meer opslag en snelheid bieden de zogenaamde mini-harddisks, bijvoorbeeld het 340 MB-model van IBM. Met die mini-harde schijven kunnen professionele fotosessies van vele honderden opnamen geschoten worden.

Printers & supplies
Bij de inkjet-printers was er een duidelijk verschil tussen de foto-realistische modellen die met vijf kleuren verdunde inkt werken en de conventionele kleur-afdrukkers die drie onverdunde kleuren gebruiken. De eerst genoemde categorie kon veel beter tussentinten (kleurgradaties) afdrukken. Een foto-afdruk uit een gewone inkjet zag er een beetje onnatuurlijk uit. Nog steeds geeft de echte foto-printer een betere afdruk. De verschillen beginnen echter te vervagen. Traditioneel wordt de PC als een digitale doka gebruikt. De opmaak en correctie of retouche van de foto gebeurde op de monitor. Nog steeds heeft deze digitale doka de voorkeur van de gevorderde foto-hobbyist en opmakers. De doorsnee consument vindt de software maar moeilijk te bedienen. Daarvoor moet je immers fotografisch inzicht en kennis hebben. Software-huizen kwamen met Light edities van de traditionele fotobewerking-pakketten die gratis met de hardware worden gebundeld.
Een nieuwe insteek is de intelligente printer die via fuzzy logic belichting, contrast en kleurstelling automatisch naar zo optimaal mogelijke waarden corrigeert. De PC is niet meer nodig. De digitale camera kan rechtstreeks via de inkjet afdrukken.
Er zit nog altijd een aantrekkelijke marge op printersupplies. Het verbruik van inktpatronen door inkjets blijft hoog. En alleen met goed fotopapier verkrijgt de consument een echt fotoresultaat. De dealer kan hier omzetmatig goed met de fotohandel concurreren, al is er tegenwoordig ook van warenhuizen en drogisterijen gevaar te duchten.
Voor hoogwaardige omzetting van chemische naar digitale fotografie komen scanners in aanmerking: scanners voor negatiefstroken en dia's; de hogere klasse flatbed of drumscanner.
Met name de markt voor film/negatiefscanners is in het thuis- en klein-zakelijk segment nog maar net aan het ontluiken. Hier kan de PC-dealer nog een slagje slaan.

PC of Mac?
Traditioneel zit Apple in de professionele graphics-hoek en de PC meer op het thuisfront en de klein-zakelijk markt. De PC is van huis uit niet voor digitale fotografie gemaakt. Daar komt de laatste tijd echter snel verandering in door de komst van betere videokaarten, goede inkjetprinters, de USB-poort (camera's scanners, printers), de populariteit voor het versturen van digitale forto's over het Internet en de lage prijs voor flatbed scanners met software. Er zijn fotoketens die speciaal ontworpen digitale doka-PC's uitleveren.
Aan de andere zijde heeft Apple met iMac de amateurmarkt voor digitale fotografie en -video opgezocht. Via FireWire, USB en QuickTime voor het binnenhalen, bewerken en over het Internet verzenden van beelden. Op de zwaardere G4 lopen pro-pakketten zoals Adobe Photoshop dankzij de Velocity Engine tot 50% sneller. Reden te meer om voor de traditionele PC-dealer ook eens naar de trendy Apple te kijken.

Handhelds en Internet
Tot slot het verzenden van de digitale foto's. Internet is daarbij razend populair. Wel hebben de klanten daarbij eenvoudige software nodig die de wat grotere foto-files comprimeren en aanpassen aan de kleur-, scherpte- en contrasteisen van het Web. Er worden momenteel streaming foto-formaten ontwikkeld om de wachttijden bij het door-browsen van bestanden op foto-servers te bekorten.
De koppeling van een digitale fotocamera aan de GSM-handheld is op enkele modellen al standaard. Met de komst van Bluetooth zullen we daar wel meer van gaan horen. Verder worden fotografische chips zo klein dat zij straks met lens en al in een handheld gebouwd kunnen worden. De eerste modellen komen in de loop van dit jaar.
Kortom, de digitale fotografie is in al zijn facetten een belangrijke markt voor hardware, software en supplies geworden. De dealer kan daar een aardig stuk van meepikken en het assortiment navenant uitbreiden. Er is vraag naar een uitgebreidere keuze digitale fotocamera's, fotorealistische printers, scanners en PC/Mac-systemen.

U.S.


© NetInfo