next -index- prev

CeBIT 2000: weinig nieuws

Met flink wat extra hallen voor de telecom-bedrijven had de CeBIT dit jaar het grootste aantal standhouders (7800) waar dik 750.000 mensen op af kwamen. Toch was het, ondanks 3000 niet-Duitse bedrijven en 140.000 bezoekers van elders weer een erg Duitse show (Engels spreekt niemand). Echt groot nieuws is er doorgaans niet. Siemens en Nokia geven wel hoog op van hun WAP-telefoons, Philips wacht er nog even mee, dat hield het bij demonstratie hoe met Havi-protocol video, TV-ontvangers, PC met elkaar kunnen gaan communiceren. Verder vooral volop LCD-schermen en bijzonder PC-behuizingen. Compaq trok aandacht met de iPaq, de kleine Internet-PC zonder floppy en met USB-aansluitingen. Fujitsu toonde de ei-vormige Celvin die gebaseerd is op het Easy PC-concept (AMD's tegenhanger van de PC2000-richtlijnen hoe een moderne PC er volgens Intel uit moet zien). Verder aardig wat andere gekleurde en vreemd-gevormde kasten (Enlight, Bioteq) die in de kinderkamer of speelgoedwinkel niet misstaan.
Het onderwerp is het Internet en alles wat daar aan e-business en mobiele communicatie bij komt. Bij de Amerikaanse landen-stand stikte het weer van de applicatie-softwaremakers. Voor de consument was het GSM-horloge een hebbeding (met MP3-speler en dictafoon en cameraatje) zoals Samsung, Casio en Panasonic) die hadden. Bluetooth-demo's van TDK en Palm waren er ook, maar die producten om tot 10 meter zonder kabels een personal area-netwerk op te bouwen (tussen notebook, GSM, handheld, randapparatuur, headset), schuiven toch op naar het najaar. TDK had PC-kaartjes, USB-adapters en een LAN-accespoints voor notebooks, Palm een prototypes van de Palm die via bluetooth met de PC synchroniseren en met andere Palms data uitwisselen. Vanaf Q3 worden de bluetooth-chips wellicht in de Palm ingebouwd, op de CeBIT was het nog een snap-on bluetooth device. Daarnaast is het draadloos LAN een trend. Alle producenten van netwerkkaarten hebben tegenwoordig wel een draadloos LAN. Na Nokia, Apple en een aantal Taiwanese komt ook 3Com daar nu met PCMCIA-kaartjes met antenne en ontvangers (acces-points). Het draadloos LAN is vooral een aanvulling op een bekabeld netwerk voor bedrijven met veel notebook-gebruikers of vergaderruimtes. Het kan ook een alternatief zijn voor kabels trekken. Het radio-protocol bestaat al een paar jaar, maar werd pas vorig jaar een industrie standaard, zodat alle fabrikanten er nu mee komen en de prijzen omlaag gaan.

Hal 10
De distributeurs waren dit jaar voor het eerst verplicht `weggestopt' op de etages van hal 10, al stonden pan-europese distributeurs gewoon in de populaire hallen. Toch was die hal 10 wel voor herhaling vatbaar. Allemaal kleine stands die in de andere hallen zouden verzuipen. Aeon-Oakwood was er bijvoorbeeld over te spreken. Je valt niet in het niet, er komen alleen dealers, het is er rustig en professioneel.
Volgend jaar is de CeBIT zoals het altijd is geweest weer wat later, van 22 tot 28 maart. De Deutsche Messe kijkt ook over de grens. Men wil eind volgend jaar ook een CeBIT in China. Daar wordt een beursterrein van 40 vierkante kilometer gebouwd, ongeveer een tiende van de omvang in Hannover, maar voor Azië best groot. Afgezien van de Computex is daar immers niet zo heel veel te beleven. De organisatie wil ook samenwerken met de Turkse IT-beurs Bilizim die dan ook een CeBIT-event wordt. Wellicht komt dat er ook eens van in Nederland met bijvoorbeeld de Internet in Business?
De Dealer Info -redactie had voor het een sinds een paar jaar weer eens een plezierige CeBIT. In plaats van zelf te rijden en uren lang in de file te staan gingen we dit jaar met een stuk of 40 dealers mee in de door Xerox en World Online gesponsorde bus van Computerline. Op de parkeerplaats bleken we niet de enige bus uit Nederland Na een dagje slenteren is een pils en een varkenspoot in de Munchener Halle een verademing.


© NetInfo