next -index- prev

Datacommunicatie: waarheen leidt de weg die wij moeten gaan?

Insider Column

Deze mooie volzin van Mieke Telkamp kwam bij me op, toen ik zat te denken welke kant de datacommunicatie op zal gaan de komende maanden. Ik durf al niet eens meer te spreken over jaren. Wat deed mij over deze vraag? Nou, ik kreeg een mailtje van een telefoon-leverancier die me schetste hoe in 2002 de eindgebruiker zijn telefoon/PDA zal gebruiken. Mensen hebben dan geen PC's meer, stelden ze, maar razend slimme telefoons, die alles voor je regelen, de snelste route naar je werk, files, agenda's, etc. etc.
Ik las het stukje en gooide het daarna weg. Wat een onzin, dacht ik, kan helemaal niet, 2002 is al over anderhalf jaar. Redden we nooit!

Pocket PC
Toen was ik afgelopen week op een Microsoft Summit waar het nieuwe Pocket PC Operating System werd gepresenteerd. Dat is allemaal nog hush-hush en we hebben allemaal geheimhoudingsverklaringen moeten tekenen, dus ik kan daar weinig over vertellen, want anders vervallen mijn ziel, huis, vrouw en kinderen aan Bill Gates, en dat kan ik die arme man niet aandoen. Maar toch, ik zag daar de mogelijkheden van dat nieuwe OS, en dat komt toch aardig in de buurt van bovenstaande dingen.
De nieuwe generatie PDA's die nu ontwikkeld worden zijn snel, kunnen on- en offline surfen op het net, muziek afspelen via ingebouwde MP3 spelers en ga zo maar door. Door de razendsnelle ontwikkelingen van memorycards, verwacht men dit jaar nog een 1 Gigabyte memorycard te hebben voor de PDA. Je kan dan vrijwel net zoveel data kwijt op je handheld of pocket als op een normale desktop.
Wat zijn de huidige trends in de datacommunicatie op desktop PC's? Natuurlijk de analoge modems, deze zijn aan het eind van de levenscyclus, en dat is te merken aan de prijzen. Elke PC heeft wel een ingebouwd modem, en de leverancier kan er absoluut niets op verdienen. Marges bedragen meestal niet meer dan enkele guldens.

Kabel, aDSL, satelliet
Verder natuurlijk ISDN, veel thuisgebruikers hebben inmiddels al ISDN, maar ook hier zie je weer dat de prijzen, door het grote aanbod, gedaald zijn tot het dieptepunt, marges zijn vrijwel gelijk aan die van analoge modems, alleen is het aantal wat lager.
De hoop van de handelaren was gevestigd op drie nieuwe ontwikkelingen. ADSL, kabel en satelliet modems.
ADSL, de infrastructuur moet aanwezig zijn, wil je ADSL kunnen gebruiken. Deze komt voorlopig alleen in de grote steden, en is dus voor de grote massa gebruikers niet echt interessant. Ook is uit testen in de VS gebleken dat de kwaliteit van het netwerk van essentieel belang is, er waren behoorlijk wat problemen.
Kabel heeft een aantal problemen, als eerste dat een kabel-modem geen kwestie is van naar de winkel gaan, kaartje kopen, inprikken en werken, maar dat het product door een technicus geïnstalleerd moet worden. De meeste kabelmaatschappijen willen dan ook nog dat het door hen getrainde technici zijn. Zoals iedereen weet zijn technici schaars. Er dus behoorlijke problemen en back logs bij installaties. Verder worden kabelmodems nu alleen nog aangeboden door de kabelmaatschappijen. De prijzen zijn ondoorzichtig, want je kan ze alleen huren. De keuze is dus ook afwezig, want je kan alleen het door de kabelaar aangegeven product gebruiken.
Dank God komt hier een einde aan, de kabelmaatschappijen worden nu gedwongen om ook andere producten op hun kabel toe te laten, maar het blijft praktisch ingewikkeld, want de installatie blijft in handen blijft van de kabelmaatschappij.
Als derde optie voor nieuwe ontwikkelingen is er het satelliet modem. Ik ben zelf de trotse eigenaar van zo'n ding en het werkt leuk. Je hebt een behoorlijke throughput, maar ook hier is er een nadeel, namelijk dat je gewoon via een modem of ISDN moet inbellen, bij je huidige provider. Uploads zijn dus nog net zo traag als altijd. Verder is er het nadeel dat de Europe Online satelliet verbinding regelmatig overbezet is, er nog steeds maar een leverancier is voor de modems, en de prijzen nog fors zijn (650 gulden). Een voordeel is dat je (satelliet)TV kan kijken op je PC. Andere nieuwe ontwikkelingen, combineren veelal mobiele communicatie met PDA's of notebooks. Voorbeelden hiervan zijn WAP en Bluetooth, wat een hoge bandbreedte aan communicatie mogelijk maakt over korte afstanden. WAP is meer een tussenoplossing, een tekst-versie van Internet acces voor het opvragen van informatie op PDA's en mobiele telefoons.
Maar waar moet je je nu als dealer op richten? Ik zou adviseren rustig door te gaan op de huidige voet, modems, ISDN, en voorzichtig te gaan kijken naar DSL en kabel technologie. Investeer niet teveel in de laatste twee, daar DSL technologie infrastructuur-afhankelijk is, en kabel idem dito. Wees uiterst voorzichtig met investeringen in de laatste twee, want deze zijn trajecten die de fabrikanten en grote distributeurs liever zelf doen, ook al omdat ze zeer kennis intensief zijn.

Rob van Cutsem


© NetInfo