next -index- prev

Fotovijfdaagse 2000

Traditioneel wordt in maart in de Blokhoeve te Nieuwegein de Fotovijfdaagse gehouden. Deze beurs voor de fotovakhandel heeft zich ontwikkeld tot een soort `Nederlandse PMA'. Er vond onder meer de introductie van nieuwe 3 Megapixel digitale fotocamera's plaats.

Behalve de gebruikelijke bestelsessies voor de fotovakhandel was er deze keer echter veel nieuws te zien op met name digitaal gebied. Het blijkt duidelijk dat de digitale fotografie op alle fronten (van amateur tot professional) vaste voet heeft gekregen. In het verlengde van de digitale fotocamera liggen de accessoires zoal geheugens, kaartuitlezers, fotoprinters, aanvullende optiek, flitsers, digitale mini-ontwikkellabs en het notebook fotobewerkings-software. Dat trekt naast de traditionele inkopers van de fotohandel ook steeds meer fotografen en pers aan.
Ook dit jaar leek het weer drukker en waren er veel nieuwtjesjagers. Het lijkt er zelfs op dat de nieuwe technische ontwikkelingen de traditionele fotografie nieuwe digitale impulsen geeft. Dit zowel bij de opname-techniek als afwerking (digitale doka). Daarnaast zijn er interessante groeimarkten voor Internet-software en archiveringsprogramma's (het fotoalbum op de PC).

Camera-evolutie
De ontwikkelingen bij de digitale fotografie gaan steeds verder, de ene mijlpaal is nog niet gezet of de volgende kwaliteitsbarrière wordt al weer doorbroken. Bij de digitale fotocamera's zijn de ontwikkelingen toegespitst op het verhogen van het aantal pixels van de opname-chip. Momenteel zitten we op de 3 Megapixels en dat is voldoende beeldinformatie om een uitstekende A4- en goede A3-afdruk te kunnen maken. In dit segment gaat de digitale fotocamera qua gemak en kwaliteit een geduchte concurrent van de compact- en spiegelreflexcamera worden. Zowel Olympus en Nikon als Ricoh, Canon en Fuji (de uitvinder van de SuperCCD) lieten 3 Mp-modellen zien. Ander zaken zijn:

Een ware hausse viel te bespeuren bij de goedkope cardreaders voor de USB-poort. Deze kaartlezers schrijven de foto's van het CompactFlash en Smartmedia opslagkaartje in no-time weg naar de hard disk van de PC. Een heel gemak in vergelijking met het vroegere overschrijven via de seriële poort. Datafab en Sandisk zijn in dit segment goed vertegenwoordigd. Overigens worden ook steeds meer digitale fotocamera's standaard uitgerust met een USB-poort.
Door deze ontwikkelingen evolueert de eenvoudige digitale compact met VGA-kwaliteit tot een breed inzetbare systeemcamera van semi-fotokwaliteit. Het is daarom niet verwonderlijk dat het aantal verkochte digitale fotocamera's dat van de traditionele spiegelreflexcamera's in het jaar 2000 gaat passeren. Kodak schijnt momenteel in de VS zelfs zo succesvol te zijn dat ze de nieuwste modellen niet kunnen aanslepen en noodgedwongen met de introductie in Europa tot de Photokina 2000 zullen moeten wachten.
Een nevenontwikkeling is het opnemen van andere multimediavormen met een digitale fotocamera. Bijvoorbeeld spraak/commentaar of een kort MPEG-1 / QuickTime videofilmpje.
Ander nieuws is de samenwerking tussen het cameramerk Pentax en printer/scanner-fabrikant Hewlett-Packard. Beiden gaan de markt voor digitale fotocamera's verder ontginnen. Een treffend voorbeeld hiervan is de 2/3 inch 2,24 Megapixel EI-2000 spiegelreflexcamera met 34-107mm f2.5-3.9 zoomlens. De hoge optische kwaliteit en de 12-bits A/D-conversie per kleur (i.p.v. de gebruikelijke 8-bits) geeft een bijzonder fraai opnameresultaat.

Geheugenkaartjes
Behalve voor de digitale fotografie blijken de CompactFlash en andere mediakaartjes steeds gewilder te zijn, MP3-spelers, zakcomputers en zelfs GSM/GSP-telefoons. Inmiddels zijn kaartjes met een opslagcapaciteit van 64 MB en zelfs 192 MB leverbaar.
Kleine printers slaan de PC gewoon over. Een dye sublimation printer zoals de Olympus P-330NE importeert rechtstreeks JPEG-files tot 10 MB of TIFF-bestanden tot 20 MB vanuit de aangesloten camera of ingebouwde SmartMedia-lezers. Extra opties zoals indexprints, gespiegelde prints en meerdere foto's op een vel in 300 dpi.
Nikon toonde FotoStation 4.0 een uitgebreid beelddatabase-programma ideaal voor het opzetten van een eigen digitaal beeldarchief.
Ook het beeld van het traditionele minilab (u brengt de film en een uurtje later liggen de prints er) bij de fotohandel om de hoek gaat digitaal veranderen. Spector, al bekend van de on-line service photoprint@net komt met een photoprint@station waarbij de klant zijn of haar flashkaartje bij de fotovakman kan laten downloaden naar het minilab. Desgewenst kunnen er beeldcorrecties plaatsvinden of een CD-R gebrand worden. Het digitale pasfotosysteem van Diilab is al wat langer te koop en heeft een groeiende afzet.

U.S.


© NetInfo