next -index- prev

Monteren op de PC: streaming video

Dankzij snelle compressie/decompressie-software wordt het steeds eenvoudiger om via clips snel en in goede beeldkwaliteit over netwerken te verspreiden. De montage-PC wordt daarmee tot een waar uitzend- en distributiestation voor video.

Internet-video
Tot voor enige jaren waren er grote problemen met het verzenden van video over het Internet. Of het ging zo traag dat clips zo'n beetje beeldje voor beeldje bekeken moesten worden, of het zag er niet uit door de lage beeldresolutie en het geringe aantal kleuren. Gelukkig bleek er met eenvoudige middelen een oplossing voor dit probleem te zijn. Live video bekijken op de monitor of vanuit de montage-PC verzenden, blijkt over de gewone telefoonlijn al met slechts een 28K8 modem mogelijk te zijn. Men noemt deze min of meer real-time videostromen streaming media, continue audio-visuele datastromen over Internet.
De procedure voor de is relatief eenvoudig. Voor het verzenden: monteer eerst een korte videoclip (van 0,5 tot 5 minuten), verpak deze clip vervolgens met een geschikt Internet-programma (Real G of een ander pakket) tot een gecomprimeerd bestand en verzendt declip via het Net. Het aardige is dat de gebruikte software zich automatisch aanpast aan de snelheid van de Internet-verbinding en het gebruikersplatform. Er ontstaat m.a.w. altijd een zo optimaal mogelijk resultaat.
De ontvanger hoeft alleen het juiste decompressieprogramma, de video-viewer (bijvoorbeeld RealPlayer G2 en Plus G2), te activeren. Vervolgens wordt, soms na een korte wachttijd voor het bufferen, de opgehaalde videoclip real-time afgespeeld.
Een geheel andere ontwikkeling is de Web Video Studio, een complete videostudio op het Internet. Obvious Technology bracht onlangs haar Obvious Viewer-software gratis op Internet. Met behulp van de streaming videotechniek kan video wereldwijd over het Internet worden verspreid en via viewers als MicroSoft NetShow en RealNetworks Real Player bekeken en bewerkt worden. Zo kunnen bijvoorbeeld meerdere video-amateurs on-line aan hetzelfde project werken. En duur behoeft het allemaal niet meer te zijn. Dankzij streaming video, mini-videocameraatjes en PC-insteekkaartjes wordt een relatief simpel notebook al tot een compleet basis zend- en ontvangstation voor video. De kit-prijs met software zit rond de fl.500,- (en een 56k modem zit al vaak in de PC).

Kabel-TV
De videomogelijkheden op Internet zijn in drie typen onder te verdelen:

Ook de lokale kabel-TV kan als een soort videonetwerk gezien worden. Via een zogenaamd koppelstation kan de montage-PC toegang krijgen tot de aangesloten kabelabonnees. Tal van lokale publieke en commerciŽle omroepen maken daar al gebruik van. Dikwijls zitten dergelijke lokale broadcasters verlegen om goed videomateriaal uit de eigen regio. Amateurbijdragen kunnen daarbij heel welkom zijn.
Natuurlijk bestaat er altijd de mogelijkheid om zelf een zendmachtiging aan te vragen en een digitaal TV-station te beginnen.

Thuisnetwerken
Thuisnetwerken voor video nemen zijn zowel geschikt voor woningen als scholen en kleine bedrijven. Met behulp van eenvoudige netwerk-aansluitingen van minder dan fl. 200,- per PC kan op elke aangesloten PC video ontvangen, interactief bekeken en/of bewerkt worden. Leuk om videoclips naar andere gebruikers te verzenden of om gezamenlijk aan een montage te werken. Een andere optie is gezamenlijke TV-ontvangst. Via een server-ontvanger wordt het ontvangen video-signaal naar alle aangesloten videoterminals doorgegeven. Dat heet dan IPTV.

U.S.


© NetInfo