next -index- prev

Snel verwisselbare mini-harddisks en ZIP-drives

Archos FireWire en USB drives

Behalve interne opslagdrives zijn er voor de PC en Mac ook verwisselbare en draagbare mini-drives verkrijgbaar. Bijvoorbeeld de Archos drives voor de FireWire en USB-poort. Heel geschikt om grote multimediabestanden tussen twee computers uit te wisselen, data mee te nemen of bij gebrek aan schijfruimte een extra harddisk aan de PC te hangen.

MiniHD
De Archos MiniHD is een kleine zilverkleurige mini-harde schijf die je zo in de binnenzak steekt met 6 of 13 GB opslagruimte. Aan de achterzijde zit een universele connector voor zowel een FireWire- (zes polig met voeding) als USB-aansluitkabeltje. Naar keuze kan deze MiniHD op de FireWire (DV)-poort of de USB-connector van een IBM-compatibele PC en een Apple G4, PowerBook of iMac DV. Zo nodig kan de drive ook op een eigen externe voeding worden aangesloten. In principe kan de voedingsstroom uit de desbetreffende poort worden betrokken. De FireWire-poort is sneller dan USB, voor video-bestanden wordt daarom FireWire aangeraden. Als vanaf de CD de juiste FireWire of USB-drivers voor PC (of Mac) zijn ge´nstalleerd, verschijnt er een extra drive-letter (bij de Mac een nieuw drive-icoon). Een extra software-pakket op de CD houdt verschillend eversies van weggeschreven files bij.
Na installatie is de MiniHD als een volwaardige extra harddisk te gebruiken, zonder dat de PC open moet om een extra disk te plaatsen. Er kunnen rechtstreeks bestanden opgeroepen worden, bijvoorbeeld QuickTime-filmpjes. Op een PC met DV in/uit-kaart en de Apple G4 werkt dat probleemloos Prijs: circa fl. 999,- voor de 6 GB-versie.

Zip100 mini-drive
Ook de bekende Zip-drives zijn door Archos aangepast voor gebruik op de USB en FireWire-poort. Het systeem is hetzelfde: aansluiting via een verloopkabeltje op de juiste poort FireWire (DV) of USB. De installatie komt weer neer op het aansluiten van de kabel, en zo nodig het gebruik van een externe voeding, plus het plaatsen van de juiste systeem-drivers. De Zip100 MiniDrive slaat, zoals de naam al zegt, bestanden tot maximaal 100 MB op de verwisselbare schijfjes op. Die zijn voor rond de fl.20,- per stuk leverbaar. De Zip-drive is goed bruikbaar voor de opslag van grote databestanden, presentaties en kleine QuickTime filmpjes. Ook hier is aansluiten op de PC of Mac geen enkel probleem. De prijs van de mini-Zip ligt rond de fl. 500,-.

BDCC,072,5140666, http://www.bdcc.nl;
Ralgo, 015-2682626

U.S.
© NetInfo