next -index- prev

S3/Diamond onderdak bij VIA

S3, de Amerikaanse fabrikant van grafische chips die vorig jaar kaartenmaker Diamond overnam, heeft met de Taiwanse chipbakker VIA een nieuw bedrijf opgericht waarin de ontwikkeling van op het moederbord ge´ntegreerde grafische chipsets is ondergebracht. VIA had al een belang van 15% in S3 en is voor een bedrag van $ 323 miljoen in cash en aandelen de eigenaar van de nieuwe joint venture.
Op de markt van grafische kaarten is het sinds vorig jaar onrustig, er is sprake van consolidatie, chipset-leverancier 3dfx ging zijn eigen multimedia-kaarten maken en concurrent S3 nam Diamond over dat vervolgens uitsluitend nog nieuwe kaarten met S3-chips op de markt bracht.
Chipset-onafhankelijke OEM-kaartenmakers als Creative Labs en Guillemot (dat kocht ook het noodlijdende Hercules) kiezen alleen nog maar de chips van nVDIA. Echte chips-set onafhankelijke kaartenmakers zijn er eigenlijk niet meer. De deal met VIA geeft S3/Diamond wat lucht om de concurrentie voort te zetten. S3/Diamond zegt dat de steun van VIA ze in staat stelt zich versneld om te vormen tot een maker van Internet-apparaatjes als de RioPlayer, HomeFree-thuisnetwerken en modems. Het lijkt erop dat S3 niet zo veel brood meer ziet in de losse grafische kaarten als retail-product. Voor de S3/VIA-chipsets die op de moederborden ge´ntegreerd kunnen worden gaat men op zoek naar (meer) OEM-partners/moederbordfabrikanten.
Het accent bij het `nieuwe' S3/Diamond komt helemaal op Internet-apparaten en thuisnetwerkjes te liggen. Voor dealers heeft de andere strategie vooralsnog geen consequenties, zo liet S3/Diamond Europa in een e-mail aan de klanten weten. Dealers zullen er niks van merken. Het gezamenlijke bedrijf met VIA ziet men als een belangrijke stap om competitief te blijven (en voor `sharehoulder value' te blijven zorgen). Met de grafische kaarten en geluidskaarten is het ook allerminst afgelopen. Het is `business as usual', de verkoop en promotie gaan gewoon door en de productie en levering kan met de deep pockets en inkoopkracht van VIA alleen maar beter worden.
Hans Struwe, directeur van Diamond-importeur Hastec: `S3 heeft vorig jaar producten als de RioPlayer en de thuisnetwerken centraal gesteld. Het is nog niet helemaal duidelijk wat er met de grafische kaarten gaat gebeuren. De op de moederborden ge´ntegreerde grafische chipsets zullen vooral gevolgen hebben voor low-end grafische kaarten, waar bijvoorbeeld ATI sterk in was. Of er wat met de Diamond-kaarten staat te gebeuren is onbekend, dat kan over twee maanden weer anders zijn. Het is spannend. Misschien dat Diamond straks weer chips-set onafhankelijk wordt en de chipsets weer vrij kan kiezen. Ik denk dat het met op moederborden ge´ntegreerde chipsets voor PC-bouwers moeilijk wordt grote aantallen te halen, ook al hebben de ge´ntegreerde chipsets van VIA/S3 met losse kaarten vergelijkbare eigenschappen. Een gamer wil toch een aparte video-kaart. De komst van ge´ntegreerde audio/video kan de verkoop van losse kaarten ook weer omhoog brengen. wij hebben in elk geval sinds de overname door S3 geen dip in de verkoop gezien.'
© NetInfo