next -index- prev

Pocket-PC: me-too zakkenvuller

Microsoft is geen goede verliezer, dat blijkt steeds weer. Ze komen steeds weer terug, ook als ze zoals met Windows CE eigenlijk niet scoorden. Binnen Microsoft maakt men er grapjes over, pas bij de derde versie begint het te werken. hardnekkig volhouden dus maar, of noem je dat marktmanipulatie, je met veel geld een positie kopen?
In de rechtszaak over de monopolie-praktijken blijft het bedrijf maar beweren dat ze uiteindelijk gelijk krijgen, maar frustreren ze daarmee wel weer de hele industrie, want onzekerheid is slecht voor de zaken. Maar de beurs gelooft er niet zo in, het aandeel is sinds december al gehalveerd en zakt steeds verder, nu justitie weer eens liet weten toch echt op een opsplitsing in aparte bedrijven voor besturingssystemen en de toepassingssoftware aan te zullen sturen. Met op zich goede winstcijfers, maar een tegenvallende omzet zit Microsoft in het verdomhokje en probeert manhaftig nieuwe markten te ontwikkelen. De jongste en kleinste loot heet Pocket PC, maar anders dan je zou denken is het wat betreft Microsoft helemaal geen hardware, maar een nieuwe (verder uitgeklede) versie van Windows CE. Andere naam, andere markt, of gewoon weer oude wijn in een nieuw jasje met Compaq, HP, Casio, Symbol die de hardware wel op de markt willen brengen. Wellicht dat Philips ook weer ge´nteresseerd raakt in het CE-platform?
Met Pocket PC als tegenhanger van de Palm-generaties probeert Microsoft toch de brug te slaan tussen organizer en Internet-station , want Pocket PC is toch vooral een communicatie-speeltje. Maar daarmee ook weer direct beperkt, want werkt de Amerikaanse Internet-toegang hier wel en hoelang kost de aanpassings- en toelatingsprocedure nou weer. We zullen zien, voor de Europese markt is Pocket PC voorlopig geen serieus product.
Topman Steve Ballmer demonstreerde de organizer-functies, de draadloze toepassingen, wat video en spelletjes van Pocket PC. De mini-versies van Office zijn er weer, maar voor de rest is Microsoft, net als Palm, afhankelijk van wat derden voor het platform ontwikkelen. De filosofie (PC-functionaliteit in een handzaam meenemertje proppen, Palm denkt er precies tegengesteld over) bleef hetzelfde. Ballmer: `Het is een turbulente tijd voor mobiel computergebruik en we zijn nog maar net begonnen. Pocket PC is een voorbeeld van hoe we de prestaties van een PC onderbrengen in een klein apparaat.'
De meningen over de toekomstmogelijkheden van Pocket PC lopen uiteen. Sommigen zien meer in een GSM met organizer en Internet-functies. Onderzoeker Gartner staat helemaal aan de kant van Microsoft. Die voorspellen dat met Pocket PC wel gaat lukken wat met Windows CE mislukte, namelijk Palm van de troon stoten.
Palm Computing floreert als nooit tevoren heeft een gigantisch marktaandeel (80%) maar de Gartner Group ziet het somber in. De Palm organizer/PDA's kunnen het Internet op, er komen steeds meer zakelijke toepassingen, maar Gartner vindt dat de voormalige 3Com-dochter geen `visie' heeft. Palm heeft inderdaad geen plannen om wat anders dan een PDA/organizer te maken, dat mogen de Nokia's en Ericsson's doen met een PalmOS-licentie. Een `visie' op draadloze Internet-apparaatjes zou Microsoft met Pocket PC wel aan de dag leggen. Gartner denkt dat het Palm-marktaandeel binnen twee jaar tot de helft afkalft, ten gunste van Microsoft en het Symbian-consortium (Psion, Ericsson, Motorola, Nokia, Matsushita) dat met Epoc ook nog meedoet. Belangrijke factor is de verwachting dat Internet/telecom-providers dit soort Internet-PDA's gratis zullen gaan weggeven bij een abonnement. De winsten worden dan gemaakt met abonnementen en diensten, her apparaatje kan er wel voor niks bij. Zo gaat het al deels bij de GSM-aanbieders die de toestelletjes subsidiŰren. Dat is echter nog allemaal toekomstmuziek. In de PC-markt is het gratis weggeven van een PC bij een meerjarig Internet-abonnement ook geen succes geworden, van dat soort initiatieven (in Amerika en Engeland) horen we niet veel meer. Dat blijven toch lokkertjes die net als afbetalingsregelingen voor de consument verder geen voordelen hebben.

Microsoft, http://www.microsoft.com, http://www.pocketpc.com.


© NetInfo