next -index- prev

Millennium-angst nu echt voorbij?

We hebben de overgang naar 2000 overleefd, dat is ondertussen wel duidelijk, maar wat is achteraf de schade geweest? Daarover bestaat minder helderheid, over de acute rampen en Y2K-missers hoorden we sporadisch, de algehele trend was opluchting en maar weer op volle kracht vooruit! Een enkel onderzoek gaf aan dat toch wel veel mensen op een of andere manier tegen kleine problemen zijn opgelopen, data in de computer die niet meer klopten, e-mails die onderaan de stack bleven hangen, maar tot grote claims of media-onrust heeft het niet geleid.
Ook de min of meer verborgen rampen en rampjes, als die er al zijn geweest, hadden nu toch wel bekend geworden, een atoomcentrale die lekt of een chemische fabriek die plat ligt, dat kun je maar beperkte tijd stil houden. Dus zouden we kunnen concluderen, dat we zowel Y2K als 29 februari met veel spanning en zeker veel inspanning toch maar hebben geklaard. Afgesloten en laten we hopen dat anno 2100 of 3000 dit probleem niet weer de kop opsteekt.
Maurice de Hond is waarschijnlijk een van de ergste slachtoffers van het Y2K-syndroom, zijn last-minute hamsterdrift kostte hem een stuk geloofwaardigheid bij de Newconomy beursgang. Toch zijn er her en der wel Y2K slachtoffers aan te wijzen, in indirecte zin. Zo kun je de teloorgang van Baan, dat nog steeds verliezen moet rapporteren en steeds verder wegglijdt, wel een Y2K-gevolg noemen.
De bezorgdheid over Y2K, de vervangingsgolf van PC's die daarmee samenhing, de aarzeling nieuwe grote projecten aan te pakken, het is natuurlijk een bult geweest die nog jaren gevoeld zal worden. Er was in 1999 een grotere, maar conservatieve vraag, vrijwel ieder bedrijf maar ook de overheid heeft zich qua hardware weer even up-to-date (laten) brengen, maar qua software is er een duidelijke dip. De gevolgen, een verzadigde hardware-markt en een conservatiever beleid voor de aanschaf, implementatie en ontwikkeling van software, merken we nu in tegenvallende resultaten van PC-makers maar ook Intel zet minder af (en geeft de P-III problemen de schuld, net als Microsoft dat met Windows 2000 ook duidelijk te lijden heeft gehad van de aarzeling in de markt). Omdat dit soort effecten zo lang mogelijk verborgen gehouden werden, niemand geeft graag toe dat de omzet stagneert, komt het allemaal in deze maanden naar buiten, en dat verergert de situatie op de Nasdaq, waar technologie toch al aan het afglijden is. In zekere zin is de langzame crash sinds de top van 10 maart dus ook terug te voeren op de koude realiteit van de Y2K-cyclus.
En er is nog een categorie schade, die op de achtergrond hard doortikt. De te snelle of te langzame overgang naar nieuwe ERP-software heeft de logistiek van nog al wat bedrijven in de war gegooid. Door in 1999 te snel de toen toch nog niet 100% kreukvrije ge´ntegreerde ERP-software in te zetten of dat in 2000 na de Y2K-opluchting toch weer wat overhaast te doen zijn er nogal wat logistieke problemen ontstaan. Sony is een bekend slachtoffer, maar ook andere distributeurs hadden begin 2000 serieuze problemen.
Het wachten is nu op het boek of rapport, dat de hele Y2K-problematiek, de kosten en baten, de paniek en de maatregelen in een onpartijdig kader, maar wel kritisch beschouwt. We hebben toch geen honderden miljarden uitgegeven zonder dat er een goede ex-post analyse komt?

L.S.


© NetInfo