next -index- prev

Monteren: importeren, exporteren

In de meeste gevallen is de computer bij het video-monteren slechts een tussenstation. Een of andere videobron levert het beeldmateriaal aan. De PC bewerkt het. Vervolgens wordt de gemonteerde video weer op een ander medium gezet. Daarvoor is randapparatuur voor import en export nodig, in de vorm van camcorders, videorecorders of inbouw-drives.

Camcorder
De camcorder is de meest voor de handliggende videobron. Daarin is het beeldmateriaal opgenomen en wellicht al een beetje voor-gemonteerd. Bij het rechtstreeks overspelen van grote stukken beeldmateriaal zal het mechaniek van de camcorder weinig slijten. Dat verandert echter als er voortdurend heen en weer gespoeld wordt. Daarop is het loopwerk van de camcorder niet gebouwd. Ook is het aantal in/uitgangen beperkter dan bij een videorecorder. Het loopwerk van de camcorder werkt soms ook minder nauwkeurig en geeft bij het snelspoelen voor het `spotten' van het materiaal eerder storende strepen.
De (meeste) camcorders kunnen niet van een externe bron opnemen, dus ook niet van de computer. Er is dan altijd een afzonderlijke videorecorder vereist. Bij Digitale Video is de aanschaf van een extra player of recorder een dure aangelegenheid. Daarom prefereren veel amateurs de camcorder puur als toespeler voor digitale video. Een aantal duurdere DV-recorders beschikt ook over DV-in en die kunnen wel rechtstreeks van de PC opnemen via de FireWire-uitgang. Bij goedkope DV-montagekaarten zonder Y/C of composiet uitgang kan de CODEC van de camcorder worden benut om een normale video (Y/C of VHS) te maken. Let bij aansturing vanuit de computer op het juiste montage-protocol, bijvoorbeeld FireWire/iLink bij DV.

De videorecorder
Een videorecorder is gemaakt om snel, zonder slijtage en met een redelijk tot goed zichtbaar spotbeeld, heen en weer te kunnen spoelen. Dat geldt in nog sterkere mate voor de montage-recorder. Die is robuust gebouwd, maakt scherpe lassen en heeft betere leeskoppen voor het spotten. Een groot voordeel van een montage-recorder is het aantal aansluitingen voor video en audio. Een videorecorder kan zowel toespelen als opnemen. Hetzelfde apparaat is zowel geschikt voor het importeren als het exporteren van video en audio.
Behalve de grote stationaire recorder zijn er tegenwoordig ook portable modellen. Voor de krap behuisde DV-gebruiker heeft Sony bijvoorbeeld leuke DV-Walkmans, al of niet met een eigen LCD-schermpje en desgewenst met een accu. In het professionele circuit zijn er in deze categorie de field-editors op een zware accu.
Tot slot de player. Een video-player is bij consumenten- apparatuur alleen een toespeler. In het professionele circuit wordt onder een player soms toch ook een recorder verstaan. Die player is speciaal bedoeld voor DVCPRO en Digital-S camera's die niet over een Y/C-, component- of DV-weergavefunctie beschikken. De player vervangt daarbij de video-uitgang.

De PC zelf
Door het inbouwen van drives of recorders in de montage-PC kan deze computer ook zelf video afspelen of opnemen. Bekende voorbeelden zijn een CD-ROM drive, de Video-CD en DVD-Drive voor het inladen/afspelen, een mini-DV-loopwerk voor weergave en opname, een backup-media zoals CD-herschrijvers en digitale tape-drives. De inbouw van een DV-drive loont de moeite als u krap behuisd bent. Zo'n mini-drive is niet goedkoper dan een DV-Walkman maar bespaart weer ruimte en een extra aansluiting.
Een snelle CD-ROM speler kan gebruikt worden voor het inladen van grafisch materiaal als cliparts, AVI of MPEG-1 videofiles en audio. De DVD-Drive voorziet in MPEG-2. Tot op heden vinden wij de DVD-drives in de PC wat minder presteren dan losse DVD-spelers maar ze geven een flinke besparing op ruimte. Interessant worden de DVD-drives die ook kunnen opnemen. Dan past een complete speelfilm in S-VHS kwaliteit op een DVD-schijf. Met de komst van goedkope MPEG-2 editing-insteekkaarten wordt dat een aantrekkelijke optie voor de video-amateurs.

Andere apparatuur
Een audio-CD speler of MiniDisk-player is heel geschikt om hifi geluid naar de montage-PC over te halen. Op MiniDisc kunnen tevens al goede voormontages met geluid gemaakt worden. Voor het inspreken van commentaar is een goede microfoon op standaard een must. Een audio-mengpaneel kan helpen om allerlei geluidsbronnen aan de PC te koppelen en de niveau's naar wens af te regelen. Voor het toespelen van beeldmateriaal wijzen wij verder nog op de Laserdisc en de DVD-speler. Let wel even op het copyright bij het gebruik van andermans filmpjes in eigen montages.

Kabeltjes
Voor importeren en exporteren is de juiste keuze van de kabeltjes en het correct aansluiten van de randapparatuur van groot belang. Veel storingen tijdens het overspelen of het niet werken van apparatuur zijn het gevolg van een verkeerde kabel of kabels van slechte kwaliteit. De leverancier moet bij de aankoop de juiste kabeltjes kunnen adviseren. En met de gebruiksaanwijzing in de hand controleren of alles volgens voorschrift is aangesloten.

U.S.


© NetInfo