next -index- prev

Computer 2000 rolt dealer-webwinkels uit

Computer 2000 gaat kant en klare web-winkels aan dealers aanbieden. Kostte het opzetten van zo'n online-shop met een koppeling naar de voorraad van distributeur voorheen nog tonnen, nu is het voor dealers een geringere investering.

Computer 2000 is al een tijdje bezig met online-ordering (intouch) en ontwikkeling van web-shops voor dealers. Een jaar geleden werd de samenwerking met web-reseller Take It Now door wat negatieve publiciteit tijdelijk verbroken (het prijsniveau waarmee die web-shop adverteerde schoot C200O zijn dealers met een gewone winkel in het verkeerde keelgat), maar ook bij C2000 heeft e-reselling de toekomst. De meeste klanten pakken toch nog makkelijker de telefoon, maar er komen er steeds meer die via de Intouch-tool bestellen en zaken op locatie laat afleveren (bespaart dealer de verzendkosten). Dat haalt de druk van de telefoon en geeft de binnendienst ruimte voor andere zaken dan het geven van prijs/voorraadinfo.
Met partner ICEshop zijn de eSeller web-winkels ontwikkeld waarmee een dealer het assortiment van C2000 online kan verkopen, de bestellingen automatisch kan doorsluizen naar de distributeur en de spullen bij de klant kan laten afleveren. Qua techniek bouwen de web-winkels voort op de engine die ICEshop voor Take It Now ontwikkelde. `Het verschil is dat het systeem nu op basis van XML werkt. Een tiental dealers hebben sinds een jaar in een pilot-project een eSeller-shop draaien. We zijn nu zo ver dat we op wat grotere schaal dealers een a-klasse product kunnen aanbieden', zegt Martijn Zey, development manager e-commerce bij de distributeur. ICEshop verzorgt de techniek, wij het logistiek gedeelte.'ICEshop bouwt de web-shops af in de huisstijl van een dealer en verzorgt de hosting op een aparte server. De web-shop wordt vervolgens dagelijks automatisch gevuld met de product-database voorraadgegevens van C2000. Een volledige implementatie vergt een investering van rond de fl. 40.000,-.
ICEshop levert de eSeller web-winkel in twee varianten. De basic-versie is een vrij simpele winkel met de hoofd- en subcategorieŽn op een pagina. De web-winkel is niet met HTML in de huisstijl te programmeren. De dealer kan er alleen zijn logo kwijt. De voorraad-gegevens worden dagelijks ververst en zijn bijna real-time op interesse-niveau. Dat wil zeggen dat er voor de actuele gegevens een connectie wordt gemaakt met het C2000-mainframe in MŁnchen als een klant op een specifiek product klikt. De Advanced-versie van eSeller heeft wel de mogelijk om de site geheel in een eigen huisstijl vorm te geven. Zey: `De advanced-versie heeft ook mogelijkheden om met klant-specifieke prijstaffels te hanteren, met klantenprofielen te werken en een connectie te leggen met de binnendienst van C2000.'
Die mogelijkheden ontbreken bij de basis-versie. De dealer bepaalt zijn eigen eindprijzen, bij de basis-versie zijn die dus voor elke web-klant hetzelfde.
C2000 mikt met de web-winkels in eerste instantie op zo'n 30 dealers. Zey:' De bedrijven die de winkels al een jaar draaien, zijn zeer enthousiast. Dertig dealers is een bescheiden doelstelling, het kunnen er minder worden, maar ook meer. E-commerce is een hype, alleen al in het woord, en zeker een leerproces. We hebben nu de mogelijkheid het wat breder uit te rollen en willen dealers helpen bij e-commerce. Grote dealers zijn geÔnteresseerd, kleinere vaak wat sceptisch. Met de basis-versie is het echter geen al te grote opstap voor dealers, ook financieel niet. Wie tegen de implementatie-kosten aanhikt kan ook kiezen voor een lease-constructie. Opwaarderen naar een geavanceerde web-winkel is altijd een mogelijkheid voor later. Wie overigens al een eigen verkoop-site heeft kan die met wat programmeerwerk vrij simpel aan C2000 koppelen. De XML-engine is kosteloos beschikbaar.'
Een belangrijk aspect is dat de Web-winkels van C2000 open staan voor een link met andere distributeurs. `ICEshop kan de winkel van een dealer tegen meerkosten aan de systemen van andere leveranciers koppelen. Dat was een van onze doelstellingen bij de ontwikkeling. We willen onze dealers niet dwingen alleen met ons online-zaken te doen.'
Op korte termijn zal het voor dealers met een Eseller-shop ook mogelijk worden om de facturering aan C2000 uit te besteden, middels een koppeling met de Finance-afdeling.

Computer 2000, 0346-585000,
fax 0346-585001,
http://www.computer2000.nl;
http://www.eseller.nl


© NetInfo