next -index- prev

ECL neemt Interland over

`Logische stap in groeiplannen'

Distributeur Interland Information Systems uit Broek op Langendijk is overgenomen door ECL Computers. De Hoofddorpse groothandel zet per 15 mei de activiteiten van Interland verder onder de naam ECL en neemt het personeel, het klantenbestand, de voorraad, de RMA-afhandeling en de kredieten over. De naam Interland verdwijnt van de markt. Dat zou al gaan gebeuren omdat directeur Ivar Van de Pieterman de naam onlangs heeft verkocht aan een Amerikaans Internet-bedrijf met dezelfde naam dat binnenkort in Europa wil beginnen.
Van de Pieterman stond dus voor de keus om de zaak onder een andere naam voor te zetten of te verkopen. `Na gesprekken met branchegenoten kwam ik tot de conclusie dat het voor de continu´teit beter was om samenwerking te zoeken met een sterke partner. Dat is zowel in het belang van de klanten als het Interland-personeel.' Hij kwam er vervolgens snel uit met Louwrens Boomsma van ECL. Dat de overname zo vlot is verlopen, is volgens Boomsma het gevolg van het feit dat de bedrijfsculturen bij elkaar passen. Uit de toelichting van Van de Pieterman wordt duidelijk dat hij het belang van dealers en personeel het best gewaarborgd zag door een verkoop aan ECL. Hij noemt ook de marktsituatie als factor. Om het als zelfstandig distributiebedrijf onder een andere naam te redden, zou Interland een bepaalde schaalgrootte nodig hebben. `De markt is momenteel sterk in beweging, onder invloed van toenemende branchevervaging, sterke groei van het marktaandeel van A-merk computers, verkoop van computers in branchevreemde outlets en de opkomst van web-verkoop. Dat resulteert in toenemende prijsconcurrentie. Een zekere schaalgrootte is dan noodzakelijk om de toekomst zeker te stellen.' Die schaalgrootte is er bij ECL wel. Voor dealers heeft dat volgens Van de Pieterman alleen maar prijsvoordelen die Interland niet had kunnen bieden. `Ook bij ECL zijn leverbetrouwbaarheid, goede service en afspraak-is-afspraak speerpunten van het bedrijf. ECL beschikt over de juiste schaalgrootte en heeft een doordachte groeistrategie. Dat geeft mij het vertrouwen dat de contigu´teit het kwaliteitsniveau gewaarborgd is. Onze medewerkers komen in principe allemaal in dienst bij ECL, zodat dealers hun contactpersonen houden.' Interland leverde computers van het eigen huismerk Vision, naast o.a. componenten (AMD, Intel), netwerkproducten, Hansol-monitoren. ECL, dat ook zelf PC's en notebooks bouwt en Tulip als merk heeft, zal de Vision-systemen zeker handhaven. Een aantal andere producten zullen door alternatieven uit het ECL-assortiment worden vervangen.
De verkoop vindt sinds 15 mei plaats vanuit ECL in Hoofddorp. Tot 17 juni is het mogelijk dat er nog geleverd wordt uit het Interland-pand.
Voor ECL is de overname een volgende stap in de uitvoering van de groeiplannen. ECL heeft de ambitie om binnen drie jaar de grootste onafhankelijke hardware-distributeur van Nederland te worden. Dit jaar verwacht de groothandel met de distributie van componenten en systemen naar dealers en collega-distributeurs minimaal ( 240 miljoen om te zetten. ECL doet verder ook aan internationale trading en het heeft zijn eigen ECL Quality Partners, het `soft-franchise'- concept waarin momenteel 26 zelfstandige dealers bij aangesloten zijn. Ook Interland had een eigen winkel, Computer Planet in Alkmaar. Deze wordt onderdeel van de ECl-franchise-keten.
Met de aangesloten winkels heeft ECL grote plannen. De bedoeling is de ECL Quality Partners binnen een paar jaar tot Nederlands grootste retailorganisatie op computergebied uitgroeit. In het groeiscenario van de groothandel passen voorts samenwerking met andere distributeurs in Europa tot een pan-Europees netwerk, opstart van Internet-verkoop, opname van A-merk producten, uitbreiding van het assortiment met software, en het aantrekken van kapitaal en in het verlengde daarvan een mogelijke beursgang.

ECL Computers,
023-5678910,
fax 023-5678940,
http://www.ecl.nl


© NetInfo