next -index- prev

Monteren op de PC: het geluid

Het audio-deel is bij de video-amateur altijd een beetje een ondergeschoven kindje geweest. Eenvoudiger camcorders bieden weinig en maar matige geluidskwaliteit. Het goed monteren van geluid op de videorecorder bleek vaak nog moeilijker dan video. De editing-PC brengt naadloos monteren, mixen, effecten en foutcorrecties in digitale kwaliteit.

Sporen
Bij het monteren van audio op de PC maakt de software gebruik van (stereo-)geluidssporen. Afhankelijk van het type software ziet u twee sporen per geluidssoort of een balk. Om welke geluidsoorten gaat het nu? Als eerste om het originele stereo of mono geluid dat door de camcorder-microfoon ter plekke werd opgenomen. Dit originele geluid is lipsynchroon met de videobeelden en dat is van belang bij gesproken commentaar in beeld of interviews. De tweede geluidssoort is het achteraf ingesproken commentaar, dat via een microfoon op tape, MiniDisc of rechtstreeks op de harde schijf van de PC opgenomen kan worden. Het derde geluids-aspect is het achtergrond geluid (achtergrondmuziek, geluidseffecten of een zelf gemaakte mix).
Afhankelijk van het soort videofilm wordt slechts een, twee of alle drie de geluidsoorten gebruikt. Bij toepassing van twee of meer geluidsoorten dient een juiste mix gemaakt te worden, bijvoorbeeld het `wegdraaien'van de muziek op het moment dat er wat gesproken gaat worden.

Bewerkingen
Voor het bewerken van geluid in de PC dient dit eerst gedigitaliseerd te worden. Dat kan via een geluidskaart maar de moderne capture-kaarten hebben ook een geluids-ingang. Een aparte geluidskaart is dus vaak niet meer nodig. Bovendien kan de geluidskaart in een aantal gevallen interupt-conflicten met de videokaart opleveren. Het geluid wordt net als bij video via de start- en stopfunctie van het capture-utility opgenomen. Na de opname verschijnt er een grafisch venster met de sporen. Maakt u gebruik van een utility met geluidsstudio-faciliteiten dan kan er direct met de muis geknipt en geplakt worden. Andere opties zijn inserts en looping (herhalen van een geluidsfragment). Staat et geluid eenmaal op de harde schijf dan kan de computer het op verschillende manieren bewerken. De mogelijkheden bestaan uit een combinatie van een mengpaneel en effectgenerator met een meersporen recorder. We noemen:

De software biedt vaak ook visuele indicaties zoals piekmeters, LED-indicatoren en een sinusvormige weergave op de geluidssporen.
Bij eenvoudiger software kost het doorrekenen van geluidsmontages en effecten tijd. Bij meer professionele pakketten gaat dat tegenwoordig op een Pentium II-machine real-time.

Via editing-software
De moderne montage-software biedt steeds meer geluidsmogelijkheden. Vooral meer sporen, acht audiotracks zijn niet ongewoon. Tot de basisfuncties behoren knippen en plakken, fade in/uit, crossover, volume en toonhoogte regelen.
De bewerking gaat via het aanklikken met de muis van de geluidscurven op het scherm of het verzetten van schuifregelaars. Doorgaans bieden pakketten als Adobe Premiere, Ulead MediaStudio Pro en Speed Razor voldoende geluidsopties voor de (semi-)professionele videomontage. Verder kunt u met de editsoftware bestaande geluidsfragmenten in .WAV, MP3, MIDI en andere compatibele formaten inladen.
Een klein voorbehoud rond DV: bij FireWire komen beeld en geluid via hetzelfde optische kabeltje binnen. De software moet het geluid eerst (lip-)synchroon van de beelden scheiden alvorens dat bewerkt kan worden. Wie echte profesionele geluidsmontages wil maken komt terecht bij softwarematige audiostudio's op de PC. Dit soort programma voorziet in echte multitrack-faciliteiten, een groot aantal bewerkingsmogelijkheden, effecten en kwaliteit bevorderende rekenmethoden. Voor doorsnee geluidswerk bij video-montage te ingewikkeld, maar wel aanbevolen voor wie commercials of muziekclips maakt.

Mengpaneel
Als beeld en geluid gescheiden ingelezen of uitgevoerd worden dan kan een mengpaneel goed van pas komen. Er zijn drie belangrijke functies. Als eerste de (visuele) controle via LED's of meters en het bijregelen van de geluidsterkten. Dat lukt vaak beter op een mengpaneel dan op de PC. Een tweede pluspunt is het kunnen aansluiten van verschillende typen geluidsbronnen, waaronder ook microfoons bij geluidsopnamen. Tot slot biedt een mengpaneel een hoorbare klankkleur-regeling en stereo-be´nvloeding.

U.S.


© NetInfo