next -index- prev

TV naar PC en vice versa

Vastlopend huwelijk

We worden al jaren lekker gemaakt met de belofte, dat bijvoorbeeld DVD of breedband Internet eindelijk het huwelijk tussen PC en TV zal bezegelen. Afhankelijk van de behoefte van de grote elektronicaconcerns aan nieuwe producten zien we dan bijvoorbeeld Compaq of Philips met een soort PC-TV komen, worden er op grote schaal DVD-drives ingebouwd of wordt er aan vage experimenten als Web-TV miljarden besteed. De harde realiteit is echter dat nog steeds de PC als PC en de TV als TV wordt gebruikt, dat de ene als werk/studiemachine op zo'n 60 cm voor je neus staat en de andere midden in de kamer op een afstand van een paar meter. De DVD-drive in de consumentenmachine wordt na een paar keer niet meer gebruikt en de experimenten met Snelnet hebben wel geleerd, dat vrijwel niemand recreatief TV gaat zitten kijken, het blijft bij nieuws en wat clips, het is wat dat betreft jammer dat Snelnet geen stevige roze afdeling had, in het vlees zit voorlopig de grote content-handel.
En daar zitten we dan, de enige duidelijke link tussen TV en PC is eigenlijk de LCD-projector gebleken, die zijn nu standaard geschikt voor video én data. Zelfs voor de vrij dure platte beeldschermen is die stap niet gemaakt, terwijl het toch wel aardig zou zijn als je daar ook video op kan vertonen. Maar dat is een stap te ver, creatieve oplossingen passen blijkbaar niet in het productdenken. Ik herinner me de suggestie om ooit de CD-I units te voorzien van een VGA uitgang, waardoor je in PC-beeldkwaliteit spelletjes zou kunnen spelen, een VGA in/doorlus connectortje plus een line-doubling aanpassing in de software. Philips wilde er niets van horen en CD-I stierf roemloos.
De koppeling via DVD leek een goede stap, maar nu in de praktijk DVD-ROM en video-DVD twee geheel verschillende media en dus markten blijven, is ook daar geen sprake van echte integratie. Zeker in Europa is de DVD meer een soort super-opslag geworden, leuk als reservemedium maar niet compatibel met de video-DVD. Daarmee is de overstap van tape naar schijf ook blijven hangen, je kunt nu wel huur-DVD in de videotheek halen, maar het is geen echte trend.

De kabel verenigt
Dan is er de kabel, als er maar eenmaal breedband-video zou zijn, dan zou de PC wel snel een centrale plek gaan innemen of zou men interactief aan de gang gaan op de huiskamer-TV. Jammer, ook dat is niet gebeurd en hoewel bedrijven als UPC hier miljarden tegenaan hebben gegooid en nog miljarden meer van investeerders hebben losgepeuterd, zit het ook hier niet lekker. Er zijn wat experimenten met TV-uitzendingen via Internet en op de kabel (of via ADSL) zou je dan in theorie een acceptabel beeld kunnen krijgen, maar veel meer dan rommelige webcam-rommel komt er niet uit. En dan praten we nog over simultaan uitgezonden videobeelden, zodra men individueel video gaat opvragen is de performance helemaal bedroevend. De effectieve bitrate komt zelfs niet in de buurt van de specificatie, veel kabelgebruikers klagen dat een 56KB modem betere resultaten geeft dan hun kabelmodem. Ook ISDN is voor video niet geschikt en ook daar is de performance niet indrukwekkend. Dat zelfs een club als UPC, nu met iets van 6 miljoen kabelaansluitingen, nog niet meer dan een kleine 200.000 kabel-Internetters heeft is wel een teken aan de wand. Het blijkt dat kabelboeren zowel qua techniek als 'menselijke' service niet mee kunnen, het zal nog jaren duren voor ze de organisatie en de transmissiecapaciteit op peil hebben.
Daar spelen overigens nog twee zaken in mee, die de ontwikkeling ernstig remmen, namelijk de regulering van de toegang tot de kabel en de auteursrechtkwestie.
Ten eerste de kwestie van de auteursrechten, het distribueren van bijvoorbeeld nieuws en reguliere televisieprogramma's loopt op tegen de gebrekkige wetgeving en regelingen op dit gebied. Je kunt als UPC bijvoorbeeld niet zomaar televisiebeelden gaan herdistribueren zonder duidelijke afspraken met de rechthebbenden. Dat iets op het Internet staat betekent niet dat je het zomaar kunt doorsturen, rechtszaken over journalistieke bijdragen op het Internet hebben dat nog eens duidelijk gemaakt. Als klein webcammertje kun je wel wat rommelen, maar grote bedrijven aarzelen terecht bij het doorgeven van niet auteursrechtelijk zuivere zaken. En wie beseft dat b.v. een simpele nieuwsuitzending volzit met her en der aangekochte fragmenten, die al dan niet op Internet mogen, begrijpt misschien waarom de NOS/NOB maar gestopt is met hun snelnet-experimenten. Natuurlijk blijven de Internet-hypers roepen dat alles kan en we maar een handbreedte verwijdert zijn van de grote digitale vrijheid, met alles voor iedereen en altijd en liefst nog gratis ook, maar hoe realistisch is dat eigenlijk. Wat we daar de afgelopen paar jaar in opgeschoten zijn is nog vrij mager, we zitten nog steeds met virussen, domeinnaamkwesties en ruzies over MP3 etc.

De decoder als wonderolie
Nu wijzen de kabelboeren ook al een paar jaar op wat zij als de wonderolie (lees geldmachine) voor de digitale consumptiemaatschappij uitmeten. Een digitale decoder met identificatie/pin/authenticatie, liefst interactief gekoppeld aan moeders, zodat die de miljardenwinsten kan gaan realiseren die bij de beursgang zijn beloofd. Dat klinkt leuk, en met als argument dat je de vooruitgang niet moet tegenhouden en dat de consument keus moet krijgen ging ook de politiek daarmee akkoord.
Maar ondertussen zijn de burgers, via de programmaraad constructie, ook wakker geworden. Ze betalen nu al meer voor hun kabel-aansluiting, zijn ontevreden over de dienstverlening en kunnen nu een stok tussen de wielen van de kabelboeren steken. Want wat blijkt nu, de commerciële omroepen willen helemaal niet achter een decoder en vinden de programmaraden aan hun zijde. En wat doe je dan als kabelboer, als de grote trekkers in het basispakket blijven en je voor je pluspakket (cum decoder) alleen nog maar tweederangs-zenders kunt krijgen. En de zelfgemaakte content van bijvoorbeeld UPC is zodanig onder de maat, dat ze daar ook geen hond voor krijgen.
In feite blijkt nu, dat UPC en consorten uiteindelijk toch de gevangene zijn van de kijker en die zit, zeker de minder draagkrachtige die veel TV kijkt (inclusief de groeiende groep ouderen) niet te wachten op pluspakketten. En de demografie moeten we ook niet vergeten, de bovengenoemde roze content wordt relatief steeds minder interessant, de ouderen zitten daar niet meer klaar voor en ook de allochtone bevolkingsgroepen zijn geen grote pornoklanten.
Wat de kabelboeren (en de overheid) eigenlijk heeft vergeten te ontwikkelen is lokale content, lokale betrokkenheid bij Internet en kabelaanbod, want dat zouden de trekkers moeten zijn, die bijvoorbeeld een digitale decoder aantrekkelijk maken. Op regioniveau, maar ook lokaal en zelfs per wijk of buurt zou content ontwikkeld moeten worden, die de kijker weer bij z'n woonomgeving betrekt. Waar voor de nieuwe economie de "trefkans van de ervaring" (zie eerdere dealer-info's of http://net.info.nl) zo essentieel is, zul je de ervaring van eten, uitgaan, lokale politiek, concerten, cinema, demonstraties etc. op maat naar de burger/kijker moeten brengen. Nog meer remix-kanalen met wat ranzige sex en voyeurisme is niet voldoende om extra tientjes uit de zak van de burger te krijgen en als dat niet lukt, blijft bv. UPC wel zitten met z'n decoders. De vraag of men een aanzienlijk deel van de bevolking daartoe kan overhalen, is ook van belang in de hele switch naar digitaal. Zonder digitale decoder kan ook het basispakket van 15 zenders niet digitaal gaan distribueren. Want zonder meer de kijker opschepen met een digitaal signaal wordt zeker niet gepikt, en de aanpassingen thuis schijnen zelfs met een gratis digitale decoder nog aanzienlijk te zijn, veel bekabeling en connectors zijn niet digitaal-compatibel.
Donkere wolken dus boven de kabel-branche, het afglijden van de koers van b.v. UPC is niet onbegrijpelijk. Zonder decoders, zonder digitale distributie kun je dan ook aan verdere e-commerce en e-omroep initiatieven via de kabel wel twijfelen.

Nog lang niet samen
Het ziet er dus niet naar uit, dat de PC (data/interactief/hardcopy) functies en de TV (omroep) op korte termijn dichter bij elkaar komen. Natuurlijk zul je wat meer interactie zien op TV en wat meer video op de PC, maar een huiskamer met maar één centrale elektronische haard blijft voorlopig een illusie. Jammer voor Philips en Sony, of misschien maar gelukkig, ze zouden anders moeten optornen tegen de Dell's en World Online's van deze wereld.
En u, als computerzaak, hoeft dus voorlopig geen ruimte te maken voor de super-TV/PC's, van die zware krengen zonder veel marge waarbij uw deskundigheid geen rol meer speelt. De PC leeft, al valt de omzet dit jaar nog wat tegen, maar dat was na Y2K toch wel te verwachten. En met die hete, hete zomer voor de boeg zal het ook nog wel even duren voor consument en zakelijke gebruiker weer langskomen voor nieuw grijsgoed.

L. Sala


© NetInfo