next -index- prev

ADTEC geautomatiseerde video-presentatie en uitzend-systemen

Het videoformaat MPEG-2 heeft een groeiende invloed op de wijze van presentatie bij audiovisuele media. Dat komt omdat bij MPEG-2 al snel 10 tot 40 maal meer beeld op de harddisk past en er via scripting allerlei combinaties met programma-onderdelen gemaakt kunnen worden. Presentatie op maat en een flinke mate van interactiviteit met de ontvangers behoren ook tot de mogelijkheden. Het merk ADTEC levert een aantal interessante MPEG-2 Digital Video Players die zowel bij broadcasting en lokale omroep als bij bedrijfspresentaties, kabelkranten, tentoonstellingen en winkelcentra ingezet kunnen worden.

Veranderende media
De laatste vijf jaar is er veel veranderd bij het gebruik van de klassieke media. Lokale TV-zenders en kabelkranten schoten als paddestoelen uit de grond. Beursen, congresgebouwen tellen niet meer mee zonder muren met beeldschermen. Kabelkrant-software verzorgt in het gehele gebouw of winkelcentrum een lopende digitale diashow.
Toch waren er ook beperkingen. Bij het afspelen vanaf tape was er kwaliteitsverlies, het steeds wisselen van de kabelkrant viel moeilijk af te wisselen met bewegend beeld. Het opslaan van digitale video in het DV- of MJPEG-formaat vreet GigaBytes aan harddisk-ruimte. En het aanmaken van programma's op maat bleek toch lastiger en arbeidsintensiever dan men dacht. De sterke compressie bij een goede beeldkwaliteit en de mogelijkheid tot interactieve scripting/programmering bij MPEG-2 digitale video-systemen heeft daar verandering in aangebracht. Kabelkranten kunnen nu met gemak tekst & fotoblokken afwisselen met bewegende videobeelden. Ergo: een snel stijgend aantal adverteerders wil bewegende commercials waardoor het aantal tekstblokken terugloopt. Het combineren van videoclips, commercials en regionale nieuwsuitzendingen is nog slechts een kwestie van de juiste files over Ethernet versturen en intypen in een script. Bovendien valt het uitzend- of presentatiegebeuren vrijwel geheel te automatiseren. En dat alles voor heel aantrekkelijke spelerprijzen.

ADTEC-spelers
Achter het ontwerp van de Mirage, Soloist en Duet digital video-systemen zit een uitgekiende filosofie. De output-kwaliteit van de Mirage is Y/C of Composite en vergelijkbaar met Betacam SP. Via eenvoudige software valt het afspeelproces qua loops, volgorde, item-inserts geheel te programmeren. Externe updating of correctie/ingrijpen is mogelijk via het Ethernet (optioneel bij de Mirage), een modem- of RS-232-verbinding. Heel geschikt voor een videomuur met meerdere spelers, POI of POS en gewone videoplayback in theaters, musea, pretparken etc. Er werken zelfs kleine lokale omroepen mee die de complete uitzending er mee verzorgen. Deze MPEG-2 digitale videospeler is bij uitstek geschikt voor lokale omroepen en programmeerbare of interactieve presentaties. Bekende toepassingen zijn o.a. het automatiseren van filmzalen in musea. De grote amerikaanse pretparken gebruiken de systemen om wachtrijen te animeren en naar de volgende (minder drukke) attractie te sturen. Ook geschikt voor busreclames (het filmpje over Parijs start als de bus volgens de GPS-satelliet de voorsteden inrijdt) of standalone productpromotie in winkelcentra.
Het duurdere model `Duet Broadcast Automation System' is de oplossing voor de uitzendstraat van lokale/regionale omroepen. Tijdens de uitzending kun je nog last minute items inladen, commercials toevoegen of de volgorde van items aanpassen. Door de ingebouwde videoswitcher en audio-leveler kun je met de Duet handmatig of volautomatisch schakelen van video-inputs (bijv. Kabelkrant) naar MPEG-clips en weer terug en ter plekke even een aanpassing in het script aanbrengen. Daarna gaat de commercial of clip het al draaiende script in en zal op het juiste tijdstip vertoond worden. De prijzen voor deze systemen incl. software variŽren al naar gelang de uitvoering van circa fl.5.750,- voor de Mirage tot fl.20.000,- exclusief BTW voor de Solo en Duet.

MPEG-2 content
MPEG-2 inhoud kan softwarematig worden gemaakt door AVI naar MPEG-2 conversie software. In de praktijk zal men het real-time bestaand video- en audio-materiaal met een geschikte MPEG-2 encoderkaart op de PC genereren. Wie ook zelf programma's monteert kan uitwijken naar een MPEG-2 compatibele montagesysteem van bijvoorbeeld Fast of miro/Pinnacle of een plug in op de bestaande systemen. Mocht dit een `bottleneck' zijn dan kan men het materiaal al laten aanleveren in MPEG-2 of het omzetten uitbesteden aan een facilitair bedrijf.
Bij voldoende content hebben winkels, pretparken, musea, inkoopcentra, congresgebouwen, beurzen, hotels, lokale omroepen, ziekenhuizen etc. een dijk van een presentatiemedium aan deze ADTEC digitale videoplayers.

ADTEC Northern Europe,
0174-670878,
n-europe@adtecinc.com

U.S.
© NetInfo