next -index- prev

AMD: Duron en Thunderbird tot 1 GHz

AMD zet 15 nieuwe processoren in om (nog) meer marktaandeel te winnen op Intel in de markt voor midden- en topklasse PC. Zoals al een paar maanden geleden werd aangekondigd gaat het om verbeterde versies van de Athlon, onder de namen Duron en Thunderbird. De Duron is de budget-CPU, wel op basis van de Athlon-technologie met de 200 MHz-systeembus maar met lagere kloksnelheden (tot 700 MHz) en minder cache (128 i.p.v 256 kb) op de chip. De Thunderbirds (6 stuks in twee verschillende packages (een voor OEM's en een voor dealers) zijn de nieuwe paradepaardjes met kloksnelheden tot 1 GHz. De verbetering ten opzichte van de Athlon is vooral dat 256 kb level 2 cache nu echt op de chip zit gebakken en niet net ernaast zoals bij de bestaande Athlons. Het buffer-geheugen werkt daardoor beduidend sneller. AMD denkt hiermee een echte tegenhanger van de Pentium III te hebben, wat de vorige Athlon volgens vele testen overigens ook als was.
AMD was een paar maanden geleden al net (een dag) iets eerder dan Intel met de demonstratie van een 1 GHz processor die sindsdien alleen nog voor een paar OEM's beschikbaar was, dat geldt nu voor de bredere beschikbaarheid, maar Intel volgt ongetwijfeld snel. Op een ander punt is AMD wat voor gaan lopen: de nieuwe Athlon Thunderbird is de eerste chip voor gewone PC's waarin naast aluminium ook koper-verbindingen zijn verwerkt. De Athlon Thunderbird wordt uitgebracht met kloksnelheden van 750/800/850/900/, 950 MHz en 1GHz. De prijzen lopen van $ 319 tot $ 990 bij grote afname. De low-end Duron draait op 600/650/700 MHz en is de opvolger van de K6-2 processoren.
Intel heeft inmiddels een 933 MHz-versie van de Pentium-III op de markt. Die is beschikbaar met een prijs van $ 744 ( SECC2 en flipchip-package) bij afname van duizend stuks. De Xeon voor servers en werkstations is eveneens bij de 933 MHz aanbeland. Daarnaast staat er voor kort na de zomer een nieuwe low-end Celeron-chip op 600 MHz op stapel onder de codenaam Timna. Die is bedoeld voor de echte onderkant van de markt (PC's rond 1300 gulden met audio, video en modem op een moederbord ge´ntegreerd) en zal vooral gaan concurreren met de Cyrix-chips van VIA. Voor de andere markt-segmenten blijven er de Celeron tot 700 MHz en de P-III tot 1 GHz.

AMD, http://www.amd.com; Intel, www.intel.com


© NetInfo