next -index- prev

The Empire strikes back: Pocket PC versus Palm OS

Insider Column

Microsoft komt de laatste tijd veel in het nieuws, meestal negatief, in verband met het proces. Er is net beslist dat Microsoft definitief hun clubje moeten gaan splitsen, maar met de hersens van Gates, en de slimheid van de Microsoft advocaten, zal het daar waarschijnlijk wel nooit van komen. Die kunnen de hoger beroepszaak zo lang rekken, dat er tegen de tijd van de uitspraak weer een heel andere marktsituatie is, waarbij de monopolie positie van Microsoft misschien wel niet meer ter zake zal doen. Anyway, al dit negatieve nieuws over Microsoft, heeft de (her)geboorte van het Microsoft's kindje Windows CE een beetje overschaduwd. Wat is er aan de hand?
Sinds enige jaren heeft Microsoft het Windows CE platform. En afhankelijk wie je spreekt binnen Microsoft hoor je daar verschillende berichten over. Deze berichten lopen van `a commercial disaster' tot `not tremendously successful, but doing well in certain area's'.
Nu zijn die `certain area's' dan waarschijnlijk op een andere planeet want hier op aarde is Windows CE geen groot succes geweest. Het was traag, onhandig en behoorlijk moeilijk om `on the road' te gebruiken. Je moest net als bij Windows dubbelklikken, wat niet bepaald handig is, als je geen muis hebt. De aanvankelijk grote groep van bedrijven die CE in hun handhelds inbouwde werd allengs kleiner. Grote partijen als Philips en Everex haakten, na tegenvallende verkoopcijfers af.
Er waren 2 mogelijkheden: Of Microsoft geeft de palmtop PC markt op, en laat deze markt aan Palm en Psion, die toch het grootste deel van de markt al in handen hadden, of Microsoft levert iets wat de concurrentie verslaat.
De eerste optie zou logisch zijn. Palm OS heeft een marktaandeel in de PDA markt van meer dan 70%, en het magere deeltje wat overblijft, moet Microsoft dan ook nog delen met Psion, Sharp en een aantal andere makers met een eigen OS.
Microsoft heeft deze situatie al eerder gehad. Ze stond met Word achter op Wordperfect, Excel was niets vergeleken met Lotus 1-2-3 en Internet Explorer liep mijlenver achter bij Netscape.

Pocket PC
Al deze situaties zijn in enkele jaren omgekeerd. Microsoft heeft op al deze terreinen de markt in vrij korte tijd (3-4 jaar) stormenderhand overgenomen. Of Microsoft oneerlijk of onjuist gehandeld heeft in de Netscape affaire is een ander punt, maar de realiteit is, dat de switch van het grootste deel van de gebruikers naar Microsoft een onomkeerbaar proces is geworden, en Netscape inmiddels een veel kleiner marktaandeel heeft dan Microsoft. Microsoft's belangrijkste wapen in de aanval op het Palm bastion heet Pocket PC Operating System. Dit Operating System lijkt zelfs wel een beetje op het Palm OS. Het is `platter' dan het oude Windows CE, wat nog echt de Windows layers had, met overlappende menu structuren en dergelijke. Het is veel sneller geworden, en is nu minimaal even snel als Palm OS, en bovenal is de herkenbaarheid van de applicatie software groot, met bekende applicatie's als Word, Excel, Internet Explorer en een Outlook achtige agenda.
Je kan enkel klikken binnen applicaties, en het nieuwe operating systeem ondersteund 4096 kleuren. Officieel werd er geadverteerd met 65000 kleuren, maar die waren er helaas niet uit te toveren. Maar dat geeft niet, met 4096 kleuren kan je leuke dingen doen. Voor de liefhebbers heeft Microsoft er nog een paar andere prachtige applicaties aan toegevoegd, de Microsoft Reader, waarmee je boeken kan lezen in een speciaal leesformaat, wat een beetje krantkolom-achtig aandoet, en razendsnel leest, en een MP3 speler, waarmee je MP3 nummers van je PC kan overzetten naar je Pocket PC. Een ander prettig programma is Cartopedia. Als je gewend bent om veel te reizen, en in vreemde steden rond te wandelen met kaarten en reisgidsen, heeft Microsoft de oplossing voor je. Downloadable kaarten, die je via het Internet kan downloaden, en tot straatnummer niveau kan inzoomen. Maar genoeg commercieel geklets zal je zeggen, je werkt toch niet voor Microsoft? Hoe werkt het ding nou in de praktijk?
Ik heb een monochrome versie, een Compaq 1520, met 16 Mb intern geheugen. Hij is echt behoorlijk snel. Ik had vroeger een Casio Windows CE 2.0 machine, een oudere Palm, en een Psion organizer, en ik kan zeggen dat van deze machines de Compaq, qua gebruikersgemak het allerbeste is. Het Windows-achtige switchen tussen schermen bestaat niet meer, je klikt een applicatie weg door een nieuwe te openen. De oude applicatie blijft steken op de plek waar je als laatste was, en wanneer je naar deze applicatie terug keert, kan je zo verder gaan met je werk. Dit heeft alleen als nadeel dat wanneer je maar genoeg open zware applicaties open hebt, je machine soms wat problemen krijgt met het gelijktijdig lopen van de applicaties.
Zo zat ik in het vliegtuig te lezen in Reader, en muziek te luisteren via de MP3 speler, en toen merkte ik dat mijn geluid af en toe haperde. Toen ik naar het overzicht van de draaiende programma's ging, en de nodige andere applicaties, Word, Excel en Cartopedia afsloot, liep de muziek vlekkeloos. De versie Pocket PC die ik heb de Compaq 1520, is eigenlijk ook niet gemaakt voor Pocket PC OS. Ik heb nu ook een nieuwe besteld, met kleur(!!) de Compaq IPaq H3600, die ook nog eens 32 MB ram bevat. Het gerucht dat ik dat alleen maar doe om PocketDoom en Pac Man te spelen, zijn absoluut niet waar. Een spreadsheet ziet er gewoon veel beter uit in kleur.
Wat ik verder heel veel gebruik is de Internet Explorer en de e-mail functie. Ik leg mijn Pocket PC onder mijn Nokia telefoon, en via de infra rood poort van de Pocket PC en de Nokia, verstuur ik mijn mailtjes, en haal mijn nieuwe mail binnen.
Ik kan gewoon surfen over het net, of via Avant Go een keuze maken uit informatie van een groot aantal site die speciaal voor Pocket PC's zijn geformatteerd.
Het updaten van data is helemaal simpel. Je prikt je Pocket PC in de cradle, en met behulp van het meegeleverd ActiveSync, worden automatisch alle files uitgewisseld. Je afspraken worden gesynchroniseerd tussen Outlook 2000 (wat wordt meegeleverd), adressen en telefoon nummers, Word files, Excel files, en alle andere gewenste data worden automatisch omgezet. Microsoft heeft voor de levering van e-boeken een samenwerkingsverband aangegaan met Barnes and Noble (http://www.bn.com). Op deze site kan je voor beperkte tijd een groot aantal gratis e-boeken downloaden, waaronder de nieuwste Michael Crighton, Timeline, en een flink deel van de Star Trek reeks.
Voor de MP3 files werkt het wat anders. Microsoft zou Microsoft niet zijn, als ze niet weer een ander file formaat zouden gebruiken. Er is echter een programma meegeleverd wat standaard MP3 Files `vertaald' in de Microsoft standaard, wat als extra voordeeltje heeft, dat de files een stuk kleiner worden, zo'n 30%. Al met al, ik ben echt heel erg enthousiast over dit product. Was het oude CE een lachertje vergeleken met de concurrenten, met Pocket PC heeft Microsoft volgens mij een ideale tool geleverd voor zakenmensen on the go. Het Pocket PC operating system is absoluut een kanshebber om de leiderspositie van Palm OS over te nemen. Het product lijkt in Amerika een doorslaand succes. Zodra de machines in Nederland leverbaar worden, zullen we zien of het hier ook zo'n succes wordt.

Rob van Cutsem


© NetInfo