next -index- prev

Branchevreemd: ergonomie en gezondheid

Dat aan de PC ergonomische aspecten kleven wordt steeds duidelijker. De eerste RSI-claims zijn al toegekend. Voor de PC-dealer een waarschuwing ťn verkoopkansen. Wie ergonomisch onverantwoorde hard/software verkoopt kan daar op worden aangesproken. Daarentegen geeft `ergonomisch verantwoord en gezond' nieuwe marktimpulsen.

PC-kwalen
Muisarmen, beeldbuis-ogen, nek/schouderklachten, computerstress, het lijkt allemaal een zaak voor ARBO-diensten, vakbonden en juristen. Iedereen kan echter het slachtoffer worden van dergelijke `PC-kwalen'. Wie weet krijgen uw klanten klachten en leggen ze claims neer bij de verkoper en/of fabrikant van apparatuur. Daarnaast is ergonomie en gezond achter de computer helemaal in, reden om het assortiment eens op de ARBO- en gezondheidseisen te bezien. Kansen liggen er met aangepaste toetsenborden en muismatten, monitoren, meubilair en een ergonomie en/of milieu-keurmerk.

Repeteren
Bij PC-gebruik spelen de volgende ergonomische factoren een rol: veelvuldig repeterende handelingen, een verkeerde lichaamshouding, stand van de rug en benen, belasting van de ogen, stress & agressie, de inrichting van de werkplek en verontreiniging van het milieu door PC-apparatuur. De nadelige gevolgen vallen vaak eenvoudig te verhelpen door de werkplek functioneel, veilig, comfortabel en logisch in te richten. Tal van fabrikanten bieden hiervoor goede en betaalbare producten, als dealer hoef je alleen maar de gezondheidsvoordelen te etaleren. Een andere optie is het geven van instructies voor veilig en gezond PC-gebruik.
In de pers is veel aandacht besteed aan de zogenaamde Repetive Motion Injuries (RMI). Het gaat daarbij om PC-handelingen die voortdurend herhaald worden. De muisarm of -pols is de bekendste kwaal, in het jargon Repetive Strain Injury (RSI) genoemd. Tijdig rust nemen en aanpassing van de werkhouding kan pijnklachten doen verminderen, negeren kan tot blijvende invaliditeit leiden. In principe valt het hele RSI-gebeuren terug te brengen tot een te langdurige belasting en oncomfortabele houding van de hand, pols, elleboog en arm bij gebruik van muis en toetsenbord. Met name te kleine toetsen zoals bij notebooks en handhelds veroorzaken kramp in de vingers, pols en hand. Aanpassingen en tips ter preventie zijn in feite dood-simpel:

Dat je last krijgt van RMI of RSI valt duidelijk te merken. Raadpleeg een arts als zich symptomen voordoen als zwelling van gewrichten, een aanhoudend slaperig of dof gevoel van lichaamsdelen, (zenuw-)pijn, het verlies van spierkracht en bewegelijkheid. Het proces van RMI-schade is dan nog omkeerbaar. Er zijn een aantal programmaatjes in omloop die pretenderen RSI te voorkomen. De eenvoudigste type attenderen alleen op het nemen van pauzes middels screensavers. Geavanceerdere pakketten registreren het muisgebruik, maken risicoprofielen of bieden ontspanningsoefeningen en -suggesties.
Een gezonde lichaamshouding valt dringend aan te bevelen bij het langdurig games spelen, Internetten of gewoon werken achter de PC. De gouden tips zijn het recht houden van polsen en nek, de bovenarm comfortabel naast het lichaam houden, de schouders ontspannen houden, en de werkplek dusdanig organiseren dat veel gebruikte zaken makkelijk te pakken zijn.
Een aangepast toetsenbord met een polssteun is de truc om de pols recht te houden. Er zijn ook instelbare toetsenborden-standaarden leverbaar (bij een notebook dient de steun overigens als rustpunt voor de handpalm en niet als ondersteuning bij het typewerk).
Gebruik bij de muis ook de arm en niet alleen hand en pols. Let er tevens op dat het aanwijs-device op dezelfde werkhoogte staat als het keyboard. Bij de huidige economie zijn de duurdere ergonomische en beter typende keyboards goed te verkopen. De eigen gezondheid telt voor de klant meer dan de prijs.

Zitten op maat
Nogal wat klachten ontstaan door een verkeerde houding van de rug en/of gebrek aan beenruimte. Aangaande de rug is het zaak niet naar voren te hangen en vreemde draai- of buig-bewegingen door een onlogische stand van het computermeubilair te voorkomen. Goede aanwijzingen/voorzieningen zijn o.a.:

Problemen met de beenruimte leiden zowel tot spierpijn en dof gevoel in de benen als rugklachten. PC-towers, dozen en troep onder het bureau, tegen het blad of de poten stoten werkt niet echt fijn. Weg er mee of beter afstellen. Hier liggen ruime mogelijkheden voor de verkoop van ergonomisch verantwoord PC-meubilair, monitor-steunen, rolcontainers voor printers en dergelijke.
Nogal wat hobbyisten denken dat goed kantoormeubilair peperduur is. Een goede bureau-stoel is echter al voor tussen de 100 en 200 gulden te krijgen. De juiste stoelhoogte is die waarbij beide voeten plat op de vloer of een voetenbankje rusten. De zitting dient voldoende ruimte te bieden om de knieŽn comfortabel te kunnen buigen en toch geheel naar achter te kunnen gaan zitten. Verder dienen ook de hoogte van de armleuningen te kunnen worden ingesteld. De mogen niet te lang of te kort zijn, zodat de elleboog ontspannen blijft en het PC-werk niet gehinderd wordt.

Oogperikelen
Ook voor oogklachten bij PC-werk bestaat al een naam: het Visual Display Syndrome (VDS). De klachten bestaan uit een variŽteit aan oog-irritaties (vermoeide, prikkelende, droge ogen). De oorzaken zijn te lang achter het beeldscherm zitten, de ogen teveel op verschillende werkvlakken moeten scherpstellen, een onrustig of flikkerend monitorbeeld, ongewenste lichtinval of spiegeling. De volgende maatregelen kunnen het VDS voorkomen of inperken:

Net als tegen RSI worden er op Internet softwarepakketten verkocht die VSD helpen voorkomen. Ook hier gaat het om een collectie screensavers en ontspanningsoefeningen. Of het echt effect heeft moet maar proefondervindelijk blijken.
Agressie en PC-stress zijn van een andere orde. Het komt het in de praktijk helaas steeds vaker voor dat gebruikers van PC's en andere moderne technologie tot het uiterste getergd worden door slecht functionerende hard & software. `Technology of computer related Anger (TRA of CRA) zijn daarvan het gevolg. Prikkelbaarheid en stress. Er lijkt maar een simpele remedie: er eens rustig voor gaan zitten als de zaak weer eens vast loopt of niet naar behoren werkt. Geef de klant een checklist met de meest voorkomende oorzaken, voorzie in een helpdesk of support-site en een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing die mis-interpretatie voorkomt.

Vervuiling
De PC-werkplek thuis ontaardt vaak al snel in een soort uitdragerij met randapparatuur, CD-doosjes, kabeltjes, muizen of speelpoken, stapels papier en daartussen nog ergens een telefoon of printer. Dit alles vormt de bron van klachten door een onnatuurlijke houding. Het overzichtelijk en ergonomisch rangschikken van de spullen voorkomt niet alleen dergelijke klachten maar maakt het computeren ook nog een stuk plezieriger. Maak bijvoorbeeld snel te realiseren verschillende opstellingen voor administratief werk, games of Internetten. Veel ruimte en comfort kan gewonnen worden met een monitor standaard met een lade voor een keyboard en/of papierbakken. Er is een goede markt voor kant-en-klare computermeubels. Op Internet valt veel informatie over het organiseren van je eigen werkplek en het voorkomen van ergonomische klachten te vinden. Een aardige oplossing is bijvoorbeeld een spraakherkenningssoftware, in combinatie met of als alternatief voor gebruik van muis en keyboard.

Vervuiling
Een PC met randapparatuur kan de werkplek vervuilen en daarvoor zijn klanten heel gevoelig. De bekendste bron van milieuvervuiling is de monitor. Beeldbuis-modellen geven veel warmte af, produceren wat elektromagnetische straling en consumeren flink wat stroom. Een monitor die zuinig met energie omspringt en voorzien is van een erkend keurmerk mag van de klant best iets meer kosten. LCD-monitoren kennen de genoemde nadelen niet. Tot slot inktpatronen en toners. De klant krijgt dat spul niet graag aan de handen of kleren. Voorzie dus in een recycling-optie waarbij de klant de oude cassettes kan inleveren.

U.S.


© NetInfo