next -index- prev

Rustige zomers, elk jaar weer

Elk jaar hetzelfde liedje: in de zomer is er bijna geen handel te doen. De laatste jaren zet de zomer steeds vroeger in, en wordt het vierde kwartaal steeds hectischer, maar als dit al te verhelpen is, weet niemand hoe.

CeBIT
Ieder jaar op de CeBIT lopen de mensen weer te speuren naar nieuwe artikelen die de verkopen een duw kunnen geven. Vier jaar geleden kwam 3dfx met een nieuwe kaart die de markt wel degelijk overhoop haalde. Maar de afgelopen jaren is er niets bijzonders meer op de CeBIT. Nieuwe producten werden allemaal al in de herfst aangekondigd op de Comdex en in Duitsland is er slechts een slap aftreksel van te zien. Het enige nut wat de CeBIT nog te bieden heeft is het `oog in oog' komen met de mensen die je al vele keren aan de telefoon hebt gehad en gezellig een biertje te drinken in de o zo gezellige Munchener halle.
De invloed die de CeBIT op de Europese markt heeft is echter wel groot. Als er weinig nieuwe dingen te zien zijn, dan belooft dat voor de maanden daarna weinig goeds. Want waarom zouden mensen gaan upgraden als er toch niet iets spectaculairs voor in de plaats komt? Natuurlijk, de snelheid van CPU's zijn het afgelopen half jaar verdrievoudigt, maar voor de thuisgebruiker maakt dat niet veel uit. Het enige wat ze interesseert is of Internet niet goedkoper en sneller kan. In de verkoop van kabel-modems wordt wel een boost verwacht, zodra de kabelbedrijven deze service overal beschikbaar stellen.

1999: extreem
Afgelopen jaar zijn de meeste bedrijven extreem gegroeid. Dit heeft tot gevolg gehad dat er veel personeel is aangenomen en dat er misschien meerdere auto's geleased zijn. Maar nu het al weer enkele maanden rustig is, zullen de meeste managers onrustig op hun stoel heen en weer aan het schuiven zijn. Het personeel kan niet van de ene op de andere dag ontslagen worden en de lease-contracten kunnen ook niet direct opgezegd worden zonder een boete. Dus moet er naar een manier worden gezocht om toch de omzet te laten stijgen naar een gunstiger niveau. Naast de daling in de prijzen (van distributeurs naar dealers), zijn er ook een hele hoop andere promotionele acties aan de gang. Zelfs hele leuke als een reisje naar Londen of een DVD-speler bij 10 Windows NT Pakketten. Op deze manier zorgen enkele distributeurs er voor dat er toch nog een klein voordeeltje aan de stille tijd zit. Voor dealers zal het moeilijker zijn om de omzet te laten stijgen. Zij kunnen zelf profiteren van de distributeursacties, maar om zelf zo'n actie op te zetten? De meeste hebben daar het geld niet voor. Wel bestaan er acties als: koop en maak kans op ...' Zeker met het EK om de hoek is het aantal van zulke acties enorm . Van simpele oranje petjes tot zelfs wedstrijdkaarten, je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt wel verloot of weggegeven. Het zou daarom ook voor de computerhandel jammer zijn als we er al in de eerste ronde uit zouden liggen.
Welke promotionele acties men ook verzint, het is toch vrij lastig om de vraag te creŽren. Wat wel effect heeft zijn acties van multinationals als Diamond/S3 en ATI. Zij hebben afgelopen februari en maart diverse producten op de markt gedumpt voor onmogelijk prijzen. Hierdoor is er een aardige prijsoorlog ontstaan, die enkel gewonnen kon worden door fabrikanten. De fabrikant is altijd in staat om zijn kostprijs te laten zakken, maar mensen die in opdracht laten fabriceren zijn altijd iets duurder uit (om nog maar niet te spreken van wisselende kwaliteit). Natuurlijk hebben die weer niet het risico van een hoge overhead. De fabrikanten moeten ten alle tijden hun huisvestingskosten e.d. betalen, maar daar vinden ze ook wel weer wat op, door wat anders te produceren. Op dit moment komt het veel voor dat een fabrikant van computeronderdelen een aantal van zijn fabricagelijnen verhuurt aan producenten van bijvoorbeeld mobiele telefoons. De huisvestingskosten zijn gedekt en de computerapparatuur kan tegen de normale lage kostprijs gemaakt worden. Maar in Nederland hebben voornamelijk de dealers en distributeurs het zwaar. Men verwacht ook dat er toch een flink aantal gedwongen ontslagen gaan vallen in de komende maanden. Zou dit dan misschien een einde betekenen aan de krapte op de arbeidsmarkt?

Positieve verwachtingen
Ondanks dat het momenteel (erg) rustig is, duiden een aantal zaken erop dat de fabrikanten zich aan het voorbereiden zijn op een erg druk tweede halfjaar. Normaal gesproken zou je zien dat de prijzen van geheugen voor bijvoorbeeld VGA kaarten een extreem lage prijs hebben. Momenteel (juni) zijn de prijzen weer fors aan het stijgen. Oorzaak hiervan is waarschijnlijk dat de fabrikanten van memory voorraden aan het opbouwen zijn voor het tweede halfjaar. Hierdoor komen er kleinere aantallen de fabriek uit dan normaal gesproken het geval zou zijn geweest. Dit heeft weer tot gevolg dat de prijzen ernstig aan het stijgen zijn. (Voor een 4 Mb VGA kaart is het verschil momenteel met afgelopen maand ongeveer US$ 0.50, voor een 32 MB VGA kaart is het verschil momenteel ongeveer US$ 2.50.)
Volgens de kenners zullen naast geheugen ook de prijzen van CPU's en andere componenten als harddisks gaan stijgen halverwege augustus. Maar dan is het nog steeds noodzaak om nu de kop boven water te houden. En dan eind Q3 en Q4 weer zoveel omzet maken dat we er weer een jaar tegenkunnen. Vooralsnog is het vechten voor elke order. Er zal nog wel met modder worden gegooid in de aankomende zomer periode, maar uiteindelijk zullen wel alleen de sterkste overwinnen. Maar, dat wil helaas niet zeggen dat dat ook de beste zijn.

Liesbeth den Hoed


© NetInfo