next -index- prev

De digitale fotocamera op vakantie

Dit jaar is de digitale fotocamera wel definitief doorgebroken. In aantallen overtreft de verkoop zelfs de traditionele spiegelreflexcamera's al, maar die van de compact-toestelletjes nog niet. Niettemin is te verwachten dat in het vakantieseizoen 2000 voor het eerst op grotere schaal digitaal gefotografeerd zal worden. De PC-winkel kan daar aardig op inspelen.

Sub-megapixel segment
De digitale fotocamera biedt op vakantie veel gemak. Op het LCD-schermpje of een TV is snel te zien of de opnames gelukt zijn. De toestelletjes zijn zelf lekker licht en compact. Wie een voldoende grote (16-64 MB) Flash-geheugenkaart meeneemt krijgt daar 25 tot 110 foto's op in een hoge resolutie, zonder een rolletje te hoeven verwisselen. En er zijn allerlei aansluitmogelijkheden voor notebooks, GSM en Internettoepassingen. Menigeen stuurt al een digitale vakantiegroet naar huis. Daarnaast kan je de gemaakte opnamen tegenwoordig ook al digitaal aan een afdrukcentrale mailen. Enkele dagen later vallen de papieren prints dan in de bus. Een zelfde service biedt ook een aantal printshops en fotohandelaren. Raadt de koper echter altijd wel aan om een set reserve MetaalHydride accu's plus laadapparaat mee te nemen. De accu's zijn aardig snel leeg.
In principe zijn digitale fotocamera's te verdelen in submegapixel en megapixel-modellen. De eerste categorie is traditioneel het terrein van de computerspeciaalzaak. Aan de onderkant van de markt staan de pure Internet /PC-modellen. Met een oplossend vermogen van 320 x 240 tot 800 x 600 pixels zijn deze fotocamera's minder geschikt om foto's later op papier af te drukken. Deze zijn qua prijs/prestatie echter heel geschikt voor het gebruik bij PC-presentaties, Internet en GSM-verkeer. Met name de jeugdiger gebruiker is dol op dit type vakantie-gadgets. Die kunnen het best `zonnig' worden gepresenteerd als simpele, freestyle point & shoot-camera's met een aantrekkelijke prijs. Gezien de lagere resolutie gaan er ook veel foto's op een voordelige 4 of 8 MB Flash-geheugenkaart.
Een klasse hoger zitten de digitale camera's met een oplossend-vermogen tussen de 1.000.000 en 2.000.000 pixels. Nog steeds sub-mega maar op een foto-inkjetprinter rollen daar al goede afdrukjes van 10 x 15cm tot 20 x 25 cm uit. Zeker in de compact-uitvoering met leuke zoomlens en flitser zijn dit aantrekkelijke camera's voor een gezin op vakantie en vrijetijdsfotografen. Natuurlijk zijn submega-pixel toestellen wel duurder dan de conventionele compactcamera maar daar tegenover staan het gemak, de PC- toepassingen en de magie van `het is digitaal'. Bovendien is de beurs voor dit soort apparatuur nu een stuk ruimer als vroeger. Verder liggen er extra opties als de verkoop van grotere geheugenkaartjes, accessoires en accu's. De computerdealer laat zich dit marktsegment nog te veel afsnoepen door de fotovakhandel. Het is gewoon een kwestie van goed profileren en enige deskundigheid over digitale fotografie.

Megapixel
Boven de 2 miljoen pixels gaat het om megapixel-niveau. Daarbij is een ware pixeloorlog losgebarsten bij zowel de specificaties zelf als de vermeende fotografische kwaliteitswinst . Na de 2- kwamen de 3- en nu komen de 4- megapixel-modellen er al aan toe. De koper denkt hoe meer pixels hoe beter en schrikt uiteindelijk terug voor de hogere prijs.
Voor veeleisende privé- of zakelijke doeleinden is een resolutie tussen de 2- en 3-megapixel echter meer dan voldoende. De prints zijn qua kwaliteit nauwelijks te onderscheiden van afdrukken van de traditionele chemische film. Alleen wie groter dan 30 x 40 cm wil afdrukken en de echte vak-fotograaf zal de 3-4 megapixels echt gaan benutten.
De megapixel-fotocamera's zijn wel vaak beter toegerust dan de submegapixel-modellen. Dat wil zeggen, ze hebben een beter zoomobjectief met een groter bereik, meer automatische en handmatige instelmogelijkheden en een krachtiger flitser. Extra accessoires zijn er in de vorm van voorzetlenzen. losse flitsers, cardreaders. Zij komen daarmee in de buurt van de betere zoeker- en reflexcamera's en die zijn ook flink aan de prijs. De moderne digitale modellen van Nikon, Sony, Olympus, Canon, Pentax, Fuji, Ricoh, Sharp, Casio, Minolta en Kodak bieden mogelijkheden en een fotografische kwaliteit die zelfs beroepsfotografen tot tevredenheid stemmen. Helaas heeft de PC-branche dit marksegment vrijwel volledig prijsgegeven aan de fotovakhandel. Die doet daar met de neven-verkoop van printers, fotopapier, inktpatronen, geheugenkaartjes en zelfs digitale doka-systemen (zie o.a. recente iMac-aanbiedingen) zijn voordeel mee. En dat tegen prijzen waar de PC-detaillist duidelijk onder zou kunnen duiken.

Digitaal-minded
Het concept dat de digitale fotografie de toekomst heeft krijgt steeds meer voet aan de grond. De consument is duidelijk `digitaal minded' geworden. De koppeling van digitale foto's aan de multimedia-applicaties thuis, Internet en GSM doet daarbij nog eens een extra duit in het zakje. Fabrikanten spelen daar snel op in met trendy modellen en extra accessoires. De aanschaf van een digitale fotocamera is ook steeds vaker een last-minute kassakoopje. Reden genoeg om dit artikel als zodanig in de showroom te profileren of ermee te adverteren.

U.S.


Canon slecht kleine en grote grenzen

Canon pakt de concurrentie op de digitale camera-markt grondig aan met twee nieuwe toestellen die een paar grenzen slechten. Bij de Canon EOS D30, de 3,25 megapixel uitvoering van de EOS-spiegelreflex-lijn, gaat het om een camera met verwisselbare objectieven , flitsers en opslagmedia zoals CompactFlash en de IBM Microdrive. De Canon EOSD30 beschikt over een driepunts autofocus, diverse (automatische) belichtingsopties, een opnamesnelheid van 3 beelden per seconde (reeksen van 8 opnamen), E-TTL-flitssturing en een fraai LCD-schermpje op de achterzijde.
Peperduur zeker? Dat valt relatief) mee, fl.7.000,- voor een complete 3,25 Megapixel spiegelreflex met 24-85 mm kleinbeeld-objectief is een prijsdoorbraak in deze categorie. Een andere doorbraak is `de kleinste digitale camera ter wereld', de Canon Digital Ixus voor fl.1899,-. Een echt borstzak-modelletje waarin toch nog een tweemaal zoomobjectief (35-70 mm kleinbeeld), optische zoeker, LCD-schermpje, USB-aansluiting en 2,11 megapixel CCD passen. De beelden gaan op Compact Flashcards. Met de optie `Digital Print Order' kan de gebruiker zelf aangeven welke foto's er straks door de eigen Canon-printer of een afdruk-service uitgeprint moeten worden.

Canon Nederland, 023-5670123


© NetInfo