next -index- prev

De FireWire notebooks komen er aan

Portable editing

Video-montage op notebooks was tot voor kort het domein van de draagbare `field editors', bestaande uit een compact loopwerk, LCD-scherm, zware accu en een toetsen-paneel voor de editing-functies en recorderbesturing. Met de FireWire/IEEE 1394-connectoren heeft het notebook op dit terrein zijn intrede gedaan.

Voor mobiel video bewerken zijn de handzamere notebooks met editing software, een groot LCD monitor-scherm, een flinke opslagcapaciteit van 12-20 GB, FireWire-connector en Lithium Ion batterij verreweg favoriet. In feite draait het voornamelijk om machines met een FireWire in- en uitgang. De kabeltjes tussen camcorder en FireWire-poort aanbrengen, de editing-software opstarten en het monteren kan beginnen. Met oog op de groeiende edit-markt voorzien steeds meer fabrikanten schootcomputers van DV in/uit. Sommigen gaan zelfs zover om hun systemen direct als montagemachines aan te prijzen. Verder is het relatief eenvoudig om bestaande notebooks met een PCMCIA-kaart van FireWire te voorzien.

Video-veranderingen
Veel journalisten maken nieuws en documentaires op locatie of gewoon thuis. Dat heeft nogal wat impact op de wijze waarop TV en video geproduceerd worden. De afstand tussen de camera-mensen, geluidsmensen en journalist op locatie en de studio vervaagt. Nu kan een miniploegje alles zelf: interviewen, opnemen en zelf monteren. Een tweede factor is tijd. Met een camcorder en een notebook kunnen ter plekke zonder tijdverlies of gebruik van dure studiotijd (voor-)montages gemaakt worden en direct via een Internet-aansluiting of satelliet naar de redactie verzonden worden. Ook het Internet zelf is een bevorderende factor voor het mobiel computeren. Steeds meer video gaat on-line en de portable studio biedt de journalist of zakenman daartoe overal ter wereld toegang.

Behelpen?
Het is bekend dat een notebook, door zaken als draagbaarheid, stroomverbruik en warmte-ontwikkeling, minder in zijn mars heeft dan een desktop-model in dezelfde klasse. Wordt dat dan niet behelpen bij editen op de notebook? Het antwoord luidt ronduit nee bij de modellen die specifiek zijn ontworpen voor editing. Deze montage-notebooks zijn toegerust met een geschikte VGA-kaart met 8 MB aan Video-RAM, voldoende systeem RAM (64-128 MB) en een harddisk van minimaal 10-12 GB. Dergelijke systemen voldoen prima bij het bewerken van kortere nieuws- en videoclips. Meer dan 30 minuten aan DV-kwaliteit video gaat er doorgaans niet op de harddisk maar dat is voor de beoogde doelgroep ook niet nodig. Met een doorsnee notebook wordt het wel behelpen. Er wordt nogal eens bezuinigd op de VGA-adapter, het werkgeheugen en de capaciteit van de harde schijf. Het even insteken van een DV-adapter is dan niet voldoende om zo'n notebook tot een edit-machine op te waarderen. Wie wil monteren kan beter investeren in een wat duurder en krachtiger model dan in uitbreiding van een degelijk budget-notebook.
Een andere zaak is het standaard meeleveren van een professioneel editing-programma. Meer dan QuickTime 4 en een of andere capture-module zit er doorgaans niet in. Enerzijds verdedigbaar, omdat de gebruiker zelf zijn favoriete pakket kan kiezen. Aan de andere kant betekent dat een verhoging van het prijskaartje met circa fl.1.500,- tot fl.3.000,-.
Over de kwaliteit en het kijkoppervlak van de LCD-schermen valt te twisten. Een beelddiagonaal van minimaal 10 inch is bij een TFT LCD-scherm toch wel gewenst. Vanaf 15 inch begint de ware luxe. Overigens hebben de meeste `field editors' niet veel grotere schermen.
In principe is één FireWire IEEE 1394-poort per notebook voldoende. Die poort is zowel geschikt voor het inladen en weer exporteren van DV-video als het bewerken van digitale foto's vanuit de camcorder. Tot slot de kwestie van real-time rendering. De processorkracht en de mogelijkheden voor aanvullende hardware zijn bij notebooks gering. Dat betekent wachten bij het uitrekenen van gecompliceerde bewerkingen en effecten. Alleen Canopus biedt momenteel een draagbaar RT-systeem.

Apple Power G3
De Mac is weer helemaal back in editing-land. Na het groeiende succes van Final Cut Pro 1.2 op de G4 is het de beurt aan de PowerBook G3 op 400/500 MHz onder het Mac OS9. Een Apple PowerBook G3 is al standaard van FireWire in/uit en een DV-softcodec voorzien. De camcorder met DV-uit/in kan direct aan het notebook worden gekoppeld en de DV-filmpjes zijn met QuickTime te bekijken. Let er wel even op dat Apple een 6-polige DV-connector gebruikt. Beschikt de camcorder over een 4-polige DV-connector dan is er een verloop-kabeltje nodig.
Het nieuwe PowerBook G3-model is standaard voorzien van twéémaal FireWire in/uit, een harddisk van minimaal 12 GB, VHS-uit (Y/C), een 14 inch TFT-scherm en DVD-ROM drive. De editing-software is optioneel. Dat kan Final Cut Pro 1.2 of Adobe Premiere 5.1c zijn. Dit notebook is goed berekend op het geven van videopresentaties, het monteren met DV en het werken met Adobe Photoshop. De interne harddisk valt op te waarderen tot 18 GB. Verder zijn er natuurlijk extra opslagmogelijkheden via een externe harddisk op de 400 Mbps FireWire- of USB-poort. Hoewel 128 MB natuurlijk al heel wat geheugen is kan de gebruiker een halve GigaByte (512 MB) in de kast kwijt. Op 500 MHz is Apple's PowerBook relatief snel voor een notebook in deze klasse. Het doorrekenen van Photoshop-bestanden, het renderen van video-effecten en het afspelen van DVD-films verlopen allemaal glad en soepel.
Ook het 14-inch TFT-scherm, aangestuurd door de ATI Rage Mobility 128 VGA-kaart met 8 MB aan VideoRAM mag er zijn. Je kan er redelijk comfortabel videopresentaties (DVD- en DV-filmpjes afspelen) mee geven of video monteren. Voor het bekijken van DVD-films biedt de S-VHS uitgang een beter en groter beeld. De prijs voor een volwaardige PowerBook G3 met Final Cut Pro ligt rond de fl.10.000,- exclusief BTW.
Voor de bezitters van oudere PowerBooks zonder FireWire-poort zijn er PCMCIA-insteekkaartjes. Een stuk duurder en minder draagbaar is de combinatie van Media 100, een uitbreidings-box voor DV en de Apple PowerMac onder de naam RFE LX/RFE XR DV-optie. Daarmee krijgt men echter wel voor rond de fl.40.000,- een volwaardige mobiele studio.

Sony VAIO
Onder het Vaio-predikaat (video audio integrated operation) brengt Sony diverse notebook-modellen uit. De goedkopere uitvoeringen kunnen als prosumer- of amateur-model beschouwd worden. Een te kleine harddisk en niet meer dan een capture-programma voor DV stelt bitter weinig voor. Dit in tegenstelling tot de topmodellen, voorzien van een 18 GB hard disk, DV softcodec, CD-RW of DVD-ROM-loopwerk, 1 FireWire-bus en Y/C in/uit via het docking-station. Een editing-pakket, doorgaans Adobe Premiere, dient er net als bij Apple Apart bijgekocht te worden. Een enkele aanbieder doet er een Light Edition versie van Adobe bij. De Vaio-modellen beschikken wel standaard over QuickTime 4.X, en de Sony-programma's DV Gate Motion, DV Gate Still, Smart Capture en Picture Gear. De aantrekkelijke stilering en compacte afmetingen van de VAIO-modellen staan buiten kijf. Dit is de moderne generatie van mobiele editing. De LCD-beeldschermen zijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit.

Canopus
De bekende Canopus DV Rex-kaart wordt als mobiel NT-systeem onder de naam DV-Rex-M3 aangeboden. Uitbreiding naar de Rex-RT en de grafische kaart Xplode is mogelijk. Er zijn zowel een hardwarematige als softwarematige DV-codec aan boord. Optioneel is een jog & shuttle-wiel leverbaar. Het DV-Rex-M3-systeem valt onder de categorie draagbaar, het is een soort koffertje met uitklapbaar toetsenbord en 15 inch scherm. De prijs voor meer editing-power wordt betaald in het gewicht van 15 kilo en de omvang. Voor het bedrag van rond de fl.25.000,- gulden wordt het systeem compleet met Adobe Premiere 5.1, Adorage Magic, en 3D impact geleverd.

U.S.


© NetInfo