next -index- prev

Zuinige mobiele Intel-processoren

Met de concurrentie van Transmeta en AMD voor de deur heeft Intel vijf nieuwe notebook-processoren op de markt gebracht. De snelste is de mobiele Pentium III op 750 MHz. Daarnaast zijn er een nieuwe 600 MHz-variant en drie mobiele Celeron-procesoren (500, 600, 650 MHz). De mobiele P-III chips moesten altijd al zuiniger zijn (een lager voltage, minder stroomverbruik) dan de desktop-PC's om de schootcomputers niet te heet te laten worden. Dat heeft Intel verder willen verbeteren met de SpeedStep-techniek, de techniek waarbij de notebook-gebruiker naar een lagere kloksnelheid terug kan schakelen als er op de batterij wordt gewerkt om en bij aansluiting op het lichtnet weer op volle toeren te draaien. Het stroomverbruik in de `spaarstand' is bij de nieuwe chips nog verder teruggebracht. Allemaal gemeten naar gemiddelden, want naast de kloksnelheid spelen beeldscherm en applicaties bij het stroomverbruik ook mee. De mobiele 750 MHz Pentium III gebruikt in de batterij-stand (de kloksnelheid gaat dan terug naar 600 MHz) in elk geval gemiddeld minder dan 2 Watt en is daarmee geschikt voor dunne notebooks. Pentium III- chips met SpeedStep waren er al 600 en 650 MHz. Die gingen in de batterij stand terug naar 500 MHz waarmee het stroomverbruik van ongeveer 13 Watt naar 8 Watt terugliep. De nieuwe, energiezuinige mobiele Pentium III op 600 MHz gaat in de 500 MHz-stand terug naar minder dan 1 Watt (!), meldt Intel. Dat zal dan wel zijn als het notebook aanstaat en er verder niks gedaan wordt. De spanning is ook uitzonderlijk laag (1,1 Volt).
De SpeedStep-techniek is (nog) niet toegepast in de mobiele Celerons. De snellere mobiele Celeron op 600 en 650 MHz gebruiken meer stroom (3 Watt) met een spanning van 1,6 Volt. Daarnaast is er een langzamere maar zuiniger Celeron op 500 Mhz, die op 1,35 Volt werkt en 2 Watt verbruikt.
De 600/750 MHz Pentiums kosten bij duizend stuk respectievelijk $562 en $316 , de 500/600/650 Celerons komen op $134, $134 en $181.
Volgens TransMeta, het bedrijfje van Linus Thorvalds en Paul Allen, kan het allemaal veel beter. De specificaties van Intel zijn nogal verwarrend, zegt men voorzichtig. Transmeta kondigde voor na de zomer de Crusoe-chips aan, zeer zuinige notebook-processoren waarmee de gebruiker het op een batterij dubbel zo lang kan uithouden (ca. 8 uur). Er komt een chip voor notebooks (Windows en Linux) en een voor palmtops. Ook AMD heeft de reeks mobiele K6-2 chips uitgebreid met zuiniger exemplaren. De 500 en 533 MHz ($85 en $99 bij honderd stuks) werken met een spanning van 1,4/2 Volt en gebruiken in de energiebesparende modus 3 Watt. De met SpeedStep vergelijkbare techniek van AMD heet PowerNow! PowerNow! schakelt ook automatisch terug naar lagere kloksnelheid als op de batterij wordt gewerkt. Bij Intel en AMD is ook handmatig variŽren met de kloksnelheid mogelijk, ongeacht of op batterij of lichtnet wordt gewerkt. AMD heeft daarnaast een automatische functie, die controleert voortdurend welke applicaties draaien en past de klokfrequentie daar voortdurend op aan.
© NetInfo