next -index- prev

McDOS volledig zelfstandig verder

Buy-out na CHS-drama geslaagd

Net als eerder Karma International is McDOS er na een jaar onderhandelen in geslaagd zich helemaal aan de CHS-nasleep te ontworstelen. FHH International (directeur Frans Hendriks) is sinds 27 juni weer voor 100% eigenaar van het aandelenpakket.
De positie van de distributeur kwam eind vorig jaar in gevaar toen de Duitse moedermaatschappij Frank en Walter als gevolg van de problemen bij CHS failliet ging. Hendriks was altijd voor 40% eigenaar van McDOS. CHS kwam in maart 1999 in de financiŽle problemen, na rechtszaken van boze beleggers en wat boekhoudkundige onregelmatigheden. Het CHS-imperium viel vervolgens helemaal uiteen. Dochters gingen failliet of werden via management buy-outs afgestoten. Het faillissement van Frank & Walter dreigde McDOS mee te sleuren. Dat werd voorkomen doordat Hendriks 40% van de aandelen in zijn bezit had en bovendien het voorkeursrecht op aankoop van de overige aandelen.
De onderhandelingen (in overleg met De Zeeuw & De Keizer Corporate Finance) met de Duitse curator zijn een jaar geleden begonnen. `Die onderhandelingen mogen gerust zeer moeizaam worden genoemd', aldus een opgeluchte Frans Hendriks. `Een tijdlang zag het er zelfs naar uit dat het meerderheidsbelang van ons bedrijf opnieuw in Duitse handen zou komen. Uiteindelijk is het ons toch gelukt het pakket voor 100% in handen te krijgen. Ons voorkeursrecht heeft onze positie versterkt en uiteindelijk de doorslag gegeven.'
McDOS vierde onlangs het tienjarig jubileum en dat het nu weer volledig zelfstandig is, is ook wel een feestje waard. De directie, naast Frans Hendriks bestaande uit commercieel directeur Carlos Aalbers en financieel directeur Han Derksen, is blij met de geslaagde management buy-out. `De druk bij onze medewerkers is weg. Er heerste toch enige onzekerheid over de toekomst. Dat is nu volledig weggenomen. De management buy-out geeft ons de ruimte om te investeren en McDOS vooruit duwen, zowel in Nederland als in de rest van Europa.' Zo zijn er nieuwe distributieschappen bijgekomen, voor de printers van Lexmark en de geheugenmodules van Kingston en TYI. Hendriks heeft er ook vertrouwen in dat de assemblage-fabriek van het Koreaanse Trigem weer zal gaan draaien. The PC Way, de joint- venture van Trigem en CHS produceerde daar Yakumo-PC's (huismerk van McDOS) voor de consumentenmarkt. Die productie kwam onlangs stil te liggen en The PC Way bestaat niet meer. De fabriek is nu volledig eigendom van Trigem.

McDOS,
024-3722822,
fax 024-3722898,
http://www.mcdos.nl


© NetInfo