next -index- prev

Meedoen in mobiel

Nu de volgende generatie mobiele telefoons qua Internet-toegang ook echt mee kunnen gaan spelen en Wappen niet meer synoniem is met wachten komt natuurlijk de vraag of je als computer-dealer in die mobiele data moet stappen?

Wie heel vroeg mee deed met de mobiele telefoons heeft daar leuk mee kunnen scoren, maar ondertussen is ook daar de room wat van af en is het wachten op de volgende fase, het mobiele Internetten. Het zal van de gebruikspatronen afhangen in hoeverre iemands computer dan nog een rol speelt. Je kunt veel meer met een computer, het beheer van grote hoeveelheden e-mail, het aansturen van een printer, het downloaden van software en het gezellig surfen doe je toch (nog) niet makkelijk met een mobieltje. Nu zullen er wel links komen en is het multi-functionele e-wonderding, dat via radio of IR automatisch communiceert met je camera, je fax, je printer, je auto en je agenda niet ver weg meer, voorlopig is de link naar de PC aan de orde. Via een kabeltje je mail opslaan, of komt er software die vanaf de mobiel je PC kan activeren?
Hier zijn vele oplossingen te bedenken, maar in het algemeen is het ontwikkelen daarvan te duur. Een verticale markt in mobiele toepassingen zie ik er nog niet zo snel komen.
De mogelijkheden zijn er wel, maar vereisen zowel creativiteit als kapitaal. Zo zou ik af en toe wel een afdruk van een e-mail willen laten vastleggen, registreren en authentificeren bij een notaris. Een belangrijk contract of idee even beschermen, je testament regelen voordat je jet neerstort, dat kost je nu nog enorm veel moeite, waar blijft die e-notaris? Zo zijn er nog wel meer grappen te bedenken, er komt echt een hele leuke reeks applicaties, maar wie spelen daar een rol in? De telco's, die nu miljarden betalen voor een stukje bandbreedte, zullen hier actief worden. Ze zullen voor hun nieuwe diensten echter ook fysieke links moeten maken, ik zie KPN nog geen pizza's gaan afleveren, autoreparaties regelen, ziekenhuisafspraken maken, een beveiligings-dienst opzetten. Hier liggen wel mogelijkheden voor met name systeemhuizen en verticaal gerichte software-ontwikkelaars, als ze tenminste willen samenwerken met de mobiele providers. Die zullen daar ook wel opleidingen en partnerships-deals voor ontwikkelen, maar is het verstandig te wachten tot hun mailing je bereikt?
Wie ook maar enigermate Wap-gevoelig is doet er goed aan nu te kijken naar besparingen in tijd en geld die bereikt kunnen worden door administratieve handelingen ter plaatse of onderweg af te handelen via mobiele datacommunicatie. Verkopers langs de weg, voorraden op diverse locaties, jagen op nieuwe accounts, beveiligingsdiensten (je auto, je boot), medische alarmering, thuishulp, e-commerce afhandeling, het wachten is op de sex-diensten die er ongetwijfeld bedacht zullen worden op dit gebied.

L.S.


© NetInfo