next -index- prev

`Portable kijkgenot' op vakantie

TV onderweg, op de camping, de boot of in het hotel, menig consument wil niet zonder op vakantie. Dat schept een aardige markt voor portable-tv's, TV-kijken op Internet en satelliet-ontvangst via een notebook. Ook de PC/AV-detaillist kan daar een leuk graantje van meepikken.

Thuis werkt het TV- of video kijken allemaal perfect maar hoe zit het eigenlijk op de (buitenlandse) vakantieplek? Daar krijgen we de maken met zaken als draagbare TV-sets, aansluitingen, de stroomvoorziening, de kwaliteit van de ontvangst en wellicht ook een andere tv-standaard. Voor een deskundig dealer ligt hier een gelegenheid om AV/ontvangstapparatuur op maat te verkopen.

Portable TV-sets
Wie monitoren van gerenommeerde merken in het repertoire heeft kan daar ook een klein aanbod van draagbare TV-units bij nemen. Niet alleen voor op vakantie maar ook als draagbare aanvulling op game-consoles. Afgezien van luxe caravans en vorstelijke hotels zal er op vakantiebestemmingen geen grote breedbeeld-TV aanwezig zijn. In de meeste gevallen zal de consument alleen een kleine portable TV tot zijn of haar beschikking hebben. De term portable is nogal rekbaar. In de meeste gevallen heeft men het dan over een toestel met een beeldbuis van 37 cm. Toch nog een flinke kijkbak om overal mee naar toe te slepen, maar voor in de caravan geeft die een acceptabele beeldgrootte. Wie tevens over een videorecorder wil beschikken kan kiezen voor een portable combi-set.
Een flinke slag kleiner zijn de mini-tv- monitoren en camping TV-tjes. Hun beeld-diagonalen variŽren van 7,5 tot 25 cm. Vaak gaat het daarbij om veelzijdige TV-monitoren met een groot aantal aansluitingen voor videobronnen, stroom net/batterijvoeding en geschiktheid voor verschillen tv-standaards als PAL, SECAM en NTSC. Helaas zijn deze mini-dingen in beeldbuis- of LCD-uitvoering niet goedkoop (500 tot 600 gulden). Een stuk goedkoper zijn de 2-3 inch mini LCD zak-TV's en zwart/wit modellen maar dan heb je wel een erg klein schermpje, weinig aansluitmogelijkheden en een matige tuner-ontvangst.
Wie portable groot/breedbeeld zoekt kan ook aan het meenemen van een klein model LCD-projector denken. Een witte caravan-wand, muur of laken en zijn op de vakantieplek wel te regelen.

Stroom en aansluitingen
Bij portable tv-apparatuur wordt er dikwijls op de aansluitingen bezuinigd. Een gewone 37 cm monitor zal nog wel over een SCART- of AV-tulpingang beschikken. S-VHS (Y/C) of twee SCART's zijn echter niet altijd standaard. Alleen de duurdere modellen zijn daarmee toegerust. Bij de LCD mini-TV's is het vaak nog slechter gesteld. Je mag al blij zijn als er een AV-ingang met een verloopsnoertje is. Denk er aan om ook voor de camcorder de juiste AV-, tulp-, Y/C- en andere snoertjes mee te nemen. Die zijn niet overal te koop als je ze vergeten bent.
Een TV gebruikt flink wat stroom. Daarom verdient de netvoeding de voorkeur. In den vreemde kunnen de stekkers en het voltage afwijken. Zorg dan voor een verloopsteker en een qua netspanning omschakelbare TV-monitor. Voeding uit de auto-accu is een optie voor de rondtrekkers. Zogenaamde camping-TV-tjes beschikken vaak over een aansluiting op de sigarettenaansteker van de auto. Enkele typen en LCD mini-TV's werken ook op batterijen (bij voorkeur oplaadbare NiMH-accu's, de gaan langer mee).

(Satelliet-)ontvangst
Grotere hotels, bungalowparken en luxe campings beschikken over kabel-TV met eigen satelliet-ontvangst of programma's. Het aantal te ontvangen Nederlandse kanalen valt in het buitenland echter vaak tegen. Is het aanbod niet naar wens of is er helemaal geen kabelaansluiting in de buurt dan komt de eigen schotel met satelliet-ontvanger in aanmerking. Geschikte portable satellietschotels zijn in velerlei uitvoeringen leverbaar voor de caravan, boot en zelfs bungalowtent. Het adviseren over wat waar en hoe werkt vraagt enige deskundigheid die verkopers zich gemakkelijk eigen kunnen maken.
In Nederland gebruiken we de PAL TV-standaard. Buitenlandse zenders kunnen een andere uitzendstandaard gebruiken en die werkt niet op een PAL TV-monitor. In Frankrijk heeft men bijvoorbeeld SECAM en in de VS is het NTSC. Speciale camping-TV's en een klein aantal draagbare TV's beschikken over een tuner die ook met SECAM of NTSC overweg kan. Alleen nodig als u gebruik wilt maken van de lokale kabel- of satelliet-ontvangst. Hetzelfde verhaal gaat op voor het huren of kopen van buitenlandse videobanden, DVD's en het gebruik van vreemde video-apparatuur. Controleer of deze geschikt zijn voor PAL of gebruik anders multi-standaard afspeelapparatuur.

Nog mobieler
Een hoofdstuk apart vormt het (video-)notebook. Die kan via een inbouw-tunerkaart geschikt gemaakt worden voor satellietontvangst en kabel-TV. Daarnaast kan zo'n notebook ook streaming video/TV-uitzendingen ontvangen over Internet. Dit zonder last van afwijkende tv-standaards. Een snel 56K modem en een player-programma als QuickTime, Real Media Player of de MS Mediaplayer is al voldoende. Als nadelen gelden beperkingen van het LCD-scherm en video over Internet. Wie nog grotere mobiliteit van TV/video-apparatuur rondom de vakantiestek (of gewoon thuis) wil vergroten kan eens kijken naar draadloze verbindingen. Voor rond de 300 gulden, o.a. van Marmitek, koop je al een set voor 2,4 GHz draadloze RF-verbinding voor TV-ontvangers. Gewoon de TV/videobron op de RF-zender aansluiten en de tv-ontvanger kan op een afstand van 50 tot 200 meter nog goede videobeelden laten zien. Ook zijn meerdere ontvangers op een zender mogelijk. Ideaal voor op de camping of in de eigen tuin thuis. Ook voor de notebooks zijn dergelijke draadloze zender/ontvangers te koop.

U.S.


© NetInfo