next -index- prev

`Mobile computing' tijdens vakantie

Natuurlijk zijn er fanaten die geen dag zonder PC kunnen. Die nemen hun notebook of zelfs complete desktop mee in de caravan. Andere zijn juist blij om dit stuk ICT-gereedschap thuis te mogen laten. Gaat de doorsnee Nederlander nu wel of niet met computer op vakantie? Er zijn ook groepen consumenten die een mobiel (zak-)computertje op vakantie wel trendy of nuttig vinden. En dan is zijn er nog de videogames op de vakantieplek. Vooral beide laatste categorieŽn vormen een aardige nieuwe markt voor de PC-winkel.

Zakcomputers
De Psions en Palms spreken een steeds grotere groep gebruikers aan. Die markt trekt voor zakelijk gebruik flink aan. Ook de consumentenverkoop is stijgende. Voor vakantiedoeleinden zijn de volgende (verkoop-)opties interessant:

Behalve bij de zakcomputertjes zelf zit er nog een bescheiden omzet bij de stroomvoorziening (accu's, netvoeding), extra software, Flashcard-geheugens, tasjes en aansluiting op GSM-telefoon of IR-modem.

(Sub-)notebook
Een notebook meeslepen zal alleen een echte die-hard computer-freak doen. Maar voor gebruik in een hotel of caravan is het natuurlijk prima. De sub-notebooks zijn minder een last op vakantie, kleiner, dunner en bovendien steeds zuiniger met energie. Het voordeel ten opzichte van de zakcomputers zijn de uitgebreidere mogelijkheden voor spellen (groter beeldscherm, vaak CD-ROM), inlezen en verzenden van digitale foto's of zelfs alvast wat camcorder-filmpjes monteren. Het software-aanbod voor het notebook is natuurlijk veel groter, ze kunnen verder met een TV-kaart van dienst zijn als TV en radio.
Als belangrijke accessoires voor op vakantie komen sportieve draagtassen die voor meer zaken bedoeld zijn dan alleen het notebook. Er zijn ook hier interessante mogelijkheden voor vakantiebundels met add-ons.

Gameconsoles
Ouders met kinderen die lange autoritten maken prijzen de uitvinders van de Walkman, Gameboy of MP3-speler als zoethoudertjes de hemel in. Mits de batterijen niet op raken, de hoofdtelefoon het doet en er voldoende boeiende games voorradig zijn. Een prima gelegenheid voor gecombineerde aanbiedingen in de vorm van vakantie-bundels.
De wat grotere gameconsoles als Nintendo en Playstation vereisen de aanwezigheid van een TV-toestel. Een goedkope portable in combinatie met zo'n gameconsole en vakantiegames is een leuk vakantiegeschenk voor de kids. Overigens beschikken de meeste caravans, vakantiehuisjes en hotelkamers wel over een TV-toestel. Een aardig kassakoopje is hier een set verloopjes voor het aansluiten van de gameconsole op de verschillende AV-poorten van de vreemde TV. Denk verder aan handige goed sluitende draagtasjes voor de consoles of MP3-spelers.
Wijs de kopers van zak- en notebook-computers er op dat reisverzekeringen dit soort apparatuur nogal eens te laag of in het geheel niet dekken. Een aanvullende verzekering naast de normale garantie kan in deze veel ellende voorkomen. Wellicht kunt u als dealer de klant daar direct bij aankoop van voorzien.

U.S.


© NetInfo