next -index- prev

Zit jij al in de M-Business?

Terwijl ondertussen pijnlijk duidelijk wordt, dat e-business vooral aan particulieren minder aanslaat dan verwacht, is de volgende hype de redding van de venture-boys, die er weer bossen IPO's mee kunnen optuigen.
Mobiele telefoons worden data-telefoons waarmee je ook kunt surfen en e-mailen en digitale transacties doen, M-commerce staat voor de deur. Het is natuurlijk te verwachten, na e-business moest er weer iets anders komen, en naast micro-payments is dat nu ook M-business ofwel mobile-business. Het domein van data-verkeer, WAP en UTMS-dataverkeer, bereikbaarheid en `klant zijn' in de 24/7/g(lobal) mode, want in de visie van de M-commerce profeten zullen we over enkele jaren overal en altijd zaken kunnen doen, speculeren in aandelen, bestellingen doen of even een databank raadplegen. De dagen van de asynchrone communicatie zijn geteld, alles kan en zal nu in real-time gaan, de postman komt eindelijk op tijd! En wie beseft dat steeds kleinere apparaatjes uiteindelijk in je horloge, je ring, een oordopje of als chipje onderhuids deel gaan uitmaken van onze cyborg-uitmonstering, SciFi is hier!
Maar er is ook kritiek, de Amerikaan Mark Haas vindt in Newsscan Daily dat `WAP (wireless application protocol) is suffering from overhype' en wijst dan met name op het feit dat er nog niet veel WAP-hardware is en er nauwelijks WAP service providers zijn en dat het ontwikkelen van diensten niet zo eenvoudig is. Op korte termijn kan de m-business dus nog wel tegenvallen, na een korte opbloei met verkoop aan degenen die toch al alles hebben zal het echte massa-gebruik nog op zich laten wachten. En daarmee is de voorsprong die Europa op dit gebied nog heeft ook relatief minder belangrijk, terwijl er ook alternatieve standaards worden ontwikkeld zoals NTT's DoCoMo's iMode en nieuwe non-WAP wireless Internet producten van Microsoft and Logica.
De voordelen van mobiel communiceren zijn natuurlijk duidelijk, bereikbaarheid, geen tijdverlies, maar beseffen we ook dat bijvoorbeeld de instabiliteit van de beurs of andere interactieve activiteiten toeneemt? Een terugkoppeling zonder vertraging is gevaarlijk, een van de argumenten tegen e-democratie. En wat doe je tegen m-spam, iemand die je mobiele telefoon steeds overspoelt met onbruikbare data? In een e-mail systeem kun je meestal de onzinnige rommel nog wel filteren, maar hoe doe je dat op je mobiele telefoon? Natuurlijk, het opvouwbare toetsenbord (een bestseller voor de kleine Palms) en een wat groter LCD-schermpje maken van je telefoon weer een kleine PC, maar dat filteren van ongewenste rommel blijft een probleem. Al zal er wel iemand op het idee komen, een filterfunctie aan te bieden.
Maar in het algemeen zal het tijdsaspect, het feit dat de informatie real-time binnenkomt en niet via de store-and-forward van klassieke e-mail, tot een ander gebruik gaan leiden. Meer gestructureerde transacties, zegt Esther Dyson, meer korte commando's en werken met nummertoetsen zoals bij zo'n moderne telefooncentrale. De hele communicatie moet puntiger worden, met duidelijke beslispunten en de #-toets van je telefoon wordt net zo belangrijk als de "enter" toets uit het PC-tijdperk. Alleen wordt die #-toets wel een psychologisch dreigende small brother, je kunt alles doen, je huis verkopen, speculeren, waarschijnlijk ook trouwen of scheiden per m-transactie, alles 24 uur per dag. Welke Zuidzee-eiland biedt als eerste wettige huwelijksceremonies per m-mail?
De ruis of zelfs gewenste boodschappen zijn veel lastiger als het continu binnenkomt, en zeker globaal ingestelde mensen zullen leren dat andere tijdzones andere werkuren kennen. Nu al is de mobiele telefoon de vloek van lezingen, kerkdiensten en horeca, wat als de e-mails je gedurig om de oren vliegen. En naarmate de techniek beter wordt, komen daar video-boodschappen bij en m-sex lijkt me ook een aardige WAP-toepassing. Wie begint een partnerruil-service op de snelweg-parkeerplaats en m-bordelen kunnen overal opereren, service aan huis.
Dat afleveraspect blijft natuurlijk belangrijk, ook voor m-business is de maat van de brievenbus de grootste beperking, zeker omdat er toch een of andere hard copy bevestiging zal komen van transacties en je op reis bijvoorbeeld je e-mails wilt laten afdrukken en thuis bezorgen. Wat dat betreft zal de fax nog wel verder ontwikkeld worden met extra e-mail-functies en wie heeft dan nog een printer nodig. Net zoals de mobiele telefoon ons dagelijks leven eigenlijk meer verandert dan het Internet, is de vraag of deze M-business wel echt iets bijdraagt. Is de combinatie e-mail en telefoon wel zo handig? Maar dat is een vraag die je liever niet moet stellen aan de gelovigen in deze nieuwe hype.

L.S.


© NetInfo