next -index- prev

DVD-RAM of harddisk videorecorder?

Met Panasonic en JVC wordt het opnemen en bekijken van TV-programma's anders

Al ruim twee jaar gonst het over het verdwijnen van de traditionele videorecorder. Alleen bleef onduidelijk of het nu DVD of toch iets anders wordt. Na de harddisk- videorecorder zijn er nu stationaire DVD-RAM videorecorders & players. Wat zijn de voordelen en wat mogen wij als dealer in de nabije toekomst van dergelijke systemen verwachten?

Ondanks alle lof voor DVD en nieuwe harddisk-recorders is tape allesbehalve exit. In miljoenen huiskamers is tape nog steeds het opnamemedium voor TV-programma's en het output-medium voor video. Niettemin, DVD is in opmars. Het succes van de DVD-speler valt toe te schrijven aan:

Met de komst van de videorecorders op basis van DVD-RAM en harddisk-recording verandert het thuis opnemen en video kijken. De gebruiker wordt baas over zijn eigen kijktijd. Weliswaar zijn deze videomachines nog stevig aan de prijs maar dat zal wel gaan veranderen.

Tijdmachines
In de vakpers worden de videorecorders op basis van een harde schijf, DVD-RAM (een meermaals te beschrijven DVD), DVD-R, DVD RW of DVD-RW wel `tijdmachines' genoemd. Dat slaat ten eerste op het gelijktijdig kunnen opnemen en afspelen. Een voorbeeld: u kijkt net naar uw favoriete serie en daar gaat de telefoon, u start de programma-linked (Q-link) opname van de recorder en na het telefoongesprek kijkt u verder waar u gebleven was. De recorder blijft intussen rustig doorgaan met opnemen. U kijkt dus verschoven in de tijd toch de hele aflevering af.
Een andere belangrijke tijdoptie is het over reclameblokken heen springen. Omdat het om data op schijf gaat kan de software van de recorder deze blokken negeren of bliksemsnel doorspoelen, de zogenaamde Time Slip Roll. Eindelijk ongestoord en ononderbroken films bekijken. De JVC HM-HDS1 harddisk-recorder kan tevens van de harde schijf kopiëren naar de ingebouwde S-VHS recorder, met het weglaten van reclame.
Een derde factor is de opslagtijd. Hoe lager de weergave-kwaliteit is ingesteld, hoe meer opnametijd er ter beschikking is. Op topkwaliteit bijvoorbeeld slechts een uur, wel 20 uur in S-VHS kwaliteit of 40 uur VHS. Bovendien begint een harddisk-recorder bij een volle schijf gewoon van voren af aan de oudste data te overschrijven. Het tijdperk van nooit meer een tape wisselen breekt.

DVD of harddisk?
De twee hier besproken videorecorders van de nieuwe generatie zijn technisch totaal verschillend. Panasonic mikt met de DMR-E20 recorder (DVD-RAM en DVD-R) op de gebruikers die zowel een veelzijdige viderecorder als een goede DVD-speler en DVD-brander zoeken. De tijdrecorder-functies gebeuren op de vele malen te beschrijven DVD-RAM schijf die niet bruikbaar is met DVD-players. Als DVD-brander maakt de DMR-E20 DVD-R schijven aan die ook in andere DVD-players af te spelen zijn. Daarnaast biedt deze machine aardige mogelijkheden voor videomontage en is er een DV-ingang.
De JVC HM-HDS1 is een combinatie van een harddisk en S-VHS videorecorder. Geen DVD maar wel standaard S-VHS en gewoon VHS (op bijna S-VHS kwaliteit dankzij de beeldverbeterende technieken van JVC) op tape. Een logische link tussen de huidige tape scene en de moderne harddisk tijdrecorder. Ook hier zijn er aardige mogelijkheden voor de videomontage. DV in ontbreekt helaas.
De keuze zal afhangen van de voorkeur voor DVD of compatibiliteit met tape. Bij de Panasonic DMR-E20 is de maximale opslagcapaciteit bij een 4,7 GB DVD-schijf beperkt tot 6 uur VHS-kwaliteit. Als afspeler van Audio-CD's presteert deze machine in de middelmaat. De hogere Audio-CD formaten en MP3 worden niet ondersteund.

DMR-E20
Zoals gezegd is de DMR-E20, een DVD-recorder die geschikt is voor opname op DVD-RAM en DVD-R discs. DVD-RAM is niet alleen compatibel met audio/video en PC-toepassingen, maar tevens geschikt om te overschrijven, tot maar liefst 100.000 keer per disc. DVD-R, niet overschrijfbaar, is uitwisselbaar met bijna alle bestaande DVD-spelers. Vanzelfsprekend speelt deze recorder ook andere formaten af: DVD-video, Audio-CD, Video CD, CD-R en CD-RW. De interne 54 MHz CPU biedt brede toepassingsmogelijkheden door snelle data-overdracht van 22 MB per seconde. De Time Slip functie maakt het mogelijk om scènes, zoals reclame, te skippen tijdens het opnemen, simultaan programma's op te nemen en af te spelen en tijdens het opnemen het reeds opgenomen stuk al te bekijken. Een bepaalde scène opzoeken gaat met de DMR-E20 heel eenvoudig door het aanklikken van de scène op het menu; terug- of vooruitspoelen hoeft dus niet meer. Met de EP-mode kan tot 12 uur worden opgenomen op een DVD-RAM disc en tot 6 uur op een DVD-R disc. De recorder maakt verder gebruik van de Hybrid VBR technologie die real-time VBR (variabele bit-verhouding, een garantie voor efficiënt opnemen) en de visibility modulation techniek (voorziet in de hoogste beeldkwaliteit) combineert.
Doordat de recorder een DV-ingang (i.Link) heeft, is het mogelijk een digitale videocamera aan te sluiten. Zo kan men een zelf geschoten film vrij eenvoudig op een DVD-R wegschrijven en op een gewone DVD-player afspelen. Een film monteren en wegschrijven kan op de DVD-RAM disc. Ook films van een analoge videocamera of een VHS-band kunnen met de DMR-E20 op DVD-RAM of DVD-R discs worden overgezet. Bij het kopiëren van oudere videobanden zorgen een Time Base Corrector (TBC) en een Y/C-scheidingsfilter voor een hogere kwaliteit van beeld en weergave.
Voor eenvoudig bedieningsgemak bij DVD-RAM is de DMR-E20 uitgerust met een Direct Navigator functie en een Playlist Playback functie. Deze nieuwe DVD videorecorder kost 1599 euro, Panasonic komt binnenkort ook met de DVD-RAM en DVD-R schijfjes.

HM-HDS1
JVC borduurt met de HM-HDS1 voort op de befaamde combi- en high-end TV-display techniek. Het apparaat voorziet in videorecording (met prima tuner) op zowel een interne harddisk en een S-VHS loopwerk. Het kopiëren tussen beiden drives biedt handige montage-mogelijkheden voor de hobby- en zakelijke video-editor. Op de keper beschouwd is de HM-HDS1 (1599 euro) gewoon een super luxe videorecorder van de toekomst, zonder de compatibiliteit met het tape-verleden te verliezen. Voor elk programma dat wordt vastgelegd verschijnt een klein icoontje in het menu. De tijdsfuncties zijn in vergelijking met die van een conventionele VHS-recorder fenomenaal. Dankzij de Time Base Corrector en DigiPure Technologie behoort de beeldkwaliteit op tv tot de top. Jammer vinden we het ontbreken van een DV-in/uit. Enkele specificaties:
40 GB harde schijf (tot 40 uur video in SEO-kwaliteit);
non-lineair editing van harddisk naar (S-)VHS tape; navigeren via de picture index; gelijktijdig opnemen en weergeven plus `time slip Roll' (dit alleen op de harddisk);
instant replay, `quick skip'( op harddisk); 350 keer sneller zoeken op de harddisk; op anderhalve snelheid weergeven, bijvoorbeeld om een op dat moment uitgezonden TV-programma in te lopen; audio dubbing; programma- dubbing van de harddisk naar (S-)VHS; on-screen menu's in tien talen.

Panasonic Centre Nederland, 070-3314500, www.panasonic.nl;
JVC Nederland, 071-5453333

U.S.
© Dealer Info