In memoriam: Patrick J. McGovern

Een van de grote mannen in de computerbladenwereld, Patrick (Pat) J. McGovern, overleed op 19 maart j.l. op 76 jarige leeftijd. Hij leidde een van de grootste uitgeverijen en marktonderzoek organisaties, IDG.

Hoewel ik al lang niet meer betrokken ben bij IDG, was het wel in het begin van mijn carriere als bladenmaker dat ik met hem te maken kreeg. In 1983 was ik hoofdredacteur van de computerkrant, maakte voor VNU het eerste nummer van PCM en benaderde toen op een beurs in de VS de man die toen al de machtigste man in de industrie werd genoemd. Later dat jaar kwam hij naar Nederland en bood ik hem aan, een Nederlndse uitgave op te zetten voor wat toen in 1984 ook hier IDG werd.

Het eerste blad, al lang vergeten vrees ik, heette Micro-Info en op 24 october 1984 werd dat gelanceerd. Ik heb dat een tijdje gemaakt, maar er kwam als snel een echte Computerworld organisatie en ik bleef als roving reporter voor McGovern werken. Omdat ik dezelfde beursen als hij bezocht, tot in Japan toe, kwam ik hem vaak tegen en ik heb veel van hem geleerd. Onze wegen scheidden zich toen ik met Commodore Info begon, hij zag dat als een te beperkte markt, maar voor mij was het de basis van mijn succes als uitgever. We kwamen elaar ook later geregeld tegen, ik bezocht hem in Boston en er was altijd een connectie met het alternatieve circuit in Californië, Pat had een zwak voor innovatie en was, onder z’n altijd keurige uiterlijk met een steeds grijzer wordend toepetje, zeer geïnteresseerd in de scene rond Mondo2000. Zijn zakelijke contacten met mij waren keurig, maar toen hij later echt fortuin begon te maken met IPO’s vond ik dat minder passen. Hij kon, met al z’n bladen en onderzoeksinstituten (de IDC tak)bedrijven maken en breken, Pat was een machtig man, maar had tijd voor z’n oude makkers, niet allen voor mij, ik kende heel wat journslisten van het eerste uur en ook zij spraken lovend over Pat.

De feesten van IDG, destijds op grote ICT-beurzen was dat gebruikelijk, waren altijd groots, ik ben daar vaak geweest in Las Vegas op Comdex beurzen. Pat liet zich daar als ruimhartig kennen, niemand werd geweigerd en hij was een perfecte gastheer, die iedereen bij naam aansprak ne dat was bijzonder, hij had honderden personeelsleden en duizenden klanten. Hij was vooral internationaal sterk, begon overal uitgeverijen, met lokale mensen en kocht bij voorkeur de topmensen van de concurrentie weg. Eric Smith (Google) was een van hen. Bij veel van de internationale organisaties ben ik destijds te gast geweest, je hoorde bij de familie en Pat was ook daarin genereus, ik herinner me lunches met hem en de staf van IDG Japan in de mooiste hotels daar.

Ik heb, als jong journalist en uitgever, veel geleerd van een man, die de opkomst van de computer-indutrie heeft meegemaakt en gemaakt.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom