Kroning of inhuldiging

We krijgen een koning, koningsdag en dat is een heel spektakel, en iedere cent waard, want we staan weer even op de kaart, veel effectiever dan die hele IAmsterdam campagne, waar alleen de organisatie er achter rijk van wordt. Maar rijk zijn we, met Rijksmuseum, de Rijksappel en een kroon die blijkbaar erg zwaar en groot is. Dus wordt ie mooi niet opgezet, en dat voor een ding dat alleen al aan goudwaarde een kleine ton kan opbrengen.

Maar even afgezien van alle speculaties over de rol van Oranje in de Bilderberg samenzweringen en als geïllumineerde wereldregelaars, dit laat vooral zien dat onze majesteiten er niet veel van begrepen hebben. Blijkbaar te druk met onroerend goed aankopen op de foute plekken.

Hoort een koning gekroond te zijn?

Het lijkt me wel, maar onze Willem IV Alexander dus niet, want in het kroningsritueel blijft de koningskroon op tafel en wordt hem niet opgezet (het heet daarom ook inhuldiging). Nu lijkt het alsof dergelijke rituelen alleen maar een soort toneelstukje zijn, maar de gouden kroon houdt het al een paar millennia vol als blijkbaar effectief deel van het koningschap. Geen koning zonder kroon en kroning, een wijding en ritueel dat in de historie blijkbaar erg belangrijk werd gevonden. Dat komt, omdat goud de bijzondere eigenschap heeft, gedachtengolven af te weren. Dat lijkt een rare bewering, maar kan iedereen zelf uitproberen door even wat goud en muntjes te kopen en die op een kartonnen kroontje te plakken, ha ha. Ik heb dat overigens wel geprobeerd en een gouden kroon(tje) blijkt erg goed te werken bij migraine en overgevoeligheid. Je gedachten worden zuiverder lijkt wel.

Bij belangrijke beslissingen (van een koning, keizer, paus of bij een Hindoe-huwelijk) is dus die kroon niet alleen mooi, duur, glimmend, maar ook functioneel. Goud is heel bijzonder, niet alleen chemisch, het heeft blijkbaar ook andere functies. Ook tovenaars in de oudheid bleken gouden hoeden te hebben.
In Berlijn ligt er een van 1500 vChr. met honderden astrologische symbolen. Die logarithmische tabellen bleken die zonsverduisteringen voorspelden. In esoterische zin is goud dus een antenne of afscherming en zien we het gebruikt in allerlei rituelen.

Nu is het Koningschap in spirituele zin, en zoals dat mooi heet bij de Gratie Gods, iets bijzonders, maar in de Nieuwe Kerk wordt de diepere betekenis blijkbaar afgedaan als onhandig of zo. De kroon zou te groot en te zwaar zijn. Maar so what? Genoeg prinsen, ministers en clerus, die dat ding wel even vast willen houden boven z’n hoofd. Door de kroon naast zich neer te laten liggen laat Willem IV Alexander dus de gelegenheid voorbij gaan om, al is het maar voor een kort moment, zich volledig bewust te worden van z’n eigen zelf, zonder de ruis van andermans gedachten. Een kroning zou een initiatie moeten zijn, een spiritueel moment zoals een doop, maar nu is het theater.

Wereldwijd uitgezonden Oranje en Nederland promotie maar zonder echte eerbied voor de traditie en zonder begrip voor wat een kroon betekent en doet. Jammer. In de magische traditie van Amsterdam zou iemand hem dit toch hebben moeten vertellen. Of zijn al die historici, adviseurs, intendanten en hofhouders gewoon onnozelaars? Of is het juist de bedoeling dat dit de laatste erfelijke vorst der lage landen is? De zee stijgt en het land daalt (we zakken langzaam de modder in) dus misschien weet onze Willem dat het eind in zicht is?

Nog even mijn suggesties voor wie wil scoren op de vrijmarkten. Er komen massa’s Engelse Royalty fans en me dunkt dat een stevig hashkoekje met wat oranje glazuur een prima handeltje zou zijn. Mijn naam ervoor: de “Willem-Pie” en dan met z’n allen Oranje Boven, sorry, Orange High.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom