Blackberry: dood of klaar voor een nieuwe sprong

Research In Motion heeft, vooral met de email functionaliteit van haar Blackberries, in de afgelopen decade een behroolijk marktaandeel in de smartphones gehad, maar de laatste jaren gaat het helemaal mis met het bedrijf. Het wordt allerwegen als een van de grote verliezers gezien, maar is dat terecht? Het marktaandeel in weggezakt, maar er zijn nog ontzettend veel Blackberries in gebruik, vooral in de zakelijke wereld en bij de overheid, al is de overstap naar iPhones en Android ook daar duidelijk. Er komt begim volgend jaar een nieuw model uit, de Blackberry 10, en dat is veel te laat, maar misschien verrast RIM de wereld, met een nieuwe combinatie van hardware en software die biedt wat anderen niet hebben. Er zijn nu testmodellen van de nieuwe Blackberry uitgezet en er is weer wat hoop op herstel. De infrastructuur en de aanpak om wereldwijd overal email te kunnen zenden en ontvangen zonder de restricties van bundels en roaming kosten was altijd een echt pluspunt, en kan opnieuw een USP worden. Een tijdlang werd Blackberry juist vanwege die mogelijkheid weggedrukt door de providers, die liever hoge roaming-inkomsten wilden en daar unlimited bundels voor nationaal gebruik tegenover stelden. Maar die trend is ook voorbij, bundels zijn gelimiteerd, er zijn international beperkingen zoals in de EU voor roaming, dus de infrastructurele waarde van Blackberry en de RIM-diensten neemt weer wat toe. De waarde van het bedrijf zit in de bestaande klantenkring en in de email diensten, er is gesproken over overname door Microsoft, Nokia en Samsung, maar ook IBM is genoemd en zelfs Amazon was in het nieuws als mogelijke overname kandidaat.

RIM heeft, overigens net als Nokia, de boot behoorlijk gemist, beloofde toen, net als Nokia nieuwe modellen maar dat kwam er niet van. Hun uitstapje met de Playbook (tablet) was geen groot succes. Nokia had met de Lumia 900 in 2011 al wel nieuwe hardware, maar met halfhartige software en moet nu met Windows 8 echt gaan bewijzen mee te tellen, met name de zakelijke gebruikers die ook Blackberry zo snel oppikten, zijn de target van Nokia/Microsoft. Blackberry moet nu vanuit het dal terugvechten. RIM CEO Thorsten Heins stelde echter dat de providers het nieuwe model 10 testen en waarderen en is positief over de deals die daar uit voortkomen. Het ziet er naar uit, dat Blackberry 10 software op een beperkt aantal modellen gaat draaien, de enorme reeks devices die bijvoorbeeld Samsung in de markt zet (en daarbij steeds tegen patentkwesties en vormzaken aanloopt) maakt het voor providers niet makkelijker. Apple, met in principe slechts een enkel “current” model, doet het anders en daar trekt RIM lering uit. Wel zou het nieuwe RIM OS ook Android compatibel zijn voor wat betreft apps, dat is in de huidige situatie een belangrijk gegeven.

De vraag is natuurlijk of een smartphone nog veel verbeterd kan worden, afgezien van snellere processing en betere batterijprestaties. Is er verzadiging qua functionaliteit, de nieuwe iPhone 5 bijvoorbeeld biedt eigenlijk niet veel meer dan de voorganger, afgezien van de snelheid. Dat de nieuwe Blackberry dus een goede camera, snelle browser en integratie van sociale netwerktoegang zal bieden is dus geen geheim, maar lukt het RIM om de email functionaliteit nog echt te verbeteren. Dat zou men bereiken door email toegang vanuit iedere app mogelijk te maken met eenzelfde “swipe” en door een duidelijke scheiding maar ook integratie van zakelijke en persoonlijke emails. Het managen van emails wordt steeds meer een belasting voor de gebruiker, niet alleen het elimineren van spam en onzin mail, maar het goed classificeren en toegankelijk opslaan van mails is nu de bottleneck. De meeste power-users zijn per dag uren bezig met emails, raken vaak belangrijke dingen kwijt, hebben moeite om de diverse mailingbestanden en adreslijsten te beheren, hier kan Blackberry mogelijk een doorbraak brengen. Microsoft heeft in Windows 8 te veel gebogen naar een complete integratie van touch en de oude Windows interface, en is dus in feite te veel compromissen aangegaan. De aarzeling om over te stappen naar Window 8 voor corporate mobiel kan een kans bieden aan RIM als men in dat opzicht werkelijk iets meer kan bieden, qua beheer, separatie van verkeersstromen en natuurlijk veiligheid. Bijvoorbeeld een geavanceerd systeem om passwords en codes op te slaan op de smartphone, maar zodanig dat de gebruiker er geen last van heeft en met een enkele code of biometrische methode (vingerafdruk, iris etc.) toch een breed spectrum van verschillende toegangscodes kan bewaren en gebruiken. Te veel mensen gebruiken maar een paar codes voor al hun activiteiten, hun pincode voor betalen of toegang tot bedrijfsgegevens gebruiken ze ook voor spelletjes en dating sites.

Blackberry Back?

Het bedrijf moet natuurlijk software-ontwikkelaars zover krijgen om apps te ontwikkelen, maar ook in die hoek is er het probleem van de remmende voorsprong van Apple en misschien Android. Blackberry 10 zou Android apps kunnen draaien, maar de vraag is welke en kan men dat beperken. Er zijn te veel apps, te veel onzin, te veel gevaarlijk spul dat men maar download en misschien nauwelijks gebruikt, maar wel gaten laat qua veiligheid en gegevens. Door het aantal downloadable apps streng te selecteren en te beperken en een geselecteerd aantal als basisvoorziening mee te leveren kan men misschien een minder flexibel, maar wel veel veiliger systeem aanbieden, iets waar grotere organisaties wel op zitten te wachten. Die willen helemaal niet dat hun personeel ook games peelt, porno bekijkt of dating sites bezoekt met apparatuur die ook toegang geeft tot de bedrijfsgegevens in de cloud of op de corporate servers. De BYOD trend is niet te stoppen, maar als er duidelijke voordelen zouden zitten aan een beperkt systeem, of aan een systeem dat a priori beperkt kan worden door het bedrijf door het uitschakelen van bijvoorbeeld toegang tot games of bepaalde sites, dan zou dat wel eens enorm kunnen aanslaan. Overheden en bedrijven met gevoelige informatie zien nu te veel gaten en lekken en zijn bezorgd over de integriteit van hun data.

Waar men via de “policies” in Windows omgevingen nog wel kan regelen en beperken, zijn voorlopig mobiele smartphones niet makkelijk te controleren of te beheersen door de zakelijke “administrator” van een organisatie, tenminste voor de externe apps. Dat is een behoorlijke beperking, want bijvoorbeeld allemaal dezelfde nieuwe versie van een app laden is dan handwerk per unit. Het gebrek aan externe “administrator” toegang voor zakelijk gebruikte smartphones is dus een gat, waar bijvoorbeeld RIM in kan springen, en dat zou goed kunnen vallen bij grotere organisaties. Het klinkt allemaal leuk, dat we via een webinterface van alles kunnen afhandelen, maar willen we geen meer complexe mailomgeving dan wat gmail en hotmail nu bieden, ook daar kan RIM weer wat ruimte pakken. Smartphones zijn nu nog vrij domme clients binnen apps, die erg beperkt zijn, Excel draaien binnen een app gaat niet goed. Wat dat betreft zijn apps in wezen niet meer dan de widgets die we ooit kregen voorgeschoteld zoals in de Mediacenter aanpak, in een nieuwe uitvoering, maar in feite zijn het interfaces naar één ding tegelijk doen, de multifunctionaliteit van bijvoorbeeld een Windows scherm met allerlei functies die tegelijk open staan en draaien is er niet, dat zou je als een stap terug kunnen zien.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom