Verkiezingen sept 2012: terug naar het midden

Na een hele rustige zomer - de ellende rond de euro en de overheidstekorten waren blijkbaar geen politiek vuurwerk waard - zijn we nu weer klaar voor de grote sprong. De nieuwe iPhone 5 kunnen we even laten rusten, pas bij effectieve 4G diensten zoals LTE heeft een overstap zin. Daarmee is er voor de concurrentie weer wat lucht gekomen.

Begin september ging de politiek weer aan de slag, verkiezingsgekte, weer op markten het publiek vermaken, elkaar voor van alles uitmaken en vooral inhoudelijk niks zeggen. De uitslag, VDD en PvdA als grotere blokken rechts en links maakt wel duidelijk dat de burger er ook niet veel van begreep en dus maar veilig, dicht bij het midden, koos, maar de kleinere mededingers min of meer negeerde. Toch zal men een derde partij erbij moeten halen, want anders is er geen meerderheid in de Eerste Kamer en het CDA is dan de meest logische keus. D66 is daar te klein.

Helaas was er in de verkiezingstijd weer erg weinig aandacht voor de ICT, wat vage kreten over meer digitale democratie en stimulering van innovatie (Verhagen kwam weer met een potje van 90 miljoen) maar een grootse visie missen we, zeker bij de grote partijen. Men maakt zich druk over pensioenen, staatsschuld en kwam met prachtige door het CPB doorgerekende alternatieven, die na de verkiezingen in de compromissenstrijd zeker gaan sneuvelen. Wat opvalt is dat de partijen soms gewoon wegkomen met klinkklare onzin, zoals het plan om AOW uit te keren na 40 jaar werken, mede als een pleister op de pensioenwonde van de zware beroepen. Maar helaas, noch de belastingdienst, noch de Sociale Verzekeringsbank hebben bijgehouden wie er belasting hebben betaald in het verleden, ergens voor 1990. De overheid weet alleen of iemand was ingeschreven en daar kan men recht op AOW aan ontlenen. Als ik dus beweer, dat ik op 16-jarige leeftijd met vrienden een bedrijfje ben begonnen en belasting heb betaald, of dat ik werkte voor een nu failliet gegaan bedrijf, is dat niet meer te controleren. Dat wordt dan weer een bron van claims en ongein. Maar het lijkt wel haast of niemand dat soort dingen checkt en de politiek komt zo weg met onzinnige plannen, die dan achteraf nergens op blijken te slaan. Men gaat er maar mee door. In Amsterdam bij voorbeeld gaan ze de hele haven privatiseren en maken er een N.V. van met een eigen kapitaal van 150 miljoen, oftewel Amsterdam verkoopt 2650 hectare havengrond voor 6 euro per vierkante meter. Niemand wordt wakker, want zo hebben we de P.T.T, de N.S., de K.L.M., Fokker en de Postgiro toch ook leuk kwijt gespeeld.

Ook in de V.S. is er verkiezingsstrijd. Daar blijkt in debatten behoorlijk gelogen en geneuzeld te worden. Obama ging naar Burning Man, een soort massaal hippiefestival waar drugs, seks en muziek zodanig door elkaar lopen, dat de president van de V.S. vast een snuifje van dit of dat zal hebben meegekregen. Hoezo geen gedogen? Of gaat het hem om de stemmen van de Californische alternativo’s? Obama is qua “change” natuurlijk hard tegengevallen: meer mensen in de gevangenis, oorlogen halfslachtig beëindigd of vervangen door drone-aanvallen op burgers, en de aanslag op onze digitale vrijheid gaat maar door. De Amerikaanse overheid (en zij niet alleen) bespioneert iedereen en alles, doet aan cyberwar en dat is een soort guerrilla aan het worden, anonymous en co. is overal.

Digitale veiligheid, privacy, internetdemocratie, het waren twintigste-eeuwse dromen. In deze eeuw is security big business en is spam, malware, social engineering, cyberwar en snuffelen in andermans gegevens gewoonweg een deel van onze cultuur geworden. Het wachten is op de echte grote klap, een echte cyberramp. Iets zo verschrikkelijks, dat er wel internationale samenwerking moet komen, en de dubbelhartige houding van overheden en de digitale superbedrijven echt duidelijk wordt. Of die ramp komt door zonnevlekken, kabelbreuken of malware maakt niet zoveel uit, maar we zijn zo cruciaal afhankelijk aan het worden van ICT en internet, dat het echt tijd wordt voor een effectief noodscenario in internationale context.

De W8 kernvragen

Met wat opluchting blijkt de iPhone 5 en iOS 6 geen grote Android en Windows Phone killer. Leuke dingen als NFC zitten er niet in en de nieuwe Lightning connector is klein, maar niet downwards compatibel. Dus dat opent perspectieven voor Android en zeker voor Microsoft.

Gaat het lukken met Windows 8? En wat betekent het voor de markt als Microsoft haar leidende positie in de steeds mobielere OS-markt verliest? Microsoft heeft na het toch wel slecht afgelopen Vista-avontuur met Windows 7 een relatief traditionele koers gelopen. Met vooral de OEM-verkopen als trekker is Windows 7 een geaccepteerd OS aan het worden, nu groter dan XP. Een nieuwe aanschaf door de consument betekende automatisch Windows 7 en een geleidelijke overgang door de zakelijke klanten, men moet wel want de support voor XP houdt op. Men is intussen ook wel gewend aan Windows 7 en begint erop te vertrouwen. Maar nu wil Microsoft relatief snel toch Windows 8 in de markt zetten en tegelijk ook een brug naar de nieuwe mobiele devices zoals tablets en smartphones slaan. Dus heeft men een geheel nieuwe interface opgezet, die zowel op de tablets als de desktop moet draaien en is bezig die in de markt te zetten.

De telefonie-aanpak van Microsoft was nooit een echt succes. Het bleef bij meedoen en meesloffen in een markt waar anderen het tempo aangaven. Windows 8 moet dat allemaal veranderen, maar het is geen gelopen race. Ik hoop dat men beseft, dat het ICT-kanaal nog altijd een belangrijke factor is en wat meer steun (en marge) biedt voor de mannen en vrouwen, die al die dichtslibbende OS-troep aan de praat moeten houden. Zij moeten gaan geloven in de Microsoft grote Windows 8 regie, dan gaan hun klanten dat ook doen.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom