Nazomeren

Eerst nat en daarna toch een mooie zomer, maar de hele ICT leek wel vanaf mei met vakantie, weinig nieuws, weinig handel, gedoe over de euro en komkommers, en we hingen achter de buis voor voetbal en Olympia. Pas eind augustus kwam er weer beweging in, kwamen er nieuwe spullen in de winkels, ging de prijs van harde schijven eindelijk wat omlaag en kwam Microsoft met de verhalen over Windows 8 de handel weer even verpesten. De insiders weten ondertussen, dat nog even vasthouden aan Windows 7 of desnoods XP verstandig is, maar de massa aarzelt zoals gebruikelijk, onzekerheid qua OS is slecht voor de business. Het is niet alleen wachten op Windows 8, maar ook Apple zou 12 september met wat nieuws kunnen komen, de % of de new iPhone de iPhone 4S krijgt te veel concurrentie, de Kindle wordt volwassen, en bij Android valt er een beetje een gat bij de grotere pads en tablets, terwijl er rond Linux en Linus nogal wat te doen is. Linux en afgeleiden zoals Ubuntu breken niet echt door, al blijkt Google zelf voor haar werknemers niet met Chrome, maar met Linux te werken.

De grote golf nieuwe produkten kwam los toen de IFA in de lucht hing, men viel over elkaar heen met nieuwe smartphones en tablets, alleen Nokia miste die kans en kwam pas op 5 november met haar Windows 8 in New York, terwijl toch de Europese thuismarkt voor de sterk afgeslankte telefoonfabrikant veel belangrijker was, maar men loopt niet voor niets aan de leiband van Microswoft. Dat bedrijf heeft zichzelf met Windows 8 een stevige uitdaging geschapen, men wil met een grote slag de verloren schaapjes (telefonie, tablets, pads, netbooks) weer onder de Windows-paraplu brengen. Je ruikt de paniek, ook bij de PC makers, want de afzet van desktop systemen en laptops loopt terug, men stapt over op de mobiele horizontals. Dat begint bij bedrijven door te dringen, maar ook in de onderwijsmarkt, waar Apple z’n iPads via de schooltas binnenloodst en dan volgen de iPads voor leraren en de Macs vanzelf, in de VS verstevigt Apple haar positie in de schoolmarkt duidelijk.

Met nieuwe aankondigingen gaan de oudere devices soms fors in prijs omlaag, Apple loopt hierin voorop en weet oudere modellen iPads nog leuk neer te zetten, en dat werkt prijsdrukken. We zien dan ook dat concurrenten soms ook diep door de knieën moeten. De Fujitsu STYLISTIC M532 bijvoorbeeld, toch wel een leuk Android 4 mediatablet met een zakelijke insteek, GPS en goede quadcore prestaties, ging van 494 naar 377 euro. De komende maanden verwacht ik een prijsslag, in de desktop systemen die overstocked zijn, maar ook in het draagbare spul. De ontwikkelingen gaan snel, de trends naar super-HD weergave, meer batterijvermogen, LTE en vooral eenvoudiger app-connectivity zijn duidelijk, en de fabrikanten doen van alles om marktaandeel te behouden.

Begin september ging ook de politiek weer aan de slag, met helaas weer erg weinig aandacht voor de ICT, wat vage kreten over meer digitale democratie en stimulering van innovatie (Verhagen kwam weer met een potje van 90 miljoen) maar een grootste visie missen we, zeker bij de grote partijen. Men maakt zich druk over pensioenen, staatsschuld en komt met prachtige door het CPB doorgerekende alternatieven, die na de verkieizngen in de compromissenstrijd zeker gaan sneuvelen. Wat opvalt is dat de partijen soms gewoon wegkomen met klinkklare onzin, zoals het plan om AOW uit te keren na 40 jaar werken, mede een pleister op de pensioen-wonde van de zware beroepen. Maar helaas, noch de belastingdienst, noch de Sociale Verzekeringsbank hebben bijgehouden wie er belasting hebben betaald in het verleden, ergens voor 1990, de overheid weet alleen of iemand was ingeschreven en daar kan men recht op AOW aan ontlenen. Als ik dus beweer, dat ik op 16-jarige leeftijd met vrienden een bedrijfje ben begonnen en belasting heb betaald, of dat ik werkte voor een nu failliet gegaan bedrijf, is dat niet meer te controleren, dat wordt dan weer een bron van claims en ongein. Maar het lijkt wel, of niemand dat soort dingen checkt, de politiek komt weg met de meest onzinnige plannen, die dan achteraf nergens op blijken te slaan. Men gaat er maar mee door, in Amsterdam gaan ze de hele haven privatiseren en maken er een NV van met een eigen kapitaal van 150 miljoen, ofwel Amsterdam verkoopt 2650 hecater voor 6 euro/m2. Niemand wordt wakker, want zo hebben we PTT, NS, KLM, Fokker en de Postgiro toch ook leuk kwijtgespeeld.

Ook in Amerika is er verkiezingsstrijd, daar blijkt in debatten behoorlijk gelogen en geneuzeld te worden, maar Obama ging naar Burning Man, een soort massaal hippie festival waar drugs, sex en muziek zo door elkaar lopen, dat de president van de VS vast een snuifje van dit of dat zal hebben meegekregen. Hoezo geen gedogen, of gaat het hem om de stemmen van de Californische alternativo’s?

Op de IFA waren vooral veel smartphones en tablets, dat verkoopt en zoals ook op de IBC in Amsterdam bleek, het “second screen” concept slaat aan, tegelijk op je smartphone (die ook afstandsbediening is) internetten en op een groter scherm (de huiskamer-TV, liefst HD of beter) films, video of internet-content bekijken. De accessoires voor de smartphones zijn ook goede handel, van tasjes en beschermhoezen tot andere skins en er komt een hele golf nieuwe hulp-apparaatjes voor opladen. Draadloos opladen kan nu met de nieuwste modellen (onder meer Nokia 920) en waarom dan geen kussens, audio-units, luidsprekers, WC-rol houders, ijskasten, wekkers of andere huishoudelijke apparaten uitrusten met een laadvlakje. Overal waar men even rustig zit of ergens mee bezig is, kan zoiets worden toegevoegd en ingebouwd. En dat je dan overal niet alleen WiFi in huis hebt (en de frequentiebanden daarvoor beginnen vol te raken, maar ook schermpjes of luidsprekers om boeken en kranten te lezen, voor muziek, video, TV, de voordeur of je kantoor in de gaten te houden, daar ligt nog een wereld aan handel. Of die via de traditionele CE-winkels, de elektronica warenhuizen zoals Media Markt of de PC-dealers en telefoonwinkels verkocht gaan worden, of dat de e-commerce hier het leeuwendeel van de handel gaat pakken, is de vraag. Alternatieve kanalen zijn er genoeg, NRC bijvoorbeeld biedt nu een Sony e-reader aan in combinatie met een abonnement. Het betaalmodel is in veel gevallen beslissend, wie de kredietstatus en rekeninginfo van de consument in handen heeft, heeft de beste startpositie. Een krant kan via piggybacking op een abonnement, ook digitaal, allerlei extra’s gaan verkopen. Zo is de Volkskrant al tijden bezig om boeken en video te slijten, en de klant vindt zo’n krant mogelijk wat betrouwbaarder dan buitenlandse e-commerce bedrijvers. Dat alternatieve verkoopkanalen ook in de VS worden uitgeprobeerd, blijkt uit het Chromebook project van Google, met een soort huurkoop-abonnement met Google Drive opslag, met als premium zelfs 100 GB opslag bij Google. Daar blijkt ook een andere trend uit, namelijk het ontwikkelen van relatief goedkope en eenvoudige thin clients, die niet veel meer kunnen dan via een browser allerlei diensten kunnen benaderen, eigen opslag en veel eigen rekencapaciteit is dan niet meer nodig.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom