Politiegeweld en Microsoft tablet

Ook Microsoft heeft een notebook/tablet, maar gaat dat lukken, denk aan de Zune. Microsoft is natuurlijk erg me-too, maar gaan ze nu Nokia niet onderuit halen, want is de tablet niet de logische mobiele opvolger of meenemer. Mooi plat ding, alleen een scherm, met covers die eroverheen gaan en toetsenbord vormen. Maar Microsoft heeft geen echte dealersteun, geen distributie die onafhankelijk is van andere hardwaremakers. Gaat niet lukken, lijkt me, maar is als Windows8 demomachine natuurlijk prachtig. Dat Microsoft voor een licentie (OEM) voor een ARM versie van W8 (RT) maar liefst 85 dolar vraagt geeft wel aan, dat men graag de markt tegen zich in het harnas jaagt. Windows Phone 8 is er nu officieel, maar veel mediaandacht kreeg dat niet.

Ondertussen blijkt Youtube een behoorlijke verdediging tegen politiegeweld, gezien de ophef over de Rotterdamse situatie, maar kijk even naar wat er verder te vinden is via zoeken naar politiegeweld, arrestaties etc. Ook in Amsterdam weten ze er raad mee, ook door verkeersregelaars die er duidelijk niet mee om kunnen gaan, met egweld dus. De transparantie van openbaar optreden door de overheid zal ten satdhuize wel een zorg zijn.

De computer en zeker het internet zijn angstige dingen aan het worden. Je voelt je als gebruiker enerzijds afhankelijk, anderzijds bedreigd. Angst en paniek. Bijna iedere week is er wel weer ergens een grote kraak, hack of internet lekkage te melden De zogenaamd meest veilige portals, sites of diensten blijken dan, ondanks mooie certificaten, toch de achterdeur open te hebben staan, worden slachtoffer van overheidsgeknoei dat uit de hand loopt of er doet iemand gewoon iets stoms.

Je verweren lijkt een illusie. Je hebt geluk als je toevallig niet bij die tig-miljoen gekraakte accounts, passwords of afgeluisterde gesprekken zat.

De meeste gebruikers menen achter een al dan niet gratis virusprogramma redelijk safe te zijn, maar de jongste LinkedIn lekkage schudde menigeen wakker, ook al blijkt de schade dan mee te vallen en is het ondertussen een FBI-zaak geworden. Ook de Flame malware, terug te voeren op cyberwar activiteiten van de Amerikaanse regering houd je niet tegen met een normaal beveiligingspakket. Gelukkig hebben de Flamemakers zelf hun losgebroken onheilware gereset, maar het is wel een signaal.

Of andere huishoudelijke apparaten uitrusten met een laadvlakje. Overal waar men even rustig zit of ergens mee bezig is, kan zoiets worden toegevoegd en ingebouwd. En dat je dan overal niet alleen WiFi in huis hebt (en de frequentiebanden daarvoor beginnen vol te raken, maar ook schermpjes of luidsprekers om boeken en kranten te lezen, voor muziek, video, TV, de voordeur of je kantoor in de gaten te houden, daar ligt nog een wereld aan handel. Of die via de traditionele CE-winkels, de elektronica warenhuizen zoals Media Markt of de PC-dealers en telefoonwinkels verkocht gaan worden, of dat de e-commerce hier het leeuwendeel van de handel gaat pakken, is de vraag. Alternatieve kanalen zijn er genoeg, NRC bijvoorbeeld biedt nu een Sony e-reader aan in combinatie met een abonnement. Het betaalmodel is in veel gevallen beslissend, wie de kredietstatus en rekeninginfo van de consument in handen heeft, heeft de beste startpositie. Een krant kan via piggybacking op een abonnement, ook digitaal, allerlei extra’s gaan verkopen. Zo is de Volkskrant al tijden bezig om boeken en video te slijten, en de klant vindt zo’n krant mogelijk wat betrouwbaarder dan buitenlandse e-commerce bedrijvers. Dat alternatieve verkoopkanalen ook in de VS worden uitgeprobeerd, blijkt uit het Chromebook project van Google, met een soort huurkoop-abonnement met Google Drive opslag, met als premium zelfs 100 GB opslag bij Google. Daar blijkt ook een andere trend uit, namelijk het ontwikkelen van relatief goedkope en eenvoudige thin clients, die niet veel meer kunnen dan via een browser allerlei diensten kunnen benaderen, eigen opslag en veel eigen rekencapaciteit is dan niet meer nodig.

Ellende dus, ongerustheid. Mensen die beseffen dat ze voor veel activiteiten hetzelfde password gebruiken en nu die (zoals bij LinkedIn) deels op straat liggen, ook hun Paypal, Facebook en andere accounts misschien misbruikt kunnen worden.

ICT, ook op het vlak van de retail en service, wordt steeds meer een beveiligingsbranche, we leven van de onveiligheid. Iedere keer dat er ergens iets goed mis gaat, tikken de kassa’s - niet alleen bij de securitybedrijven maar ook bij de dealer of retailer. Ongeruste klanten brengen hun vastgelopen machines, willen ontzorgd worden en betalen daar uurtje factuurtje ook voor. Onderhoud betekent tegenwoordig in de ICT vooral legale (bloatware) en illegale software schonen, en het probleem ligt echt niet alleen aan de hackers en cybercriminelen. We worden bestookt met rommel, met lokware, met updates, met legaal ogende verzoeken en vragen, geen dag voorbij zonder een stukje irritatie.

Perfect legale machines worden door slordige Microsoft updates, plotseling illegitieme lastpakken, met steeds maar terugkerende, dreigend gestelde boodschappen. Er iets aan doen betekent bellen, in de wacht staan, zoeken naar de aankoopbon of ergens een sticker vinden, onnodig gedoe, maar eerlijk gezegd leuke handel voor de telefoonbedrijven, de helpdesks en de hele ICT.

Als het ooit zover mocht komen, dat Microsoft een pijnloos, gebruiksvriendelijk, robuust en onkraakbaar operating systeem uitbrengt, is dat waarschijnlijk ook de laatste windowsronde, dus waarom zouden ze?

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom