27 dec 2011

De CIA heeft nu een Wikileaks task force opgezet, wel wat laat, want het lekken van gevoelige informatie, foto’s etc. is al jaren aan de gang. Men neemt het nu blijkbaar serieus en gaat volgens de Washington Post nu bekijken welke schade er is aangericht. Assange gaat ondertussen z’n memoires schrijven, leuke kost voor wie de overheden te veel vertrouwde, zonder twijfel gaan we binnenkort ook de Wikileaks musical en film wel zien. De hele kwestie van lekken, klokkenluiders en digitale transparantie vraagt eigenlijk om een heel nieuw rechtssysteem, dat is aangepast aan internet, de internet-economie, de globaliserings tendensen en de kwesties rond auteursrechten. Ooit, nu al 15 jaar geleden, schreef ik daar al eens een artikel over, want zelfs het onderscheid tussen click en clip is juridisch nooit helder geworden. zie

In de praktijk valt het feitelijke gebruik in het onderwijs tegen, de lokale onderwijssystemen en leerkrachten zijn er niet op ingesteld, het blijft een soort goedbedoelde ontwikkelingshulp die niet aansluit bij de werkelijke behoeften van de rurale bevolking. Het digitale utopisme van de initiatiefnemers haalt de media en trok sponsors aan, maar past niet in de mindset van bijvoorbeeld Afrikaanse moeders, die voedsel en gezondheid als grotere prioriteit hebben dan digitale vaardigheden.

Van verschillende kanten is het idee van een betaalbare en nuttige kleine computer voor onderwijs en de brede bevolking opgepakt. Bedrijven als VIA kwamen met specs voor minimum-PC’s (VIA-PC1) gebaseerd op eigen technologie en chipsets, maar ook overheden namen initiatieven. In India zijn nu goedkope tablets ontwikkeld, met open source software. De Aakash is zo’n project, geproduceerd door Quad en ontwikkeld door DataWind, draaiend onder Android en ook onder de naam Ubislate op de markt gebracht voor 70$, maar in India gesubsidieerd geleverd aan studenten voor 35 $ of zelfs gratis. Het is een 7 inch, ARM-11, 256 MB Ram ding dat draait onder Android 2.2.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom