Heen en weer

De economie gaat op en neer, de beurs zoemt rond de 300 en lager, over de Griekenland exit alleen geheime nota’s, maar het gaat natuurlijk een keer fout, en dat betekent een klap voor de euro, terwijl de dollar en de VS economie het niet slecht doet. In ons landje gaan we nu de crisis te lijf met een huizenpact, dat komt neer op hogere huren en dus minder besteedbaar inkomen, de consument geeft al 2,5% minder uit, maar dat gaat heus verder, vakantie, eten, cultuur en ict, we gaan besparen. Het verhaal van de marktconforme huren is totale onzin, de woningcorporaties proberen alleen hun speculatieverliezen af te schermen. Een nieuwe huis kan gebouwd worden voor 100.000 (klein) tot 150.000 (eensgezins) (net als in Polen, Belgie etc.) alleen hebben de gemeenten, de corporaties en de aannemers allemaal te veel mee willen eten. Dan is een basishuur bij 5% iets van 450-650 euro en niet de 700-900 die men nu marktconform vindt. Want een Aow-trekker kan dat niet meer betalen, werkelozen niet en bijstandtrekkers al helemaal niet. Dus gaan we weer toeslagen en subsidies bedenken, maar de huizenmarkt is gewoon fundamenteel opgekrikt door enerzijds die corporaties die niet bouwden en door de banken die maar hypotheken gaven. Dus is de oplossing? Accepeteren dat de huizenprijzen nog eens met 25% omlaag gaan (en meer), voor de grote kasten is dat al realistsich sinds de wet Bos de aftrek al om zeep hielp. Allemaal slikken, de banken afboeken, maar dan is er weer een gezonde situatie. De corporaties moeten beginnen, met goedkopere huizen aanbieden, dan klapt de markt wel, en gaat de hele zaak schuiven en weer op gang komen.En niet denken over meer bouwen, een sloopbelasting, die moet er komen, over 5 jaar is het huizenoverschot anders dramatisch en de prijzen geen 25, maar 60% lager. De zaak is uit balans, net zoals nu met de winkelleegstand en zakelijke panden die maar leeg staan.

Niet alleen de consument is het moe en zat en begrint nu seriues te bokken, de stemming onder ondernemers in de industrie is volgens het CBS in mei verder verslechterd. Het producentenvertrouwen kwam uit op -5,0 tegen -3,3 in april. Het sentiment is in de eerste vijf maanden van 2012 gestaag verslechterd. Het oordeel over de orderpositie verslechterde aanzienlijk. Deze indicator zakte tot de laagste stand in twee jaar tijd. Daarnaast verslechterde het oordeel over de voorraden iets. De verwachting over de productie in de komende drie maanden was net zo somber als vorige maand.
Het aantal ondernemers dat de waarde van hun orderontvangsten in de afgelopen drie maanden zag toenemen was, net als vorige maanden, kleiner dan het aantal dat de waarde zag afnemen. De index orderpositie (orders uitgedrukt in maanden werk) nam af en kwam uit op 100,1. Het aantal ondernemers dat verwacht dat de personeelssterkte in de komende drie maanden zal afnemen was beduidend groter dan het aantal dat een toename voorziet. Nou, geen opwekkend beeld dus, dat wordt een hete zomer!!

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom