De Poppetjes in de politiek

Let op, dit is een informele maar tamelijk verstrekkende ranking van de politici! Het gedoe over verkiezingen doet de broodnodige versobering en beperking van de staatsschuld helaas geen goed, we gaan weer poppetjes kijken, zien wie zich profileert, wie de media het leukst bespeelt, hoe de hazen lopen. De politici roepen nu nog dat er eerst nog even orde op zaken gesteld moet worden, maar daarom klapte de zaak nu juist.

Ik vind het altijd jammer, dat we eigenlijk niet weten wie die kandidaten nou eigenlijk zijn, in de media zien we voorgekookte peptalk, iedereen houdt z’n masker op. Iedereen die een baantje wil wordt getest, hier is er alleen een soort intern onderzoekje van de partijen. Waarom is er geen lijstje met wat meer persoonlijke gegevens?

Laat ik een poging doen, schattenderwijs natuurlijk en intuïtief, IQ is intelligentie, EQ is emotionele (en sociale) intelligentie en invoelen, PQ is politiek gevoel (onderhandelen, inschatten, steun krijgen), MQ is management kwaliteit (denk aan functioneren als minister). De cijfertjes zijn relatief, maar geven een indicatie en zijn natuurlijk mijn persoonlijke mening, ik heb de heren en dames niet op de testbank mogen leggen.

Rutte IQ 132 EQ 190 PQ 120 MQ 40,

Wilders IQ 138 EQ 40 PQ 200 MQ 30,

Verhagen IQ 129 EQ 55 PQ 90 MQ 70,

Samsom IQ 131 EQ 105 PQ 30 MQ 110,

Roemer IQ 129 EQ 205 PQ 110 MQ 120,

Pechtold IQ 132 EQ 105 PQ 100 MQ 50,

Sap IQ 129 EQ 110, PQ 40 MQ 35.

en vooruit:

Asscher IQ 134 EQ 70 PQ 110 MQ 90.

Vage cijfertjes misschien, maar dacht u ook niet dat Wilders niet de domste van de klas was en Roemer ook wel een sociaal mannetje? Het gaat om de relatieve scores, vergelijk ze maar eens! Conclusies trekken is moeilijk, maar Samson gaat het niet echt redden, lijkt me, Sap mist ook politiek gevoel, Verhagen met z’n politieke kunstjes kan stuk lopen op z’n gemis aan sociaal gevoel, en Wilders kan beter geen minister worden en dat aan anderen overlaten.

Sloopbelasting

De zaak is geklapt, Wilders haakte af, schatte z’n kansen in en heeft waarschijnlijk een hele zomer ingepland met opzienbarend acties. Anti-Europa wordt een hot item, niet alleen in Nederland, ook in Frankrijk speelt dat heftig. De vraag is alleen of Wilders de “Piraten” goed inschat, dat zijn ook ontevredenen en in Duitland slaat die beweging aardig aan.

Maar vooruit, er komen verkiezingen en dus tijd voor nieuwe inzichten. Mijn suggestie is om een sloopbelasting in te voeren. Op termijn hebben we in Nederland te veel huizen en kantoren, en leegstand leidt tot verkrotting en een ongezonde onroerend goed markt. Dus waarom huiseigenaren en woningcorporaties geen sloopbelasting opleggen, bijvoorbeeld vanaf 75 jaar oplopend en voor kantoren 50 jaar, maar ook met een slooppremie als men dan of eerder afbreekt of fundamenteel renoveert danwel qua bestemming wijzigt (kantoren naar studentenflats b.v.). Wie niet sloopt betaalt, wie sloopt maakt ruimte voor ecozuinige nieuwbouw of groen.

Zo’n maatregel kan begrotingsneutraal, kosten en baten gelijk, maar wel met een stimulans voor de bouw en betere afstemming van bouwmaterialen, het hoeft niet meer voor de eeuwigheid. Afschrijven in 75 jaar en dus het opnemen van onroerend goedwaarde in balansen is dan een neveneffect, in Duitsland werkt dat goed en in ons hypotheekrente aftrekmoeras zou het ook helpen. Uitzonderingen zijn natuurlijk monumenten en bijzondere gebouwen. Die sloopregeling kan per regio nog worden aangepast, en zeker voor leegstaande kantoren dan snel effectief worden. In een stad als Amsterdam met hele verouderde wijken, zonder liften en niet passend bij onze vergrijzende alleenwonerscultuur zou zo’n regeling verfrissend kunnen werken. Opruimen en waarom dan niet wat meer parken, seniorenvriendelijke woningen en herbouw vooral voor de urgentiegroepen. Nu wordt er niet gebouwd, alleen verschoven en verkopen de corporaties vooral de woningen (parterre met tuin) die het meest gevraagd (en nodig) zijn.

Een dergelijke regeling, die dus uit belasting én premie bestaat, vraagt een fundamentele beslissing, een omdenken qua woningbouw en ruimtelijke ordening beleid. Maar is dat niet hard nodig, nu in het Oosten en Zuiden van ons Land dorpen en steden leeglopen, en de steden steeds duurder en onleefbaarder worden? Eerst slopen voor bouwen, een mooi devies voor de wie durft in de verkiezingstijd!

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom