Gaat in 2012 alles onderuit?

De business verandert en dat gaat soms veel sneller dan men denkt, de sprongen die de beurs maakt geven wel aan, dat het snel kan gaan, vooruit en ook achteruit. Bedrijven als KPN, Nokia, TNT Post, TomTom en RIM merken dat, soms met zeer pijnlijke gevolgen. Maar ook de supernova’s van het cybertijdperk moeten oppassen, zo zien we Groupon onderuit gaan, en wie denkt dat iedere Facebook gebruiker zo’n honderd dollaar waard is (want daar komt een beurs waarde van 100 niljard op neer) en dus een winst van zo’n netto 5 dollar zou moeten opleveren krijgt misschien een andere perspectief dan de IPO-speculant, die alleen naar de koerswinst op korte termijn kijkt.

Kleine verbeteringen of veranderingen kunnen het business-model van een bedrijf snel aantasten, ten goede zoals destijds de opgang van de sms voor de telco’s, maar nu blijkt dat apps zoals Whatsapp, Facebook Messenger en Kakotalk enorm veel sms-omzet gaan kosten, volgens Ovum 23 miljard dollar wereldwijd. Zo’n hap uit de omzet, in een industrie waar alle vette grapjes zoals intenrtionaal bellen en roamen ook al worden aangepakt of weglekken naar Skype-achtige diensten, vreet de basis weg van het hele telco-spelletje. De privatisering van de telecom-industrie was toch al een zeperd en opgezet en gefaciliteerd door politici die er zelf voordeel in zagen, zoals toen minsiter Neelie Smit-Kroes, maar nu zien we echt een fundamentele aantatsing van het businessmodel. Met slinkse maatregelen, zoals beperken van het datadebiet, verhogen van datatarieven, afronden van belminuten, moeilijk maken van overstappen of opzeggen, en het aanbieden van ondoorzichtige extra-diensten probeert men het tij te keren, maar gaat dat werken. KPN moet toch wel voelen dat de markt dat gedoe zat is, en laat dochter Telfort nu zogenaamd “eerlijke” abonnementen aanbieden zonder subsidies en verkapte kosten. Dat zou een golf ontevreden gebruikers kunnen lokken, maar echt eerlijk wordt het pas, als we zouden weten welke rekenmodellen de telco’s gebruiken bij hun zogenaamde subsidie-bundels, wat is de rekenrente, welke echte looptijd bereikt men omdat veel mensen vergeten op te zeggen, wat is de restwaarde van de hardware, hoeveel extra inkomsten pakt men per abonnement door bundeloverschrijding, fair use opzeggingen, internationaal verkeer, roaming, of het woud aan zogenaamde slimme deals? Ik ken alleen maar teleurgestelde gebruikers, als men gaat uitrkenene wat er echt is betaald over zo’n tweejarig abonnement, maar ook veel, vaak wat oudere sukkels die al vijf jaar blj met een “gratis” telefoon bellen en niet beseffen, dat ze per maand twintig euro of meer voor niks betalen.

De beurs gaat op en neer, maar de economie, zeker op MKB niveau, wil maar niet doorstarten. In Duitsland gaat het iets beter, maar hier houdt iedereen de adem in, bespaart en bezuinigt en zeker nu de overheid nog eens heel hard gaat snijden, betekent dat voor de ICT zeker geen goed 2012. Het optimisme aan de beurs, mede gebaseerd op goede cijfers van grote bedrijven, zegt volgens mij niet zoveel over wat er op straat gebuert, en de huizenmarkt is zeker nog niet aan het herstellen, en dat is de kurk waarop we de afgelopen twintig jaar lekker hebben uitgegeven. Nu de rente langzaam stijgt gaat daar meer pijn komen, vrees ik, en nog minder beweging in die markt. Dat gedoe over d ehypotheekrenteaftrek, begrijpt nou werkelijk niemand (behalve de accountants) dat die aftrek via het huurwwaardeforfait (wet Bos) boven het miljoen al helemaal is afgeknepen (langzaam oplopend tot 2,35%, dan is er geen aftrekvoordeel meer). En de politiek? Die rommelt lekker door, Wildersje pesten, maar dat helpt de economie toch niet?

De PvdA heeft Samson op het schild geheven, maar weer op zo’n halfslachtige manier, dat ook hij eigenlijk geen faire kans maakt ook echt als leider van de bedreigde sociaal-democratie erkend te worden. De theedrinker is weg, ik suggereerde al toen hij aantrad als beoogd premier dat een baantje als staatsraad hem beter paste, maar de warrige regentengeest van onze toch tot in de onderbuik erg Amsterdamse sociaaldemocraten is gebleven. Wie hees hem op het schild, wie liet Bos daarmee (en met een hele hoop andere ellende) wegkomen, wie liet meester van der Laan z’n gang gaan? Nu hebben we naast Samson ook Asscher als bejubeld, maar onbewezen schaduwleider, Eberhard zelf als best geklasseerde en ervaren spielmacher, maar het zijn would-be admiraals op zinkend bootjes van een stuurloze vloot. Door niet te erkennen welke negatieve ellende, zeker in Amsterdam, generaties regenteske egotrippers hebben veroorzaakt, maakt men alleen maar de weg vrij voor de wijzers, niet de wijzen, voor de schuldschuivers die naar de ander wijzen. De stembus geeft hen gelijk, maar dat komt vooral omdat er geen alternatief is, geen heldere lijn in wat men nu de oppositie, en ooit de macht van het volk noemde.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom