Stemming ondernemers industrie verslechterd

De beurs gaat goed, maar de economie, zeker op MKB niveau, wil maar niet doorstarten. In Duitsland gaat het iets beter, maar hier houdt iedereen de adem in, bespaart en bezuinigt en zeker nu de overheid nog eens heel hard gaat snijden, betekent dat voor de ICT zeker geen goed 2012. Het optimisme aan de beurs, mede gebaseerd op goede cijfers van grote bedrijven, zegt volgens mij niet zoveel over wat er op straat gebuert, en de huizenmarkt is zeker nog niet aan het herstellen, en dat is de kurk waarop we de afgelopen twintig jaar lekker hebben uitgegeven. Nu de rente langzaam stijgt gaat daar meer pijn komen, vrees ik, en nog minder beweging in die markt. Dat gedoe over d ehypotheekrenteaftrek, begrijpt nou werkelijk niemand (behalve de accountants) dat die aftrek via het huurwwaardeforfait (wet Bos) boven het miljoen al helemaal is afgeknepen (langzaam oplopend tot 2,35%, dan is er geen aftrekvoordeel meer). En de politiek? Die rommelt lekker door, Wildersje pesten, maar dat helpt de economie toch niet?

De PvdA heeft Samson op het schild geheven, maar weer op zo’n halfslachtige manier, dat ook hij eigenlijk geen faire kans maakt ook echt als leider van de bedreigde sociaal-democratie erkend te worden. De theedrinker is weg, ik suggereerde al toen hij aantrad als beoogd premier dat een baantje als staatsraad hem beter paste, maar de warrige regentengeest van onze toch tot in de onderbuik erg Amsterdamse sociaaldemocraten is gebleven. Wie hees hem op het schild, wie liet Bos daarmee (en met een hele hoop andere ellende) wegkomen, wie liet meester van der Laan z’n gang gaan? Nu hebben we naast Samson ook Asscher als bejubeld, maar onbewezen schaduwleider, Eberhard zelf als best geklasseerde en ervaren spielmacher, maar het zijn would-be admiraals op zinkend bootjes van een stuurloze vloot. Door niet te erkennen welke negatieve ellende, zeker in Amsterdam, generaties regenteske egotrippers hebben veroorzaakt, maakt men alleen maar de weg vrij voor de wijzers, niet de wijzen, voor de schuldschuivers die naar de ander wijzen. De stembus geeft hen gelijk, maar dat komt vooral omdat er geen alternatief is, geen heldere lijn in wat men nu de oppositie, en ooit de macht van het volk noemde.

De stemming onder ondernemers in de industrie is volgens het CBS in maart verslechterd. Het producentenvertrouwen kwam uit op -2,6 tegen -1,5 in februari. Vooral over de orderpositie waren de ondernemers pessimistischer. In de voorgaande twee maanden veranderde het producentenvertrouwen nauwelijks.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: het oordeel over de orderpositie, de verwachte productie in de komende drie maanden en het oordeel over de voorraden gereed product.

Het oordeel over de orderpositie verslechterde flink. Daarnaast waren de ondernemers iets somberder over de toekomstige productie dan in februari. Het oordeel over de voorraden veranderde nauwelijks.

Het aantal ondernemers dat de waarde van hun orderontvangsten in de afgelopen drie maanden zag toenemen was kleiner dan het aantal dat de waarde zag afnemen. Wel was de index orderpositie (orders uitgedrukt in maanden werk) met 103,5 iets hoger dan in februari (102,9).

Net als in de voorgaande maanden was het aantal ondernemers dat dacht hun personeelsbestand in de komende drie maanden in te krimpen groter dan het aantal dat een uitbreiding voorzag. Wel is de groep die een krimp voorziet voor de derde maand op rij kleiner geworden.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom