Navigatie

Prijzenslag in navi’s: TomTom met ontslagen. Navigatieapparaatjes zijn nog steeds veelgevraagd, maar de tijden van vette marges en maar een paar merken zijn voorbij. Ook het distributiesysteem verandert, het zijn nu supermarkten (Aldi!) en grootgrutters die zo’n dingetjes in de aanbieding doen als leuk kadootje.

Verder worden steeds meer nieuwe auto’s uitgerust met navigatieschermpjes, en ook op de smartphone of tablet kun jeGogle maps, Nika maps, kaarten, routeplanners, en met 3G ook actuele informatie binnenhalen. Slecht nieuws dus voor de Garmins en TomTom van deze wereld, die moeten uitwijken naar bredere verkeersinformatie-systemen, nichemarkten (wandelaars/fietsers/invaliden), fleet maanagement en verkeersinfo verkopen aan overheid en radiostations. Dat nu de overheid haar digitale kaartenmateriaal openbaar gaat maken, is een extra tegenvaller, zeker voor TomTom, dat met kaartenmaker TeleAtlas toch een leuke positie had in het maken en uitventen van de kaartinfo, de basis van al die navigatie.

De kerstverkopen moeten voor TomTom en andere topmerken zijn tegengevallen, bij zeker snel verkrappende marges want een navigator ligt nu voor 75 euro overal in het schap. TomTom gaat nu 457 medewerkers ontslaan, dat is 10 procent van het totale personeelsbestand, de klap treft vooral bij de Nederlandse organisatie. Men wil 50 miljoen besparen Zwaartepunt van de gedwongen ontslagen ligt bij de afdelingen administratie en marketing, er is een afvloeiingsregeling voor de ontslagen werknemers. TomTom gaat ook de R&D-afdeling opsplitsen voor een betere time-to-market, elk van de tien productdivisies - Maps, Traffic, Navigation, Automotive Systems, PND’s, Fleetservices, Fitness, Mobile, POIs en Speedcams - krijgt een eigen R&D faciliteit. TomTom wil zich aanpassen aan de veranderingen in de aard van de navigatie- en kaartenindustrie, waarin de vraag naar losse navigatieapparatuur vermindert door de opkomst van de smartphone en ingebouwde autonavigatie. Daarom wil het bedrijf zich meer gaan richten op het aanbieden van verkeersinformatie en wegennetsoftware en overweegt het in te spelen op de vraag naar technologie voor het inbouwen van simkaarten in auto’s, waarmee bestuurders onder meer informatie over hun rijgedrag kunnen krijgen.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom